Gastroprevádzok ubúda - od januára ich zaniklo vyše 800

Gastroprevádzok ubúda - od januára ich zaniklo vyše 800

Kým uplynulá dekáda gastronomickému sektoru priala, tá súčasná sa pre nich nezačala vôbec dobre. Svedčia o tom aj vysoké čísla počtu zaniknutých reštaurácií a pohostinstiev od začiatku tohto roka.

V septembri bolo u nás zaregistrovaných niečo cez 20 000 prevádzok pôsobiacich v oblasti gastronómie. V porovnaní so začiatkom roka sa ich počet citeľne znížil. Za 9 mesiacov totiž zaniklo mnoho reštaurácií aj pohostinstiev. Za zánikom väčšiny z nich je koronakríza, kvôli ktorej sa doposiaľ rýchlo rastúci sektor zaradil medzi najviac ohrozené.Zdroj: www.pixabay.com

Zaniklo už viac ako 800 prevádzok

Na vysoký počet zaniknutých gastroprevádzok upozornili čísla spoločnosti Bisnode. Podľa tých prestalo od januára podnikať vyše 800 reštaurácií, pohostinstiev a zariadením s rýchlym občerstvením. Zanikali hlavne zariadenia fungujúce na základe živnostenského oprávnenia, ktorých bolo od januára do septembra zatvorených až 796. Podstatne lepšie sú na tom s.r.o. a akciové spoločnosti, ktorých od začiatku roka zaniklo 78.

Zatvárali najmä menšie prevádzky

Obrovský podiel na zaniknutých prevádzkach majú gastrozariadenia s nižšími obratmi, ktoré zamestnávajú minimum ľudí. Aj vďaka tomu zatiaľ v gastronómii neprišli o prácu masy ľudí. Po finančnej stránke sú však straty dosť vysoké a ich výška bude naďalej rásť. Sektor už teraz avizuje priemerný pokles tržieb na úrovni viac ako 40 %.

Počet zaniknutých reštaurácií a pohostinstiev sa do konca roka s veľkou pravdepodobnosťou zvýši. Aktuálne platné protipandemické opatrenia zrejme zlikvidujú mnohé gastroprevádzky. Podľa predpovedí by bolo obrovským úspechom, ak by ich celkový počet na Slovensku pred začiatkom roka 2021 neklesol výrazne pod 20 000.  

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ktoré krajiny budú v roku 2021 naj(ne)bezpečnejšie?

Ktoré krajiny budú v roku 2021 naj(ne)bezpečnejšie?

Rok 2020 bol pre cestovný ruch jeden z najslabších za posledné obdobie. Dôvod je jasný. Kartami zamiešalo vypuknutie pandémie, ktoré neskrížilo plány iba cestovateľom, ale aj majiteľom ubytovacích zariadení. Ako to bude v nadchádzajúcich mesiacoch, to je stále otázne. Situáciu však monitorujú aj rebríčky naj(ne)bezpečnejších krajín v roku 2021.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon