Príležitosti sú aj počas krízy. Na otázky odpovedá PROXENTA

Príležitosti sú aj počas krízy. Na otázky odpovedá PROXENTA

Developerské rezidenčné projekty z portfólia investičnej skupiny Proxenta sa prehliadajú ťažko. Osadené v centrálnej zástavbe sa dôležitým spôsobom podieľajú na formovaní týchto, zvyčajne charakteristických mestských častí. Premieňajú Nitru i naše hlavné mesto.

prProxenta Residence; Zdroj: Proxenta

 

Napriek dobe poznačenej mnohými obmedzeniami sa v realizácii stavieb Rezidencia Tabáň, Proxenta Residence, Rezidencia Kesselbauer, Vila Biela i pri rekonštrukcii v podobe bytového domu Blokk zaznamenávajú rozhodne pozitívne posuny vpred. V nižšie uvedenom rozhovore sa okrem iného dozviete, aké ďalšie úspechy nečakane priniesla súčasná komplikovaná situácia.

Odpovedá tím Proxenty spolu s jej majiteľom a generálnym riaditeľom Pavlom Kožíkom.

 

 

V portfóliu Proxenty sa nachádzajú projekty situované prevažne v centrálnych mestských lokalitách. Čo okrem exkluzívnej polohy je pre Vás ešte dôležité?

Silvia Tvarožková, Development Sales Manager:

Pri investícii do bývania je vždy zásadný výber lokality. Za najbezpečnejšie realitné investície sa podľa odborníkov dlhodobo považujú nehnuteľnosti v centrách miest. Silný trh s nehnuteľnosťami je zákonite naviazaný na zvyšujúci sa počet pracovných miest. Napríklad Bratislava a Nitra patria k najsilnejším pracovným trhom v krajine. Dôvodom je prílev nových investorov, ktorí so sebou prinášajú nové pracovné miesta. Bratislava ťaží zo statusu najväčšej slovenskej metropoly a Nitra z toho, že do nej v posledných rokoch mieri čoraz viac zahraničného kapitálu. Okrem novovybudovaného závodu Jaguaru Land Rover prichádza do okolia mesta viacero menších výrobných a distribučných firiem. Podľa viacerých analytikov bude počet zamestnancov v tejto oblasti najbližšie roky rásť a s ním aj dopyt po bývaní. Pochopili to aj developeri, ktorí v meste rozbehli výstavbu desiatok rezidenčných projektov. Napríklad Proxenta tu aktuálne buduje najväčšiu rezidenciu v historickom centre mesta Tabáň.

 

Vila Biela zaujala svojím veľmi elegantným a jednoduchým vzhľadom. Na základe akých kritérií si pre Vaše stavby vyberáte architektov?

Martin Škodáček, projektový manažer Proxenty:

Konkrétne v tomto prípade vyberal architekta majiteľ projektu, od ktorého sme projekt kupovali. Architektov si vyberáme na základe referencií a portfólia poskytovaných služieb. Spolupracujeme s viacerými architektonickými kanceláriami a jedná sa vždy o dlhodobú spoluprácu.

 

Súčasná pandémia komplikuje situáciu asi vo všetkých odvetviach, ovplyvnila aj výstavbu Vašich projektov?

Silvia Tvarožková, Development Sales Manager:

Stavebné práce realizujeme prakticky nepretržite, s výnimkou nedieľ a sviatkov. Pribrzdiť by nás mohlo iba nepriaznivé počasie v nadchádzajúcich zimných mesiacoch, ktoré by znemožnilo realizovať niektoré práce. Verím však, že aj naďalej budeme schopní dodržať časový harmonogram výstavby.

 

Ako reagujú zákazníci, vnímate zmeny v dopyte po bytových i nebytových priestoroch?

Silvia Tvarožková, Development Sales Manager:

Čo sa týka dopytu, realitný trh s rezidenčným bývaním nezaznamenal žiaden pokles záujmu a už vôbec nie znižovanie cien. Práve naopak, nakoľko je málo voľných bytov a novostavieb vo výstavbe, dopyt zvyšuje neustále cenu. Naopak trh s obchodnými a kancelárskymi priestormi stagnuje. Vzhľadom k pandémií mnohé spoločnosti prešli na štýl práce z domu a zisťujú, že efektivita práce nepoklesla, tak začali s redukciou veľkosti kancelárii. Kancelárske budovy sa začali vyprázdňovať a tým pádom sa znižuje cena nájmov kancelárskych priestorov. Predpokladá sa, že tak ako Proxenta správne vycítila pri projekte Blokk, mnoho budov určených prioritne na kancelárie, prejde rekonštrukciou na bytové a apartmánové priestory.

 

Poväčšinou sa rozpráva len o negatívnych efektoch „korona krízy“. Zaznamenali ste počas tohto obdobia aj nejaké pôvodne nečakané úspechy?

