Byt pre mladého muža so záľubou vo varení

Byt pre mladého muža so záľubou vo varení

Majiteľ 2-izbového bytu v novostavbe na Tehelnom poli v Bratislave si želal príjemný presvetlený interiér s prírodnými materiálmi a industriálnymi prvkami. S jeho realizáciou chcel mať minimálne starosti a tak celé riešenie zveril do rúk mladých architektov zo štúdia Juraj Hubinský atelier.

Zdroj: Lousy Auber

Mladý scestovaný muž si predstavoval svoje budúce bývanie ako decentný príjemný presvetlený byt s použitím prírodných materiálov a väčšou kuchynskou linkou pre častejšie varenie, ktoré je jeho záľubou. Mal v ideálnom prípade obsahovať prvky industriálneho designu s nie príliš surovými riešeniami. S návrhom interiéru oslovil Ing. arch. Mgr. art. Juraja Hubinského, na referenciu od svojej známej, herečky Jany Oľhovej, pre ktorú tento architektonický ateliér v minulosti navrhoval byt v Martine. „Majiteľ chcel mať s realizáciou minimálne starosti a komunikovali sme spolu iba ohľadne designu a materiálov, celú dodávku stavby riešilo naše štúdio samostatne,“ dodáva Juraj Hubinský.

Zdroj: Lousy Auber

Koncert prírodných materiálov

Dvojizbový byt s plochou 60 m2 sa nachádza v novostavbe. Pôsobí vzdušne a priestranne, spoločenskej zóne dominuje pôsobivá komfortná kuchynská linka. „Do pôvodne navrhnutej dispozície nebolo nutné zasahovať a tak sme ju neupravovali, aj keď priestor na zmeny v dispozíciách bývajú aj pri novostavbách pomerne časté,“ vysvetľuje autor návrhu.

Zdroj: Lousy Auber

Na prvý pohľad upúta ústredný koncept prírodného dreva – všetky časti vstavaného nábytku, dvere a obklady sú z brezovej preglejky a dubové parkety prechádzajú celým bytom okrem vstupnej chodby a kúpeľne, kde je keramická dlažba menšieho formátu, ktorý opticky zväčšuje priestor. Dostatok úložných priestorov zabezpečujú nielen kuchynské skrinky, ale aj masívne vstavané skrine v predsieni a v spálni.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Industriálne akcenty

Konštrukčný systém celej stavby je železobetónový a s ním aj niektoré steny v interiéroch. Architekt sa snažil tento materiál v interiéri využiť, priznať ho a pracovať s ním. Povrch steny sa následne prebrúsil, napenetroval a zalakoval. Moderný industriálny vzhľad podčiarkol aj perforovaný oceľový plech na dvierkach niektorých skriniek a čierne kovové subtílne rámy v kúpeľni či zasklenie sprchového kútu s drôtosklom.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Dizajnové lahôdky

Na čistom minimalistickom pozadí efektne vyniknú výrazné pútače – modrý jedálenský stôl, pozoruhodné stropné svietidlo v tvare obrovského kruhu či umelecké dielo na stene. „Svietidlá sme vyberali s ohľadom na osvetlenie konkrétneho priestoru a vytvorenie rôznych typov atmosféry, keďže niektoré z nich sú stmievateľné. Svietidlá sme sa snažili vložiť s istou dávkou vtipu či gesta,“ hovorí Juraj Hubinský.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Lousy Auber

Majiteľ bytu je zberateľom umenia a tak v interiéri nesmie chýbať. Obraz nad pohovkou je dielom rusko-slovenského výtvarníka Ašota Haasa. Je zhotovený z nerezových plechov s pochrómovaním a zrkadliacim efektom. Vyobrazuje pavúka, ktorý je viditeľný po detailnom študovaní obrazu.

Zdroj: Lousy Auber

Zdroj: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský

Kompaktný 2-izbový byt Tehelné pole Bratislava

Úžitková plocha: 60 m2

Návrh a realizácia: 2019

Autori: Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský

Zdroj foto: Lousy Auber

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon