Index realitného zdravia v lete stagnoval, makléri sú však optimistickejší

Index realitného zdravia v lete stagnoval, makléri sú však optimistickejší

V druhej polovici leta sa index realitného zdravia zlepšil len o 3 desatiny a dosiahol hodnotu 2,63. Podľa prieskumu nezávislej Agentúry pre marketingový výskum trhu, reklamy a médií AKO® sa však v septembri naďalej bude zlepšovať.

Index realitného zdravia IRZ na stupnici 1 – 5, kde je 1 najlepšie a 5 najhoršie, sa na Slovensku v posledných štyroch rokoch pohyboval okolo 2,5. V auguste tohto roku bol na hodnote 2,63, čo je oproti júlu zlepšením, aj keď pôvodné očakávanie bola o niečo lepšie, teda 2,6. IRZ predstavuje náladu na realitnom trhu podľa pravidelne zbieraných údajov z realitných kancelárií v mesačných intervaloch a ich prognóz. V Bratislavskom kraji dosiahol hodnotu 2,69, pre zvyšok SR výbornú známku 2,48. Na september predpovedajú podľa údajov analytici AKO ďalšie zlepšenie na 2,53.

Zdroj: AKO

Mesiac august na realitnom trhu hodnotilo pozitívne takmer 56 % opýtaných realitných kancelárií, čo je oproti júlu o 5 % viac. Neutrálne ho vnímalo 22,8 %, zle, alebo skôr zle sa darilo 21 % respondentov. Vo vyhliadkach na september sú RK opatrnejšie, zlepšenie očakáva 55 % opýtaných, no negatívny vývoj očakáva len 17,7 %. Najväčší podiel na realizovaných transakciách má hneď po stabilnom Bratislavskom kraji (58,5 %) Trnavský (12,6 %) a Žilinský kraj (12 %).

Výskum bol vypracovaný podľa medzinárodných štandardov kvality ESOMAR a štandardov Slovenskej Asociácie Výskumných Agentúr (SAVA), ktorej  je výskumná agentúra AKO, s. r. o. zakladajúcim členom. Výskumná agentúra AKO pôsobí na trhu 29  rokov.

Zdroj: AKO

Zdroj foto: AKO, Shutterstock

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon