Najosamelejší dom na planéte

Najosamelejší dom na planéte

Kandidátov na pomyselný titul najosamelejšieho domu sveta by sme našli viacero. Kým niektoré vyrástli vo vysokých horských polohách, iné sa postavili v opustených púštnych oblastiach. Potom sú tu aj tie, ktoré zdobia neobývané ostrovy mimo civilizácie. Jedným z nich je ostrov Elliðaey, uprostred ktorého sa ukrýva malý biely domček.

Aj Island má svoj „biely dom“

Bielych domov je vo svete hneď niekoľko. Okrem toho, v ktorom sídlia americkí prezidenti, ich nájdeme aj v ďalších častiach zemegule. Žiadny z nich však nie je taký osamelý ako ten na ostrove Elliðaey, ktorý leží južne od Islandu. Práve v jeho útrobách sa nachádza drobný biely domček, ktorý je vôbec jedinou stavbou na celom ostrove.Zdroj: firsttoknow.com

Dom izolovaný od zvyšku sveta

Malý skalnatý ostrov, celý pokrytý trávou, sa nachádza uprostred rozľahlého mora, kde nie je žiadna ľudská civilizácia. V blízkom okolí je síce niekoľko ďalších ostrovov, ktoré tiež patria do súostrovia Vestmannaeyjar, no aj na tých je zástavba veľmi riedka alebo dokonca žiadna. Bjork´s House, ako je „najosamelejší dom na planéte“ v mnohých kruhoch nazývaný, je tak úplne izolovaný od okolitého sveta.Zdroj: earthporm.com

Základňa, úkryt alebo pustovňa

História opusteného ostrova sa nenesie iba v duchu osamelosti. Do 30. rokov 20. st. údajne na ostrove žila hŕstka ľudí. Tí sa však presťahovali a ostrov začal zívať prázdnotou, no nie úplne. V jeho strede totiž stojí práve táto biela stavba, ktorá má slúžiť poľovníckemu združeniu ako jedna zo základní. Verzií o bielom dome, ktorý nemá elektrinu ani tečúcu vodu, no disponuje saunou a systémom na zachytávanie dažďovej vody, je však viacej. Ďalšia z nich hovorí, že objekt je skrýšou istého miliardára. Medzi niektorými Islanďanmi sa zas traduje, že sa jedná o odľahlé  pustovnícke útočisko.Zdroj: 22europe.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: firsttoknow.com, earthporm.com, 22europe.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon