Orientácia domu a miestností v ňom podľa svetových strán

Orientácia domu a miestností v ňom podľa svetových strán

Komfort a zdravé vnútorné prostredie v našej domácnosti závisí od viacerých faktorov. Jedným z nich je orientácia stavby a jednotlivých miestností v jej interiéri. Práve tá sa podieľa na tvorbe optimálnych podmienok na bývanie, pričom dôležitú úlohu zohráva aj pri celkovej spotrebe energií.

Kľúčovým faktorom je slnečný svit

Pri výbere správnej orientácie sa sleduje hlavne intenzita slnečného svetla. Tá priamo vplýva na presvetlenie danej miestnosti aj množstvo tepla v nej. Na základe toho, koľko svitu do nej preniká, je možné ovplyvňovať komfort, náklady na teplo aj to, či vnútorné prostredie ponúka vyhovujúce podmienky. Možné to je vďaka nasmerovaniu jednotlivých miestností na vybrané svetové strany.Zdroj: modscape.com.au

Ako sú presvetlené vybrané strany:

Juh – Práve južná strana je v rámci orientácie stavby a jej izieb najväčším zdrojom slnečného svitu.Dostatok svetla je na nej takmer celý rok, pričom núdzou oň netrpí ani v zime.

Východ – Na východnej strane je najviac svetla v ranných hodinách. Popoludní sa miestnosti orientované na túto stranu stávajú trochu tmavšie, prípadne aj chladnejšie.

Sever – Miestnosti orientované na sever „trpia“ najmenšími dávkami slnečného svetla. Kvôli tomu bývajú najtmavšie a v období, kedy sa nekúri, aj najchladnejšie.

Západ – Na západnej strane je najviac svetla v poobedňajších hodinách. Platí to najmä v lete, kedy sú dlhšie dni a svetlo preniká do daných miestností až pár hodín.Zdroj: twitter.com – Interior Design

Orientácia jednotlivých miestností:

Obývačka – V mnohých domácnostiach je najvyužívanejšou miestnosťou obývačka. To z nej robí izbu, ktorá potrebuje najviac svetla a tepla. Ideálna orientácia je tak smerom na preslnenú južnú stranu. Dostatok slnka zároveň umožní menej kúriť, čo si vyžiada nižšiu spotrebu tepla.

Spálňa – Vstávať za sprievodu slnečných lúčov môže byť celkom dobrým štartom do nového dňa.Spálňa by tak mohla byť orientovaná na východ.V prípade, že obyvatelia si chcú nechať trochu vyhriať izbu na noc, vhodnou bude poloha orientovaná na západ.

Detská izba – Pri detskej izbe sú nároky na svetlo podobné tým v spálni. Ideálnym riešením bude, ak sa o polohu orientovanú na východnú, prípadne juhovýchodnú stranu podelí spálňa s detskou izbou.

Chodba – Na chodbe sa zvykneme zdržiavať najmenej. Priestor tak vyžaduje menej svetla či tepla ako iné miestnosti. To z neho robí ideálneho kandidáta na orientáciu smerom na tmavší a chladnejší sever.

Kuchyňa – V kuchyni síce trávime viac času, no keďže priestor sa pri varení vyhreje aj bez prenikajúceho slnečného svetla alebo silnejšieho kúrenia, môžeme ho nasmerovať na severnú stranu.Zdroj: modscape.com.au

Orientácia stavby a jednotlivých miestností v objekte je, samozrejme, vecou výberu majiteľa. Na základe jeho individuálnych požiadaviek sa orientácia priestorov môže svojvoľne upraviť tak, aby spĺňala jeho predstavu o bývaní.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: leibal.com, modscape.com.au, twitter.com – Interior Design

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon