Ktoré krajiny budú v roku 2021 naj(ne)bezpečnejšie?

Ktoré krajiny budú v roku 2021 naj(ne)bezpečnejšie?

Rok 2020 bol pre cestovný ruch jeden z najslabších za posledné obdobie. Dôvod je jasný. Kartami zamiešalo vypuknutie pandémie, ktoré neskrížilo plány iba cestovateľom, ale aj majiteľom ubytovacích zariadení. Ako to bude v nadchádzajúcich mesiacoch, to je stále otázne. Situáciu však monitorujú aj rebríčky naj(ne)bezpečnejších krajín v roku 2021.

Zdroj: touropia.com

Medzi rebríčkami, ktoré sa snažia priniesť odpoveď na to, v ktorých štátoch bude cestovanie a ubytovanie v roku 2021 naj(ne)bezpečnejšie, nechýba ani ten od spoločnosti International SOS. Jej odborníci z oblasti bezpečnosti a zdravotníctva už tradične prinášajú zoznam štátov, ktoré sú z hľadiska miery kriminality, politickej stability či po najnovšom aj dosahu pandémie najbezpečnejšie, resp. najmenej bezpečné.Zdroj: touropia.com

Celkovo naj(ne)bezpečnejšie štáty sveta v roku 2021

International SOS používa metodiku, v rámci ktorej sleduje bezpečnosť jednotlivých štátov z hľadiska konkrétnych ukazovateľov a z nich potom zostavuje komplexný rebríček celkovo naj(ne)bezpečnejších krajín sveta. V roku 2021 si cestujúci budú musieť dávať zvýšený pozor v krajinách, ktoré na tom nie sú najhoršie po prvýkrát. Veľa sa toho nezmenilo ani vo vedúcej skupine štátov s najvyššou mierou bezpečnosti.

 

Najbezpečnejšie štáty:

- Grónsko

- Švajčiarsko

- Slovinsko

- Nórsko

- Fínsko

- Dánsko

- Kapverdy

Najnebezpečnejšie štáty:

- Líbya

- Sýria

- Afganistan

- Irak

- Stredoafrická republikaZdroj: skyscrapercity.com

Naj(ne)bezpečnejšie štáty z hľadiska dosahu pandémie

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu si pozornosť cestujúcich získava hlavne rebríček štátov s najnižším, resp. s najvyšším dosahom pandémie. Kľúčovým faktorom pre vznik zoznamu je miera rizík, ktoré v jednotlivých krajinách ochorenie Covid-19 vyvoláva. Do úvahy sa takisto bral aktuálny odhad vývoja epidemiologickej situácie na lokálnej úrovni.

Najbezpečnejšie štáty:

- Nový Zéland

- Tanzánia

- Nikaragua

Najnebezpečnejšie štáty:

- Gruzínsko

- Rusko

- Jordánsko

- Ukrajina

- RakúskoZdroj: zoover.cz

Pozn. na záver: Spoločnosť International SOS zostavila rebríček len na základe aktuálneho odhadu vyplývajúceho z prognóz prezentovaných v čase jeho vzniku. Miera rizika v týchto štátoch sa môže kedykoľvek zmeniť, či už na základe pandemických, politických alebo iných okolností. 

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: internationalsos.com

Zdroj foto: touropia.com, skyscrapercity.com, zoover.cz

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon