
Experiment s čiernym interiérom reštaurácie
Nejde o prvý ani posledný interiér, ktorý sa celý ponoril do čiernej. Na rozdiel od bytov alebo umeleckých ateliérov využívaných iba majiteľmi je však návrh jednej z reštaurácií v japonskej metropole riskantným experimentom. Či ide o skvelý nadčasový ťah alebo nepodarený nápad, to ukáže návštevnosť zariadenia v prvých mesiacoch jej prevádzky.
Otvorený čierny priestor
K odvážnemu experimentu sa podujali majitelia gastrozariadenia Burnside. Tí nechali návrh nového tokijského podniku na nórsky ateliér Snøhetta. Požiadavkou bolo predstaviť koncept, ktorý by odrážal vzostup globálnej kultúry, no zároveň vytváral útulné komunitné prostredie. Architekti túto predstavu poňali formou otvoreného priestoru, ktorý spája časť pre zákazníkov s kuchyňou. Celému interiéru na záver vdýchli čierne prevedenie prinášajúce trochu intimity, čo symbolizuje potrebu väčšieho súkromia a individuality v stále viac otvorenom svete.
Trochu svetla, štipka zlata
Čierne prevedenie stien aj zariadenia vyžadovalo špecifický prístup k osvetleniu. Architekti sa rozhodli len pre niekoľko malých stropných svietidiel, ktoré však vďaka presnému osvetleniu vybraných detailov zaisťujú dostatočnú viditeľnosť. O optické presvetlenie sa starajú aj tenké stropné linky v zlatom prevedení, ktoré vnášajú do interiéru malú dávku luxusu. Kombináciu presvetlenia a luxusu zaisťuje aj nerezové vybavenie v kuchyni, ktorého jasnosť preniká aj do reštauračnej časti spojenej s kuchyňou dlhým stolom pre 10 hostí. Tí spolu stolujú pri jednom stole ako rodina alebo malá komunita.
Cez deň jedlo, večer pitie
Burnside slúži ako reštaurácia len počas dňa. S príchodom večera sa jej priestory menia na bar, v ktorom sa namiesto jedla a kávy podáva kvalitné pitie. Hlavná myšlienka zariadenia sa ale nemení. Priestory slúžia aj vo večerných hodinách ako miesto stretávania rodín, partií či menších komunít, ktorí si chcú spoločne vyjsť von. Práve čierny interiér im poskytne skvelé podmienky na barovú zábavu plnú dobrej hudby a drinkov. Súkromie a intímnejšie prostredie im zaistí štýlový salónik, ktorý sa ráno opäť premieňa na otvorené reštauračné priestory.
Zdroj: Nehnuteľnosti.sk
Zdroj foto: Keishin Horikoshi