Index realitného zdravia sa v januári zhoršil, Bratislava však hlási zlepšenie

Index realitného zdravia sa v januári zhoršil, Bratislava však hlási zlepšenie

Celoslovenský index IRZ sa v porovnaním s decembrom (3,04) podľa predpokladov mierne zhoršil na 3,1, v Bratislavskom kraji sa však nálada nečakane zlepšila. Výhľad na február je optimistický (3,05), takmer tri štvrtiny realitných kancelárií však tvrdia, že sa im darí horšie. Uvádzajú to výsledky prieskumu nezávislej Agentúry pre marketingový výskum trhu, reklamy a médií AKO®.

Index realitného zdravia sa na Slovensku v januári mierne zhoršil, na stupnici 1 – 5, kde je 1 najlepšie a 5 najhoršie, stúpol z hodnoty 3,04 na 3,10. Zodpovedá to predpovediam respondentov spred mesiaca. Opýtaní realitní makléri však vidia výhľad na február trochu lepšie, IRZ by mal klesnúť na 3,05. Napriek tomu, že tradične bývajú výsledky prieskumu v Bratislavskom kraji najhoršie, tentoraz prekvapili. V Bratislave sa nálada zlepšila na 3,11 oproti 3,18 z minulého mesiaca. Naopak, na zvyšku regiónov sme zaznamenali nárast na 3,01, čo je medzimesačné zhoršenie oproti 2,8 z decembra.

Zdroj: AKO

Január na realitnom trhu hodnotilo pozitívne 36 % opýtaných realitných kancelárií, čo je oproti decembru o 5 % menej. Klesol však aj podiel respondentov s negatívnym pohľadom na 41 %, neutrálne tento mesiac hodnotí 23 % RK. Vo vyhliadkach na február nie sú optimistické, nerátajú však ani s veľkým poklesom. Zlepšenie očakáva 38 % opýtaných, negatívny vývoj očakáva 41 %. Najväčší podiel na realizovaných transakciách má hneď po Bratislavskom kraji (62 %) Trnavský (15,7 %) a Nitriansky kraj (13,6 %).

Tak ako každý rok sme pridali realitkám koncoročnú bilančnú otázku  „Ako vníma vaša realitná kancelária aktuálnu situáciu na realitnom trhu v porovnaní s obdobím pred rokom?“ Iba 12,23 % z nich uviedlo, že sa im darí omnoho, alebo aspoň trochu lepšie,  19,42 % tvrdí, že sa im darilo rovnako a až 68,34 % respondentov uviedlo, že sa im darí trochu, alebo omnoho horšie.

Výskum bol vypracovaný podľa medzinárodných štandardov kvality ESOMAR a štandardov Slovenskej Asociácie Výskumných Agentúr (SAVA), ktorej  je výskumná agentúra AKO, s. r. o. zakladajúcim členom. Výskumná agentúra AKO pôsobí na trhu 29  rokov.

Zdroj: AKO

Zdroj foto: AKO, Nové bývanie

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon