Dynastia Hiltonovcov predáva po 53 rokoch svoje hlavné rodinné sídlo za 75 miliónov dolárov

Dynastia Hiltonovcov predáva po 53 rokoch svoje hlavné rodinné sídlo za 75 miliónov dolárov

V historickej luxusnej vile v Los Angeles sa majiteľ hotelového impéria William Barron Hilton usídlil so svojou rodinou už v roku 1967. Po smrti starého pána sa rodina rozhodla svoje dlhoročné sídlo predať, čestne sa toho ujal jeho syn Richard a vnuk Barron II s ich realitnou spoločnosťou Hilton & Hyland.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zorientovať sa v rodokmeni milionárskej rodiny Hiltonovcov nie je také jednoduché. Ich hotelové impérium založil ešte ich prastarý otec Conrad v roku 1946, jeho syn W. Barron ho však veľmi úspešne zveľadil. Krátko po tom, ako sa ujal vedenia v Hilton Hotels Corporation (1966), si zvolil za svoje rodinné sídlo krásnu vilu v prestížnej losangeleskej štvrti Holmby Hills s rozlohou 1 400 metrov štvorcových. Čas ukázal, že si vybral správne, nielen z pohľadu rozmerov, ale aj kvality. V rezidencii prežilo obdobie svojho privilegovaného detstva a mladosti jeho osem detí, konali sa tam všetky významné rodinné oslavy a pritom dom nemusel podstúpiť žiadne veľké zmeny vo svojej štruktúre. Jedným z týchto detí bol aj Richard, ktorý je otcom Barrona II (31), ale aj mediálne známych slečien Paris (39) a Nicky (37), a teraz dom predáva.

Zdroj: FIT Benefit Gala

Zdroj: Hilton & Hyland

Starý pán W. Barron Hilton zomrel v roku 2019 vo veku 91 rokov a prisľúbil až 97 % svojho majetku nadácii Conrada N. Hiltona. Medzi zvyšnými troma percentami, ktoré zanechal rodine, bol aj tento poschodový rodinný dom. Celú rodinu k nemu viažu dlhoročné spomienky, napriek tomu sa však rozhodla ho predať. „Dosiahli sme tu neuveriteľné míľniky, no teraz je čas, aby sa z tohto očarujúceho domu tešila nová rodina,“ hovorí jeho syn Richard Hilton (65), developer a spoluzakladateľ maklérskej spoločnosti Hilton & Hyland, ktorá posúva rodinné sídlo na realitný trh za 75 miliónov dolárov. Ako ďalej dodáva, zo všetkých obchodov, ktoré počas svojej vyše 30-ročnej kariéry v realitách urobil, mu ešte žiadna nehnuteľnosť nebola bližšie a preto to pokladá za významný bod svojho života.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Rodinné sídlo Hiltonovcov je pozoruhodné nielen svojou históriou, ale aj konštrukciou. Jeho exteriér sa vyznačuje klasickým Bel-Air štýlom a tiež tradičnou anglickou georgiánskou architektúrou. V roku 1935 ho dal postaviť Jay Paley, ktorý založil spoločnosť Congress Cigar Company a televíznu stanicu Columbia Broadcasting System (CBS). Táto stavba je korunným klenotom medzi rezidenciami, ktoré navrhol slávny afroamerický architekt Paul R. Williams, ktorý navrhol sídla aj pre Franka Sinatru či Lucille Ball. Fakt, že sídlo dodnes funguje v pôvodnej dispozícii, dokazuje, akým vizionárom tento architekt bol. Zapísal sa do histórie aj niekoľkými nezabudnuteľnými prvkami, ktoré môžeme na sídle Hiltonovcov obdivovať.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Hneď pri vchode návštevníkov uvíta tepaná železná brána a dve zaoblené príjazdové cesty vedúce k veľkému parkovisku a obrovskej rezidencii s fasádou z bielych tehál. Dvojité vstupné dvere dýchajú históriou, no vedú do moderného interiéru. Pohľad okamžite padne na veľké francúzske okno oproti vstupnej chodbe, ktoré otvára výhľad na rozsiahly trávnik. V diaľke sa črtá aj bazén a záhradný domček.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Richard Hilton, ako odborník na nehnuteľnosti, poukazuje aj na kovové posuvné dvere a obrovské panelové okná, ktoré v tejto veľkosti a rozsahu boli v roku 1935 skutočnou raritou. Rovnako vyzdvihuje aj raňajkovú miestnosť kruhového pôdorysu, ďalší odtlačok architektovho umenia, ktorá sa zlieva do rotundy s kónickou strechou. Pozoruhodné sú aj dlhé terasy a zdanlivo nekonečné nádvorie či jazierka, ktoré predstavujú dokonalú súhru medzi domovom a prírodou. Ku komfortu prispieva aj tenisový kurt s domčekom.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Obrovský dom má 13 spální a 17 kúpeľní a tiež hneď niekoľko grandióznych miestností na zábavu a spoločenské udalosti, vrátane formálnej jedálne a obývacej miestnosti. No práve jedna z tých najmenších môže zaujať potenciálneho kupca najviac – skvostmi preplnená pracovňa. Hoci má len necelých 19 m2, vyvoláva pocit intimity a inšpirácie, k čomu nepochybne dopomáha aj na mieru vyrobený nábytok z masívneho dreva a tiež to, že v nej kedysi tvorili a premýšľali hneď dve veľké osobnosti amerického biznisu. „Pracovný stôl nechal vyrobiť môj prastarý otec, Conrad Hilton, potom ho nechal môjmu otcovi a ten iba nedávno povedal, že ho zanecháva mne,“ prezrádza Richard.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Najvýraznejším prvkom celej rezidencie je však bazén. Podľa návrhu architekta pozostáva z mnohofarebných, ručne maľovaných kachličiek dovezených z Francúzska, ktoré dovedna vytvárajú mozaiku ornamentov s 12 astrologickými znameniami v gréckej palete tyrkysovej, nebeskej a oceľovej modrej. Pomedzi ne sú vsadené žlté kachličky, ktoré znázorňujú slnko, ústredný prvok tohto majstrovského diela, ktoré ozvláštňuje plavecký bazén takmer olympijskej dĺžky.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Táto jedinečná nehnuteľnosť podľa Richarda Hiltona môže prilákať záujemcu, ktorý vyhľadáva architektúru Paula Williamsa. „Toto dielo je najlepšie, aké kedy navrhol. Je to niečo podobné, ako získať kúsok Picassa vo svete umenia," dodáva.

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: Hilton & Hyland

Zdroj: forbes.sk, mansionglobal.com

Zdroj foto: Hilton & Hyland

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon