5 spôsobov, ako sa malá kuchyňa môže stať priestrannejšou

5 spôsobov, ako sa malá kuchyňa môže stať priestrannejšou

Zúfalo malé kuchynské priestory nájdeme aj v inak krásnych bytoch či novostavbách. Ak je to aj váš prípad, nevzdávajte to. Prinášame niekoľko trikov, ako aj na niekoľkých metroch štvorcových vytvoriť pôvabnú a praktickú kuchyňu.

1. Využite priestor nad pultom na maximum

Pokiaľ ide o úložný priestor na stene, limituje vás len strop. Vytvorte si efektívny úložný systém s policami, háčikmi na hrnčeky a košíky, kolíčkami na panvice a tyčou pre často používané pomôcky, ktorý nezaberie veľa miesta. Malú kuchyňu vizuálne rozšíria aj horizontálne kachličky. Podlhovasté tvary uložené vodorovne s policami vytvoria líniu, ktorá priestor „natiahne“.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: bhg.com, foto Edmund Barr

2. Investujte do kuchynských pomôcok, ktoré môžete predviesť

Malá kuchyňa alebo kuchynský kút býva často súčasťou priestoru spojeného s jedálňou či obývačkou. Pri tomto riešení sa oplatí investovať do dizajnových hrncov, panvíc i farebných spotrebičov, ktoré môžete vystaviť na kuchynský pult, najvyššie police alebo dokonca na stôl, aj keď sa práve nepoužívajú. Takáto výbava je nadčasová a poslúži vám aj keď sa neskôr presťahujete „do väčšieho“. S investíciou do kuchyne snov  vám môže pomôcť výhodná kombinácia pravidelného sporenia a stavebného úveru môjDOMOV od Prvej stavebnej sporiteľne, vďaka ktorej získate garanciu v podobe fixnej zvýhodnenej úrokovej sadzby 1,8 %. Za takýchto výhodných podmienok môžete financovať aj väčšiu rekonštrukciu bytu.

Zdroj: bhg.com, foto Brie Williams

Zdroj: kitchenaid.ie

3. Kreatívna špajza

Niektorí developeri dnes nemyslia na poriadnu špajzu a do mnohých malých kuchýň sa ťažko zmestí aj potravinová skriňa. Uvedomte si však, že za špajzu môžete vyhlásiť čokoľvek. Staršia skrinka alebo skriňa, čo sa zmestí do výklenku? Áno, to je vaša nová špajza. Body naviac získate, ak na dvierka namontujete magnetický pásik na nože alebo úzke poličky na koreničky, potom vám už nebudú zaberať miesto na pulte.

Zdroj: bhg.com, foto Tria Giovan

Zdroj: seevanessacraft.com

4. Otvorené riešenia otvárajú priestor

Malú kuchyňu opticky rozšíria otvorené police, pôsobia vzdušnejšie ako skrinky s dvierkami. Porozmýšľajte, čo všetko by ste mohli na nich skladovať. Ak medzi ne pridáte aj stojan na umytý riad, získate zároveň poličku na sušenie tanierov či šálok. Ak sa nechcete vzdať dvierok, skúste ich aspoň prerobiť na presklené. Narušíte tak kompaktný jednoliaty korpus kuchynskej linky, čo pôsobí ľahšie.

Zdroj: IKEA

Zdroj: bhg.com, foto Edmund Barr

5. Pridajte útulné akcenty

Aj malú kuchyňu, ktorá je skutočne iba stenou inej miestnosti, pozdvihne vhodné osvetlenie z viacerých svetelných zdrojov. Využite LED pásiky, stropné svietidlá i závesné lampy. Keď k tomu pridáte pekný koberec, kuchynský kút sa stane skutočnou miestnosťou, nie iba miestom, kde si robíte kávu. Veľmi účinným efektom je aj využiť rovnaký vzor na kuchynskú zástenu i pracovnú dosku. Dosiahnete tak plynulý vzhľad, ktorý malú kuchyňu rozšíri.

Zdroj: MADesign Studio Limited

Zdroj: goodhousekeeping.com

Zdroj: bhg.com, foto Rett Peek Jr

Článok bol napísaný v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou

Zdroj foto: Getty Images/ Alexandra Zlatkovic, Shutterstock, Architectural Digest, bhg.com, goodhousekeeping.com, kitchenaid.ie, seevanessacraft.com, IKEA, MADesign Studio Limited

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon