Ako vyzerá dom bláznivej rodiny Griswoldovcov, ktorá vianočnou výzdobou vyhodila prúd v celom meste

Ako vyzerá dom bláznivej rodiny Griswoldovcov, ktorá vianočnou výzdobou vyhodila prúd v celom meste

Americká rodinná komédia „Vianočné prázdniny“ mnohým z nás urobí Vianoce každý rok. Videli sme ju už asi stokrát a predsa si nadšene pozrieme znova a znova, ako otec Griswold so šialenou húževnatosťou pripravuje v ich rodinnom dome tie najlepšie tradičné Vianoce všetkých čias. Pozrite sa, ako vyzerá legendárna stavba dnes.

Zdroj: Warner Bros

Zdroj: Warner Bros

Tento vianočný film sa prvý raz premietal v roku 1989 a odvtedy sa už stal doslova kultovým dielom o tom, ako dopadnú megalomanské plány na vianočnú výzdobu a dokonalú oslavu, keď použijeme veľa – veľa odhodlanosti, ale takmer žiadny rozum. Skrátka typická vianočná nálada. Otec rodiny Clark Griswold (Chevy Chase) po celý život túžil po veľkých rodinných Vianociach a zaumieni si, že ten správny čas je práve teraz. Keďže neoplýva nadbytočným bohatstvom ani rozumom, zapojí do akcie celú rodinu a projekt realizujú svojpomocne. Tým sa roztočí kolotoč trapasov a katastrof, na ktorých sa všetci diváci dodnes váľajú. Niektoré scény sa už dostali do zlatého fondu kinematografie. Každý si zapamätá, ako Griswoldovci nájdu ideálny obrovský vianočný stromček, ale zabudnú si doniesť pílku, ale aj intenzívnu vianočnú výzdobu exteriéru, 25 tisíc svetielok na dome, ktoré po rozsvietení vyhodia prúd v celom meste.

Dom pred rozsvietením, zdroj: Warner Bros

Dom po rozsvietení, zdroj: Warner Bros

Film Vianočné prázdniny aj u nás patrí k tradičným vianočným hitom. Po prvý raz sa Griswoldovci objavili v roku 1983 vo filme Bláznivá dovolená (Prázdniny v Amerike), no pre veľký úspech sa natočili ďalšie štyri pokračovania príbehov bláznivej rodinky. Najväčším úspechom boli práve spomínané Vianočné prázdniny. Výroba filmu stála v roku 1989 až 27 miliónov dolárov, čo bolo iba o tri menej ako efektmi nabití Krotitelia duchov. Vianočné prázdniny v amerických kinách zarobili vyše 71 miliónov dolárov. A zdá sa, že dodnes zarába ďalej.

Dom v roku 1989, zdroj: Warner Bros

Dom dnes, zdroj: Warner Bros

Interiér domu v roku 1989, zdroj: Warner Bros

Interiér domu dnes, zdroj: Warner Bros

Podľa filmu sa dom Griswoldovcov nachádza v okolí Chicaga, v skutočnosti sa však exteriéry aj interiéry natáčali na pozemku filmovej spoločnosti Warner Bros v Burbanku v Kalifornii. Je to vlastne celá ulica „Blondie Street“, ktorá bola postavená tak, aby vyzerala ako typická predmestská štvrť. Na ulici je 12 obytných domov v rôznych štýloch. Legendárny griswoldovský dom sa za 31 rokov trochu zmenil. Aj keď celkový tvar obydlia zostáva, zelené okenice, portál so strieškou a arkierové okná sú preč. Nehnuteľnosť sa však stále využíva na natáčanie filmov. Od Vianočných prázdnin sme domček mohli vidieť vo filmoch Americká krása, Moja krásna čarodejnica, Pleasantville či v seriáli Taká obyčajná rodinka.

Blondie street, zdroj: Warner Bros

Zdroj: hookedonhouses.net, lamag.com

Zdroj foto: Warner Bros

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon