Japonskí vedci vyvíjajú UV LED svetlo produkujúce vitamín D

Japonskí vedci vyvíjajú UV LED svetlo produkujúce vitamín D

Vitamín D je v rámci pretrvávajúcej pandémie skloňovaný v rôznych kruhoch. Stabilné miesto v zozname látok podporujúcich naše zdravie však mal dávno predtým. Nie každý ho ale dokáže načerpať v potrebných dávkach. Zmeniť to má nový druh osvetlenia, na ktorom momentálne pracujú japonskí vedci.

Zdroj: nagoya-u.ac.jp

Domáce „slnko“ so zdravou dávkou UV žiarenia

Nie každý má prístup k dostatku slnečného svetla, ktorého UV žiarenie je hlavným zdrojom vitamínu D. Druhým extrémom je nadbytok UV žiarenia, ktorý môže mať na zdravie človeka nepriaznivý vplyv. Práve pre ľudí z týchto skupín začali vedci z Nagojskej univerzity vyvíjať špeciálny typ interiérového LED osvetlenia. To má slúžiť ako domáca náhrada slnka schopná produkovať optimálne dávky UV žiarenia a tým aj vitamínu D.

Osvetlenie má pomôcť zlepšovať zdravotný stav

Tým, že osvetlenie dokáže produkovať optimálne dávky UV žiarenia, jeho použitie bude mať priaznivý vplyv na zdravotný stav obyvateľov. Vitamín D dopĺňaný formou UV žiarenia bráni znižovaniu hustoty kostí, pomáha spomaliť úbytok svalovej hmoty a tiež prispieva k zdravšej pokožke, čo potvrdili aj prvé testy. Koža, ktorá bola opakovane vystavená svetlu z tohto LED vynálezu, totiž nezaznamenala žiadne poškodenie. 

Svetlo je prenosné, vhodné do všetkých interiérov

Vedci pri vývoji svetla nemysleli iba na jeho liečivé stránky. Do hry vstúpilo aj jeho praktické využitie, ktoré sa spája s nízkou hmotnosťou, vysokým výkonom a flexibilitou pri používaní zariadenia. Osvetlenie bolo totiž navrhnuté tak, aby mohlo byť nainštalované do akýchkoľvek miestností od bytov  a rodinných domov po kancelárie či predajne. Navyše, prvé prototypy sa vyrábajú ako prenosné, čo ešte viac zvyšuje využiteľnosť daného modelu.Zdroj: nagoya-u.ac.jp

Kedy bude UV LED svetlo z dielne Nagojskej univerzity na trhu, to je zatiaľ otázne. Vedci musia spraviť ďalšie série testov, ktoré majú potvrdiť neškodnosť nového osvetlenia. Potom bude musieť prejsť ďalšími procesmi, ktoré umožnia produktu vstúpiť na trh. Tento rok sa už UV LED svetlo produkujúce vitamín D do našich domácností zrejme nedostane.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: nagoya-u.ac.jp

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon