Putinov tajný palác je najstráženejším miestom v Rusku

Putinov tajný palác je najstráženejším miestom v Rusku

Nie je to dom, ani rezidencia, je to skôr malé kráľovstvo ruského prezidenta Vladimíra Putina. Šokujúce podrobnosti o honosnom paláci na brehu Čierneho mora priniesla reportáž Nadácie boja proti korupcii (FBK) ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného, deň po tom, ako ho uväznili. Spolu s ňou uviedli aj takmer dvojhodinové video na You Tube.

Zdroj: navalny.com

Podľa reportáže Putinov palác, ktorý leží na myse Idokopas na pobreží Čierneho mora hneď vedľa zálivu Gelendžik, stál najmenej 100 miliárd rubľov (1,1 miliardy eur). Komplex rezidencie Praskovejevka má rozlohu 17 691 metrov štvorcových a okrem luxusných obytných priestorov sa v ňom nachádza domáce kino, vstupná hala s barom, bar s vodnou fajkou, kasíno a sála s automatmi, vináreň, bazén, prístav, dva heliporty, podzemné klzisko na ľadový hokej, kostol či samostatná čajovňa s vlastným mostom. Súčasťou areálu je aj skleník s rozlohou 2 500 metrov štvorcových, amfiteáter, tristo hektárov viníc, ustricová farma a tiež špeciálny tunel, ktorý vedie na pláž a skalnatý útes s výhľadom na Čierne more.

Zdroj: Ruleaks

Zdroj: navalny.com

Zlatom vyzdobené interiéry boli zariadené nábytkom z luxusných talianskych firiem, ktoré sa dokonca na svojich stránkach chválili zábermi z paláca. V interiéri je napríklad až 47 gaučov, ktorých cena dosahuje niekedy až dva milióny rubľov (22-tisíc eur). Najdrahší stôl v budove stál v prepočte 45-tisíc eur.

Zdroj: Ruleaks

Zdroj: navalny.com

Podľa FBIK bola nehnuteľnosť na pozemku, ktorý je 39-krát väčší ako Monako, „postavená tak, aby sa k nej nedalo dostať pozemnou, námornou ani vzdušnou cestou“ s nárazníkovou zónou asi 7 000 hektárov. Nad pozemkom je vyhlásená medzinárodná bezletová zóna a rybári či turisti, ktorí chcú popri pobreží plávať, musia pri komplexe spraviť dvojkilometrovú zachádzku. „Toto je na najstráženejšie miesto v Rusku v skutočnosti štát v štáte a Putinovo najväčšie tajomstvo, ktoré chránia stovky, ba tisíce ľudí - od neznámych strážcov, záhradníkov a staviteľov po najbohatších a najslávnejších ľudí v Rusku,“ hovorí Navaľnyj vo videu na YouTube. Robotníci, ktorí v súčasnosti pracujú na jeho rekonštrukcii, prechádzajú štyrmi kontrolnými stanovišťami a nemôžu si do práce vziať mobil, aby nezískali zábery z interiéru. V roku 2011 sa však niekoľko záberov objavilo na internete.

Zdroj: Ruleaks

Zdroj: Ruleaks

Zdroj: Ruleaks

Prezident Putin odmieta akékoľvek spojenie s týmto palácom. Pozemok je údajne vo vlastníctve ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a prenajala ju firme, ktorá palác vlastní na "výskumné, vzdelávacie, lovecké a rybolovné zámery", a to až do roku 2068. Pre ruskú politickú opozíciu sa tento majetok stal drzým symbolom bujnej korupcie v štáte, ktorá vedie priamo na vrchol.

Zdroj: Ruleaks

Rezidencia sa budovala v rokoch 2005 až 2010 a prvý raz o nej prenikli správy na verejnosť v 2011. Jej fotografie sa objavili na serveri ruleaks.net, táto stránka však bola zakrátko ruskými orgánmi zablokovaná. Už vtedy ruský emigrant Sergej Kolesnikov obviňoval Putina, že za palác platil prostredníctvom úplatkov a krádeží.

Zdroj: Ruleaks

Podľa Nadácie boja proti korupcii výstavbu komplexu financovali firmy prepojené cez korupčné schémy na priateľov Vladimira Putina vrátane štátnych koncernov Rosnefť a Transnefť. "Putinovi priatelia, ktorí od neho získali právo rozkrádať všetko, čo v Rusku chcú, mu boli veľmi vďační. No takisto prispeli a vyzbierali sto miliárd rubľov a postavili s týmito peniazmi palác pre svojho šéfa," vraví Navaľnyj.

Zdroj: Ruleaks

Zdroj: sme.sk, rfel.org, businessinsider, Wikipédia

Zdroj foto: navalny.com, Ruleaks

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

V Novom bývaní budeme hľadať nehnuteľnosti v centre Bratislavy. Za akú cenu vieme nájsť dvojizbový byt?

Veronika je z Prešova, býva v podnájme v Podunajských Biskupiciach a chcela by pre seba vlastné bývanie. Túži po staromestskom, zrekonštruovanom byte v širšom centre Bratislavy. Predstavuje si jeden a pol izbový, ale ideálne dvojizbový byt. Kúpu nehnuteľnosti vníma aj ako investíciu, keby ho raz chcela predať a ísť do väčšej nehnuteľnosti, nestratí na hodnote. Parkovanie zatiaľ nerieši a ocení, ak sa dostane do centra po svojich. Rozpočet má 250-...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon