Najinteligentnejším mestom sveta je Singapur, Bratislava si o niekoľko priečok polepšila

Najinteligentnejším mestom sveta je Singapur, Bratislava si o niekoľko priečok polepšila

Singapur sa umiestnil na prvom mieste v druhom ročníku globálneho Smart City Indexu zameraného na hodnotenie miest z hľadiska potrieb občanov. Bratislava obsadila spomedzi 109 hodnotených miest 76. pozíciu a medziročne si polepšila o osem priečok.

Hodnotili stovky obyvateľov

V prvej desiatke najinteligentnejších miest sú aj Helsinki, Zürich, Auckland, Oslo, Kodaň, Ženeva, Tchaj-pej, Amsterdam a New York. Do hodnotenia sa zapojili stovky obyvateľov, ktorí sa zamerali na technológie a organizáciu ich miest z hľadiska piatich oblastí, a to zdravie a bezpečnosť, mobilita, aktivity, pracovné a vzdelávacie príležitosti a správa mesta.

Zdroj: affairscloud.com

Bratislava si svoje postavenie oproti predchádzajúcemu roku zlepšila, najviac sa jej darí v niektorých oblastiach zdravia a bezpečnosti, a to najmä z hľadiska pocitu bezpečnosti na verejnosti a nízkej úrovne znečistenia ovzdušia.

Najviac kritizovali mobilitu

Druhou oblasťou sú príležitosti, kde bola pozitívne hodnotená kvalita škôl a dostupnosť pracovných miest. Nedarí sa jej naopak v oblasti dostupnosti lacného nájomného bývania či kvality zdravotných služieb a najväčšiu kritiku utŕžila v hodnotení mobility (pre zápchy a nízku kvalitu verejnej dopravy) a zelených priestranstiev. Susedná Viedeň sa umiestnila na 25. mieste, Praha na 44., Varšava na 55. a Budapešť skončila tesne za Bratislavou na 77.

Zdroj: Smart City Index

Praha sa prepadla

Skokanmi oproti prvému roku sa stali New York (zlepšenie o 28 pozícií na 10.), ďalej Washington D.C., Medellín alebo saudský Rijád. V opačnom smere sa najviac posunuli Lyon (prepad o 28 priečok na 51.), Praha, Madrid, ale aj čínske mestá Shenzen, Šanghaj a Peking. Oproti minulému roku do rebríčka pribudli Mníchov, Manchester, Hamburg, Newcastle, Phoenix, Tallinn a Marseille.

Zdroj: SITA

Zdroj foto: affairscloud.com, Smart City Index, mywowo.net

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon