7 „eko“ reštaurácií zo sveta
Princípy trvalo udržateľnej architektúry zažívajú boom takmer vo všetkých segmentoch realitného trhu. Výnimkou nie sú ani gastronomické zariadenia. Reštaurácií, ktoré nesú prívlastok „eko“, totiž rýchlo pribúda po celom svete. 7 z nich patrí do širšieho zoznamu gastroprevádzok, ktoré možno považovať za jedny z „najzelenších“.
1. The Grey Plume (Omaha, Nebraska, USA)
Údajne najekologickejšiu reštauráciu v USA a zároveň jednu z najekologickejších reštaurácií vo svete nájdeme v Omahe. Práve tam stojí moderná gastroprevádzka, ktorá vsadila na jedlá z miestnych farmárskych potravín. Podľa americkej Asociácie zelených reštaurácií si však tento štatút získala vďaka extrémne úsporným spotrebičom, umývadlám na solárny pohon či vlastným recyklačným programom.Zdroj: thegoodeater.comZdroj: thegoodeater.com
2. Bloodwood (Newtown – Sydney, Austrália)
Na recykláciu vsádza aj austrálska reštaurácia Bloodwood. V tomto prípade však zohrávajú kľúčovú úlohu skôr recyklované materiály, ktorými je značná časť prevádzky zameranej na podávanie sezónnych jedál zariadená. Okrem dverí zo skládky či doplnkov z recyklovaného dreva sa v interiéri využíva napríklad aj LED osvetlenie.Zdroj: bloodwoodnewton.comZdroj: bloodwoodnewton.com
3. Yellow Treehouse Restaurant (Auckland, Nový Zéland)
Možnosť stolovať v reštaurácii zriadenej priamo na strome neprináša iba jedinečný zážitok. Plusom takýchto zariadení je tiež ich šetrnosť voči životnému prostrediu, čoho príkladom je novozélandská Yellow Treehouse Restaurant. Tú tvorí cibuľovitý skelet z drevených pásov navrhnutý tak, aby reštaurácia ponúkla stolovanie na otvorenom priestranstve uprostred lesa.Zdroj: Lucy GauntlettZdroj: Lucy Gauntlett
4. Soneva Kiri (Koh Kood, Thajsko)
Na strome je zriadená aj reštaurácia tvoriaca súčasť populárneho thajského rezortu Soneva Kiri. Tá ponúka ešte originálnejší zážitok. Hostia totiž stolujú v tzv. „treepodoch“ zavesených rovno na stromoch, odkiaľ je výhľad na neďaleký záliv. Pozornosť pútajú aj čašníci, ktorí pri obsluhovaní využívajú lanovú zip-line dráhu.Zdroj: soneva.comZdroj: soneva.com
5. Narisawa (Tokio, Japonsko)
O šetrnosti voči životnému prostrediu niet v prípade tokijskej reštaurácie Narisawa žiadnych pochýb. Zariadenie, ktoré bolo kedysi vôbec prvým laureátom Ceny za udržateľnú reštauráciu udeľovanú časopisom Restaurant Magazine, je totiž príkladom, ako narábať s odpadmi alebo zvyšovať energetickú efektivitu prevádzky. So šetrnosťou z hľadiska cenových pomerov je to ale presne naopak. Obed tam stojí v prepočte viac 120 USD. Večera vychádza nad 200 USD.Zdroj: foodle.proZdroj: foodle.pro
6. Good Bank (Berlín, Nemecko)
Obľúbené berlínske bistro nepatrí len k najudržateľnejším, ale aj k najzdravším. Dôvodom sú suroviny, z ktorých sa tam pripravujú jednotlivé vegánske jedlá. Do šalátov, sendvičov alebo polievok sa totiž pridáva zelenina pestovaná priamo v prevádzke. Tá slúži ako tzv. interiérová vertikálna farma, z ktorej pochádza iba zelenina bez pesticídov a GMO.Zdroj: veganberlin.comZdroj: veganberlin.com
7. McDonald´s (Orlando, Florida, USA)
Sedmičku „eko“ reštaurácií môžeme uzavrieť nedávno otvorenou prevádzkou McDonald´s na Floride. Jedná sa o prvú energeticky sebestačnú prevádzku tejto spoločnosti. Autori jej návrhu vsadili na drevené prvky v interiéri, desiatky solárnych panelov na streche či nabíjaciu stanicu pre elektromobily rovno pred budovou.Zdroj: Kate Joyce StudiosZdroj: Kate Joyce Studios
Zdroj: Nehnuteľnosti.sk
Zdroj foto: thegoodeater.com, bloodwoodnewton.com, Lucy Gauntlett, soneva.com, foodle.pro, veganberlin.com, Kate Joyce Studios