Pavol Kožík, majiteľ a generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta:

Pre Proxentu je rekapitulácia uplynulého roka jednoznačne pozitívna. Súhrnná trhová hodnota projektov skupiny prekročila 280 miliónov eur. Aj napriek náročným podmienkam sú štyri projekty Proxenty vo finálnej fáze a onedlho budú exitovať. Okrem developerských projektov je pre nás veľkým úspechom aj projekt superfood tyčinky Záchranka, ktorý sme spustili počas prvej vlny pandémie COVID-19 ako pomoc zdravotníkom a záchranárom nasadeným v prvej línii. Tyčinka, ktorá je dieťaťom našej marketingovej riaditeľky Moniky Balgovej, sa vyrába v slovenskom potravinárskom závode Healthy Food Supplements v Galante. Ten sa venuje výrobe funkčných tyčiniek, sa rozhodol vyrobiť špeciálnu zdravú tyčinku pre zdravotníkov a ľudí v záťažových situáciách.

 

Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré, vidíte v aktuálnom stave priestor pre nové príležitosti?

Pavol Kožík, majiteľ a generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta:

Každá kríza je problém, ale zároveň aj príležitosť. Príležitosť praje tým, čo sú pripravení. A my v Proxente sme. V blízkej budúcnosti budeme exitovať veľké developerské projekty, čo znamená, že sa nám z nich naakumulujú zisky. Pripravujeme teda nové akvizície a investície.

 

Odhadnúť ďalší vývoj je určite zložité. Napriek ťažkostiam, pokračujete v prípravách nových projektov, prípadne prehodnocujete pôvodné plány?

Pavol Kožík, majiteľ a generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta:

Momentálne sme v procese vyhodnocovania prípadných investícii tak, aby sme vybrali tie najlepšie projekty pre nás a pre našich investorov. Na stole máme nové zaujímavé akvizície, ktorým sa už pol roka intenzívne venujeme a starostlivo ich konzultujeme s odborníkmi. Naše portfólio sa už čoskoro rozrastie. V developerskom segmente chceme byť výrazným hráčom na trhu. Vieme, že na to máme. Ekonomická sila nasvedčuje tomu, že vieme uchopiť aj veľké projekty, skúsenosti a odbornosť nášho tímu zase zodpovedá tomu, že ich budeme vedieť realizovať.

 

 

Pokrok niektorých rezidenčných projektov:

PROXENTA Residence - Mýtna 50, Bratislava - Staré Mesto

Projekt výstavby bytov a administratívnych priestorov (Hrubá prenajímateľná plocha (GLA):  7930 m²) 

Výstavba na výraznom mieste priamo na Račianskom Mýte bola ukončená a objekt bol úspešne skolaudovaný. Aktuálne sa odovzdávajú byty. Zaujímavosťou je parkovanie, o ktoré sa v exponovanej lokalite postará plne automatizovaný systém zakladačov.

praProxenta Residence; Zdroj: Proxenta

prbProxenta Residence; Zdroj: Proxenta

prcProxenta Residence; Zdroj: Proxenta



Rezidencia KesselbauerNámestie 1. mája, Bratislava - Staré Mesto

Výstavba bytov a obchodných priestorov (GLA: 12 150 m²)

Stavebné povolenie bolo vydané v auguste tohto roku. Rezidencia rastie v susedstve už zrealizovaného projektu Weinhauer a pripravovanej Vily Biela situovaných v staromestskom bloku vedľa prezidentskej záhrady. Upúta fasáda, jej časť bude tvoriť presná replika pekárstva Alexandra Kesselbauera, ktoré na mieste pôvodne stálo.rkaRezidencia Kesselbauer; Zdroj: Proxenta

rkRezidencia Kesselbauer; Zdroj: Proxenta

 

 

Vila BielaBanskobystrická ulica, Bratislava – Staré Mesto 

Výstavba bytov (GLA: 3 430 m²) 

Projekt extravagantný svojou jednoduchosťou navrhnutý v ateliéri Endorfine sa práve pripravuje. Jeho realizácia je naplánovaná v rokoch 2021 až 2023.

vbaVila Biela; Zdroj: Proxenta

vbVila Biela; Zdroj: Proxenta

 

 

Rezidencia Tabáňpozemok ohraničený ulicami Štúrova, Piaristická a Palánok, Nitra - Staré Mesto 

Projekt výstavby bytov, administratívnych a obchodných priestorov. (GLA: 41 940 m²)

Na stavenisku prebiehajú záverečné dokončovacie práce, kolauduje sa infraštruktúra. Komplex prináša príťažlivú kombináciu funkcií a prispieva k rozšíreniu nitrianskeho centra.

 

rtRezidencia Tabáň; Zdroj: Proxenta

rtaRezidencia Tabáň; Zdroj: Proxenta

 

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Zo Starého Mesta do Petržalky by mohla viesť „kultúrna os“

MORUŠE obohatia ponuku bývania v Ružinove

Veselé bývanie v sympatickej obci

 

Zdroj: Novostavby.sk, Pavol Kožík, Silvia Tvarožková, Martin Škodáček

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon