Drevostavba verzus murovaný dom: 8 bodov, ktoré treba zvážiť

Drevostavba verzus murovaný dom: 8 bodov, ktoré treba zvážiť

Aj keď sú dnes na Slovensku sendvičové drevostavby stále obľúbenejšie, niektorí sa stále spoliehajú na tradičnú murovanú klasiku. Je však aj mnoho takých, ktorí pri plánovaní svojho budúceho domu stále zvažujú, na ktorú stranu sa prikloniť. Práve pre nich je užitočný náš manuál, ktorý zahŕňa všetky dôležité body pri rozhodovaní.

Každého budúceho majiteľa domu zaujíma pri výbere projektu obvykle cena, rýchlosť výstavby, energetická trieda, komfort bývania a životnosť. Dnes už nikto nestavia mnohogeneračné domy a málokto ráta s tým, že deti budú po ňom dom dediť. V tomto smere je trend jasný pre murované domy i drevostavby – máme záujem o pohodlné, energeticky úsporné bývanie za primeranú cenu, na ktoré nemusíme dlho čakať. Porovnali sme pre vás silné a slabé stránky drevostavieb a konštrukcií z pórobetónových tvárnic, ktoré sú u nás najpoužívanejším stavebným materiálom na rodinné domy.

Zdroj: Drevstav Slovakia

1. Rozdiely v cene

Keď porovnáme dom zhotovený z pórobetónových tvárnic s drevostavbou s rovnakou zastavanou plochou, cenový rozdiel medzi nimi je vzhľadom na celý rozpočet minimálny. Drevostavba nám však môže ušetriť viac energie pri užívaní a času pri výstavbe. A čas sú peniaze – náklady na lešenie, stavbárov i prenájom potrebných zariadení.

2. Využitie pozemku

V súčasnosti sa štandardne predávajú na rodinné domy pozemky s plochou 400 až 800 m2. Pre oba typy domov, pórobetónové i drevené takáto plocha postačuje, väčšina záujemcov totiž plánuje dom so zastavanou plochou približne 150 m2. Pri rovnakom pôdoryse však získame pri drevostavbe na úžitkovú plochu viac metrov štvorcových ako pri murovanom dome. Murované stavby sa totiž bežne stavajú s obvodovou konštrukciou s hrúbkou 40 – 60 cm, hrúbka tvárnice a tepelná izolácia je v nej zastúpená pomerom približne 1 : 1. „Obvodová stena drevostavby má pri rovnakých tepelnoizolačných vlastnostiach hrúbku do 40 cm  do 40 cm, čo môže pri uvedenom rozsahu stavby znamenať prírastok až 10 - 13 m2 úžitkovej plochy,“ vysvetľuje Peter Gregor, obchodný manažér Drevstav Slovakia.

Zdroj: Knauf Insulation

3. Začína sa od základov

Požiadavky na základy pre dom z tvárnic a drevostavbu sú  približne rovnaké. Treba však pripomenúť, že základovú  konštrukciu drevostavby je možné zhotoviť aj iným, alternatívnym spôsobom (zemné vruty, betónové pätky, crawl space...). Hlavne pri svahovitých pozemkoch môžu byť spomenuté riešenia rýchlejšou a tiež lacnejšou alternatívou voči klasickým základom. Pri  týchto technológiách sa však odporúča vopred previesť geologický prieskum podložia.

4. Rýchlosť stavby

V rýchlosti stavby vyhráva drevostavba na celej čiare. Hrubú stavbu dreveného domu je možné dokončiť do 3 – 4 týždňov, a aj tento čas sa dá skrátiť využitím prefabrikovaných panelov. Postaviť murovanú stavbu trvá minimálne 3 mesiace. Urýchliť stavbu murovaného domu sa nevypláca, murivo si vyžaduje čas na vysušenie a tak prílišný zhon môže spôsobiť aj narušenie konštrukcie.  V drevostavbe je možné tiež oveľa skôr začať s vnútornými prácami. Pri jej stavbe sú totiž mokré procesy obmedzené na minimum, interiérové steny si nevyžadujú omietku, takže relatívnu vlhkosť  pod 52 %, potrebnú pre bezproblémové  ukladanie podláh, dosiahne za pár dní.

Zdroj: Knauf Insulation

5. Úspory energie

Novostavby s modernými stavebnými materiálmi dnes dosahujú podľa legislatívy energetickú triedu A1. Posunúť dom na tento štandard, ktorý už vlastne predstavuje pasívny, vyžaduje pri dome z pórobetónových tvárnic vyššie investície. Drevostavby zvládnu tento posun bez problémov a s minimálnymi nákladmi. Ich tepelnoizolačné vlastnosti sú neprekonateľné. Celková hrúbka izolácie sa takmer rovná hrúbke obvodovej steny a závisí na požadovanom energetickom štandarde. „Ak plánujete z drevodomu vybudovať energeticky pasívnu stavbu, môže byť celková hrúbka steny  až 45 cm, kým sa stavali „len“ nízkoenergetické domy, býval obvodový plášť hrubý asi 25 – 30 cm. Ak nechcete uberať z úžitkovej plochy, môžete zvoliť izoláciu s lepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami pri nižšej hrúbke,“ radí Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Drevostavby majú síce málo „ťažkých“ akumulačných prvkov, takže rýchlo vychladnú, ale zase sa vyhrejú, a v lete aj vyvetrajú, rýchlejšie ako murované domy.

6. Zmeny v programe

Často sa stáva, že niektoré detaily vysvitnú až priamo pri stavbe a potom si vyžadujú zmeny v projekte, posúvanie priečok alebo prekladanie rozvodov. Pri týchto problémoch je drevostavba variabilnejšia, zmeny sa v nej dajú vykonať aj za pol hodinu. Pri murovanej stavbe môžu v takých prípadoch vzniknúť prestoje niekoľko dní. Pri stavbe všetkých domov je praktické vopred vedieť, kam plánuje majiteľ umiestniť zariadenie – kuchynskú linku, vaňu, sprchovací kút, WC, ale aj nábytok. Ujasniť si tieto fakty odporúčame pri návrhu projektu. Hoci merať a kresliť vie každý, poradenstvo interiérového dizajnéra vám môže ušetriť veľa problémov, času i peňazí. Platí to dvojnásobne pri drevostavbách, kde je potrebné vopred vedieť, na ktoré steny plánujeme zavesiť ťažšie zariadenie, aby boli na to pripravené.

Zdroj: Drevstav Slovakia

7. Životnosť

Mnohí z tých, ktorí uvažujú o drevostavbe, sa obávajú ich údajnej kratšej životnosti. Odborníci tieto názory vyvracajú. Životnosť moderných domov, murovaných i drevených, sa dnes odhaduje približne na 100 rokov a viac, závisí to, samozrejme, aj od toho, ako sa o ne majitelia starajú a udržiavajú ich. Potvrdením trvanlivosti sendvičových stavieb môže byť jeden z prvých drevených domov v Rakúsku. Postavila ho renomovaná firma Hartl Haus a v roku 2020 oslávil 110 rokov svojej existencie.

8. Precíznosť detailov

Drevostavba je správnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú mať pohodlné a energeticky úsporné bývanie a ušetriť čas i peniaze. „Tento typ stavby však vyžaduje väčšiu precíznosť pri technických detailoch, ako dom z tvárnic. Špeciálne treba venovať pozornosť správnemu umiestneniu a utesneniu tepelnej izolácie a ochranných fólií – parozábranných i paropriepustných,“ upozorňuje Zoltán Rácz, konateľ onlinestavba.sk. Dôkladne je potrebné utesniť tiež osadenie okien. Odborníci odporúčajú použiť tesniace pásky zo strany interiéru (parozábranovú) i exteriéru (paropriepustnú), pretože pri netesnosti by mohla vlhkosť preniknúť do konštrukcie a poškodiť ju zvnútra.

Zdroj: Knauf Insulation

Koľko stojí drevostavba a dom z pórobetónových tvárnic

Orientačné porovnanie ceny domu na kľúč s úžitkovou plochou 100 m2 – v cene sú zahrnuté stavebné materiály, náklady za stavebné práce a dopravu. Položky sa môžu líšiť aj v závislosti od regiónu.

Energetický štandard

Drevostavba

Dom z pórobetónových tvárnic

Stavby s takmer nulovou spotrebou energie

Od 1 350 €/ m2 úžit. plochy

Od 1 400 €/ m2 úžit. plochy

Orientačné ceny sú s DPH

Zdroj: Drevstav Slovakia

Čo sa stalo s nízkoenergetickými domami?

Pojem nízkoenergetický dom od januára 2021 stratí svoj zmysel, pretože podľa novej legislatívy musia všetky novostavby spĺňať parametre domu „S TAKMER NULOVOU SPOTREBOU ENERGIE“. Technicky sa do tohto pojmu už nízkoenergetické domy svojou spotrebou energie nezmestia.

Zdroj: Drevstav Slovakia, onlinestavba.sk, Knauf Insulation

Zdroj foto: Drevstav Slovakia, Knauf Insulation

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

6 trendy nápadov, ako prevzdušniť malú obývaciu izbu

Súčasný trend kompaktnejších bytov aj domov s nižšou metrážou so sebou prináša výzvy pri výbere nábytku a dekorácií. Veľké dekoratívne kusy nábytku striedajú tie kompaktnejšie s maximálnym dôrazom na funkčnosť a minimalistickú estetiku. Dizajnéri navyše každý rok prichádzajú s novými nápadmi na efektívnejšie využitie, možnosti rozkladania aj kombináciu funkcií hneď niekoľkých kusov nábytku do jedného. Pri zariaďovaní obývacej izby sa zamerajte na...
Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

Jedálenský stôl – pár tipov, ako si vybrať ten najlepší

V miestnosti, v ktorej jeme, či už raňajkujeme, obedujeme, alebo večeriame, strávime naozaj veľa času. Začíname rannou kávou a raňajkami a cez deň, alebo po práci si stihneme spraviť chvíľu kľudu na poobedné jedlo. Večerné občerstvenie niekedy sprevádza pohár vína s priateľmi a možno dlhé, zaujímavé rozhovory.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon