Rast cien bytov sa v septembri zastavil, je za tým aj rýchly predaj novostavieb

Rast cien bytov sa v septembri zastavil, je za tým aj rýchly predaj novostavieb

V treťom štvrťroku sa rast cien bytov na Slovensku výrazne spomalil, v niektorých regiónoch môžeme vidieť aj mierny pokles. Dôvodom je nielen vplyv pandémie na realitný trh, ale hlavne fakt, že drahšie byty v novostavbách sa z predaja rýchlo vytrácajú a priemer cien tak klesá. Tento trend vidíme aj pri rekreačných nehnuteľnostiach.

Podľa údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk sa dlhodobý turbulentný rast cien bytov na jeseň zastavil. Najvýraznejšie to môžeme pozorovať na segmente 2-izbových bytov, kde ceny v niektorých okrajových častiach (Košice III a IV), ale aj v silných krajských mestách (Trnava, Nitra) mierne klesajú. Trend sa dotkol aj Prešova, Trenčína a niektorých častí Bratislavy, aj keď zatiaľ štatisticky minimálne. „Mierny pokles absolútnych cien bytov ovplyvňuje veľký záujem o byty v novostavbách. Tie sa rýchlo vypredávajú a v ponuke ostávajú skôr staršie byty v nižšej hodnote, čo znižuje priemernú cenu v regióne,“ vysvetľujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

Spomalenie cien je veľmi relatívne, keďže v poslednom období bol rast cien naozaj dynamický. Len v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 2019 sú v Bratislave v priemere vyššie o 8,3 %, v Košiciach o 13,6 % a v ostatných krajských mestách o 11,7 %. Navyše, centrá metropol západu i východu si už tradične držia špecifickú pozíciu a ceny bytov v nich stále rastú. V Bratislave I sa ceny 2-izbákov za posledný štvrťrok zvýšili o 9,3 %, v centre Košíc o 0,4 %.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Pri 3-izbových bytoch je situácia trochu rozdielna. Zaznamenané poklesy cien boli len minimálne (0,8 – 2,7 %) a aj to len v niektorých lokalitách. Vo väčšine regiónov majú stále stúpajúci charakter, aj keď pomalší. Okrem najlukratívnejších častí (Bratislava I, Košice I) stúpli ceny väčších bytov výraznejšie aj v Bratislave III (10 %) a Prešove (9,6 %). Aj tu je vo väčšine regiónov príčinou stagnácie, podobne ako pri 2-izbových, dôvodom vypredanie novostavieb. „S nástupom druhej vlny pandémie sa môže situácia zmeniť, zatiaľ je však záujem o 3-izbové byty stále nadštandardný,“ dodávajú analytici Nehnuteľnosti.sk.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Kým v druhom štvrťroku počas prvej vlny koronakrízy nastal v predaji bytov výrazný útlm, záujem o rekreačné nehnuteľnosti výrazne stúpol, čo sa prejavilo aj na ich cenách. Tie vrástli medziročne o 15,6 % a štvrťročne o takmer 6 %, pričom priemer najviac potiahol Prešovský kraj s Vysokými Tatrami (+ 14,8 %), Trenčiansky (+ 10,2 %) a Bratislavský kraj (+ 9,5 %). Nárast sme zaznamenali aj v počte, za trištvrte roka sa predávalo o 25 % chát a chalúp viac, ako za celý rok 2019. Do štatistiky boli vybrané rekreačné nehnuteľnosti s podlahovou plochou od 80 m2 - 150 m2 a s pozemkom do 500 m2, teda štandardné rodinné chaty. „Počas prvej vlny stúpol záujem ľudí o kúpu záhrad či chalúp. Dopyt bol predovšetkým u ľudí z väčších miest, mnohí z nich  vyhľadávali únik v čase prvého lockdownu. V druhom štvrťroku bola ponuka nižšia ako dopyt, takže sa dobre predávali aj drahšie a nové objekty,“ hovoria analytici.

Na konci septembra sa však situácia trochu zmenila. Po uvoľnení pandemických opatrení a koncom dovolenkovej sezóny dopyt mierne klesol a s ním sa spomalil aj rast cien, v slovenskom priemere klesol o 0,4 %. Ceny menších rekreačných nehnuteľností stále rástli v Nitrianskom (+ 6,2 %) a Žilinskom kraji (+ 4,2 %), v Trnavskom a Prešovskom kraji však vidno klesajúci trend. Analytici očakávajú oživenie tohto segmentu v druhej vlne pandémie a s príchodom lyžiarskej sezóny.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Dreamstime

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon