Hravé projekty, ktoré podporujú komunitu. Na otázky odpovedá ITB Development

Hravé projekty, ktoré podporujú komunitu. Na otázky odpovedá ITB Development

Stavby z portfólia spoločnosti ITB Development si držia svojský rukopis. Prekvapia zaujímavým hmotovým riešením a pri viacerých si všimneme aj odvážne narábanie s farbami

Takto sa prezentujú napríklad MAMAPAPA a Čerešne, rezidenčné projekty v bratislavskej Dúbravke, pri ktorých práve vďaka pestrej palete a hravým tvarovým kombináciám vieme odhadnúť pre akú klientelu sú určené. Domov v nich majú nájsť najmä rodiny s deťmi, pričom podobnú cieľovú skupinu sa snaží prilákať súbor Kolísky v Záhorskej Bystrici. 

Charakteristické experimentovanie s hmotami nechýba ani pri projekte Gansberg na Kolibe. Autori všetkých uvedených realizácií z architektonického štúdia Architekti Šebo Lichý, člena skupiny ITB, však do tohto návrhu vniesli viac elegancie. Výsledok tak napĺňa očakávania spojené s lukratívnou lokalitou.

 

KolcKolísky; Zdroj: ITB Development

Dnes nám na niekoľko otázok o architektúre, prioritách pri realizácii projektov a tiež fungovaní spoločnosti v „korona kríze“ odpovedá Ing. Ivan Rolný, člen predstavenstva ITB Development.

Stručné informácie o niektorých projektoch sú uverejnené pod rozhovorom.




Súčasťou skupiny ITB je architektonické štúdio Architekti Šebo Lichý, pričom pri pohľade na projekty z Vášho portfólia je zjavné, že architektonickému riešeniu prikladáte veľký význam. Kto všetko sa podieľa na tvorbe týchto zaujímavých konceptov a čo slúži ako zdroj inšpirácie? 

Architektonické návrhy, idey a nápady prinášajú architekti z nášho ateliéru Architekti Šebo Lichý. Snažíme sa podporovať tvorivosť, originálne nápady a netradičné riešenia. Preto sa často inšpirujeme najmä zahraničnou architektúrou na našich spoločných poznávacích cestách. V Londýne sme napríklad mali možnosť vidieť špičkovú architektúru či dizajn a v Amsterdame sme našli inšpiráciu komunitného bývania a spoločných dvorov, ktorú sme uplatnili v projekte Čerešne fine living.



Osobitá architektúra je pre Vás dôležitá, čo ďalšie ešte počítate medzi priority pri realizácii rezidenčných projektov?

Do našich projektov okrem príznačného architektonického rukopisu vnášame filozofiu harmónie s ich okolím, či už ide o zeleň, okolitú zástavbu, no predovšetkým o prínos do života budúcich obyvateľov, ale aj celej komunity. Preto v našich projektoch nájdete množstvo prvkov, ktoré majú za cieľ podporu komunitného bývania. Či už sú to spoločné dvory s detskými ihriskami, crossfit zónami, komunitnými záhradkami alebo klubovňa a strešné terasy. 



Čerešne fine living získali ocenenie CIJ awards v kategórii „najlepší rezidenčný projekt“. Odhliadnuc od hodnotenia poroty, v čom podľa Vás spočíva sila projektu?

Čerešne fine living sú pilotným projektom, kde sme uplatnili princíp komunitného spolužitia. Inšpiráciou k tvorbe komunitného bývania nám boli developerské projekty zo zahraničia, kde je tento fenomén veľmi obľúbený. Susedia tvoria jednu komunitu, tak ako tomu bolo kedysi na veľkých sídliskách. Odbúrava sa anonymita a dáva sa priestor k spoločnému tráveniu voľného času. 

Centrálnym miestom pre všetkých obyvateľov Čerešní je spoločný vnútroblok, v ktorom nájdu detské ihrisko, crossfit zónu aj komunitné záhradky. Tiež sme vytvorili priestor spoločnej klubovne, kde obyvatelia usporadúvajú oslavy, spoločné posedenia či sledujú športové zápasy. V letných mesiacoch zas môžu využiť spoločné strešné terasy. Okrem toho, že sme obyvateľom vytvorili vhodný priestor, organizujeme aj množstvo komunitných podujatí, ktoré uľahčujú spoznávanie a budovanie komunity. Susedia tak spoločne oslávili Deň detí, zúčastnili sa čistenia blízkeho lesíka a pravidelne sa stretávajú na hodinách jogy, crossfitu a behu, ktoré pre nich organizujeme. Od samotných obyvateľov máme skvelú spätnú väzbu čo potvrdzuje aj vysoká účasť na podujatiach, preto keď to aktuálna situácia dovolí, chceme v nich rozhodne naďalej pokračovať. Tento koncept komunitného bývania budeme uplatňovať aj v druhej etape Čerešne fine living, ktorá je momentálne vo výstavbe.

cerbČerešne; Zdroj: ITB Development



Projekty MAMAPAPA a Čerešne fine living sú orientované na rodiny s deťmi, zodpovedá tomuto zámeru aj zloženie klientov?

Mnohí z klientov, ktorí si kupujú byt v našich projektoch sú práve mladé páry, ktoré rodinu plánujú alebo už deti majú. Samozrejme, patria k nim aj ďalšie kategórie klientov. Chceme, aby si v našich projektoch každý prišiel na svoje. Preto v nich obyvatelia okrem detských ihrísk nájdu aj crossfit zónu, komunitné záhradky či grilovaciu zónu.



Súčasná pandémia komplikuje situáciu asi vo všetkých odvetviach, ovplyvnila aj výstavbu Vašich projektov?

V ITB Development sme v čase príchodu pandémie mali rozostavané dva projekty – druhú etapu Čerešne fine living v Dúbravke a Kolísky v Záhorskej Bystrici. Na novovzniknutú situáciu sme museli operatívne reagovať a nájsť riešenia, ako by sme mohli pokračovať vo výstavbe. Pre našich pracovníkov sme zabezpečili náhradné ubytovanie či riešili komplikácie s dodávkou materiálu. To sa nám poradilo rýchlo zvládnuť a v apríli mohli práce na našich projektoch pokračovať bez obmedzení. Aj napriek neočakávanému príchodu pandémie sa žiaden z našich projektov nedostal do omeškania. Stavebné práce na projekte Čerešne prebiehajú podľa harmonogramu a Kolísky sú už úspešne skolaudované.

 

Ako sa správajú klienti, vnímate zmeny v dopyte po bytových i nebytových priestoroch? Ak áno, ako na tieto zmeny reagujete?

Krátko po príchode pandémie sa začal šíriť mýtus o vývoji cien bytov. Ľudia čakali, že ceny nehnuteľností budú klesať a s kúpou čakali. V Bratislave však nie je žiaden dôvod k poklesu cien nehnuteľností. V súčasnosti je najnižšia ponuka voľných bytov v krátkodobej histórii, preto ostala cenová úroveň zachovaná alebo má mierne stúpajúci charakter.

V marci a apríli sme zaznamenali mierny pokles dopytov. Ľudia boli zneistení príchodom novej situácie, no už v máji sa spoločnosť pomaly dostávala do bežného života a záujem o kúpu nehnuteľnosti sa obnovil. Ten pokračoval aj v druhej polovici roka. Tí, ktorí majú záujem o kúpu bytu, no obávajú sa osobných stretnutí, si môžu byty z projektov ITB rezervovať online prostredníctvom nášho elektronického rezervačného systému, ktorý plne nahrádza klasickú rezervačnú zmluvu.



Poväčšinou sa rozpráva len o negatívnych efektoch „korona krízy“. Zaznamenali ste počas tohto obdobia aj nejaké, možno nečakané, úspechy?

Teší nás, že napriek neočakávanej situácii v roku 2020 významne pokročila výstavba druhej etapy Čerešne fine living. Dnes už je ukončená hrubá stavba piatich zo šiestich objektov a práce naďalej napredujú výborným tempom. Druhou pozitívnou správou bolo pre nás ukončenie výstavby na projekte Kolísky a jeho úspešná kolaudácia. 



Odhadnúť ďalší vývoj je určite zložité. Napriek ťažkostiam, pokračujete v prípravách nových projektov, prípadne prehodnocujete pôvodné plány?

Prioritami pre nás v roku 2021 bude odovzdávanie bytov novým majiteľom v našom práve skolaudovanom projekte Kolísky. Patriť k nim bude aj pokračovanie vo výstavbe druhej etapy projektu Čerešne, ktorá napreduje veľmi dobre.



Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré, vidíte v aktuálnom stave priestor pre nové príležitosti?

V aktuálnej situácii je dôležité rýchlo sa prispôsobovať zmenám a inovovať. Predaj bytov môžu v tomto období zjednodušiť alternatívne riešenia. Ide napríklad o službu online rezervácie bytu, ktorú ITB Development vyvinul, pri ktorej si môže klient byt rezervovať z pohodlia domova doslova kedykoľvek. Takáto inovácia ponúka aj zjednodušenie procesu rezervácií bytov a chráni klientov aj predajcov pred koronavírusom. Tento rezervačný systém u nás funguje už vyše roka, je plnohodnotnou náhradou štandardnej rezervácie na predajnom mieste a na Slovensku sme ho zaviedli ako prví. 




O vybraných projektoch developera:

Kolísky - rezidenčný súbor v Záhorskej Bystrici

Projekt pozostáva zo štvorice bytových domov, ktoré vymedzujú centrálny dvor. Skolaudovaný bol ešte minulý rok, byty budú v najbližšej dobe odovzdané klientom. V ponuke zostali voľné troj-, štvor- a päťizbové jednotky v kolaudačných zľavách.

O osobitý charakter architektúry sa postarali fasády s predsadenými roštami s vertikálnymi záhradami. 

 

KolbKolísky; Zdroj: ITB Development

KolKolísky; Zdroj: ITB Development

KolaKolísky; Zdroj: ITB Development

KoldKolísky; Zdroj: ITB Development

 

Čerešne fine living - rezidenčný súbor v bratislavskej Dúbravke

V štádiu výstavby sa aktuálne nachádza druhá etapa Čerešne fine living. Stavebné práce pokračujú podľa harmonogramu, pričom ukončenie realizácie pripadá na koniec roka 2022. K dispozícii sú jedno- až šesťizbové byty, z ktorých zaujmú mezonety, byty s terasami a predzáhradkami.

Projekt milo prekvapí, hravým prístupom k hmotovému i farebnému riešeniu architektúry a tiež bohatým vybavením podporujúcim vznik susedskej komunity. 


cercČerešne; Zdroj: ITB Development

ceraČerešne; Zdroj: ITB Development

cerdČerešne; Zdroj: Novostavby.sk

cereČerešne; Zdroj: Novostavby.sk

 

Gansberg – rezidenčný súbor v Bratislave na Kolibe

V projekte, ktorý developer charakterizuje ako najprémiovejší z portfólia sa už býva, niekoľko jednotiek v prémiovom štandarde je však ešte na predaj.

Pre architektúru sú charakteristické nepravidelne zalamované rímsy, namiesto okázalých riešení navodzuje pocit luxusu elegantný výber materiálov.

gansGansberg; Zdroj: Novostavby.sk

gansbGansberg; Zdroj: Novostavby.sk

gansaGansberg; Zdroj: Novostavby.sk

ganscGansberg; Zdroj: Novostavby.sk



 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Luxus na dosah pri Prešove

Pri Sade Janka Kráľa rastie exkluzívna rezidencia

Nový dovolenkový rezort v Nízkych Tatrách si zapamätáte

 

Zdroj: Novostavby.sk, Ivan Rolný













 

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon