Druhá vlna pandémie rast cien nehnuteľností nezastavila, najviac zdraželi byty v košickom centre

Druhá vlna pandémie rast cien nehnuteľností nezastavila, najviac zdraželi byty v košickom centre

Po miernom koncoročnom útlme sa rastové krivky cien bytov opäť pozdvihli. V prvom kvartáli 2021 sa najvyššie nárasty výnimočne netýkajú hlavného mesta, ale skôr regiónov. Cena dvojizbových bytov v centre Košíc vzrástla o 14 %, trojizbové zdraželi o viac ako 20 %. Potvrdzujú to údaje realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Na jeseň minulého roka sa dynamický rast cien bytov spomalil, prvý štvrťrok 2021 však ukázal, že záujem o nové bývanie na Slovensku ešte zďaleka nie je uspokojený. Dopyt po 2-izbových bytoch opäť vytlačil za tri mesiace ich ceny v Žiline (o 4,1 %), Bratislave I (4,4 %), Trenčíne (4,8 %) i Banskej Bystrici (5 %), ale hlavne vo všetkých mestských častiach Košíc. Menšie byty vo východnej metropole zdraželi od Silvestra v priemere o 10,5 % a medziročne o 19 %, najväčšie extrémy však môžeme vidieť v centre Košíc. Za 2-izbový byt tam dnes záujemca zaplatí priemerne 128 tisíc eur, čo je o 14,3 % viac ako pred štvrťrokom a o 25,5 % viac ako pred rokom. „Situácia na realitnom trhu v Košiciach svedčí o akútnom nedostatku bytov vo všetkých segmentoch. Cena trojizbových bytov sa v centre Košíc za prvý kvartál zvýšila tiež, o 20,6 %, a mierne tam vzrástli aj nájmy, napriek tomu, že na celom Slovensku už niekoľko mesiacov klesajú,“ dodáva Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 1Q 2021

Ceny dvojizbových bytov 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Segment 3-izbových bytov bol v prvom kvartáli celkovo ustálený. Okrem častí Košice I, Žiliny, bratislavského Ružinova a Nového Mesta ich ceny rástli len minimálne, v Prešove a časti Košice III dokonca klesli. „Byty s väčšou metrážou predstavujú stabilné bývanie pre väčšie rodiny a nie je o ne taký vysoký záujem, ako o štartovacie bývanie pre mladé páry, či investičné menšie byty,“ vysvetľuje Pružinský. Ako ďalej dodáva, môžeme to vidieť na medziročnom rozdiele ceny 3-izbových bytov, ktorý je rádovo nižší ako pri 2-izbových. V centre Bratislavy, ktoré nie je typickou lokalitou pre rodinné bývanie, väčšie byty za posledný rok dokonca zlacneli o 2,5 %.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 1Q 2021

Ceny trojizbových bytov 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Špecifický trend v segmente 3-izbových bytov je znázornený aj na grafe vývoja cien bytov v Bratislave za posledných 5 rokov. Kým cenová krivka 2-izbových bytov vo všetkých mestských častiach rastie pomerne plynulo, pri trojizbových môžeme vidieť niekoľko zlomov. „Zmeny vo vývoji cien 3-izbových bytov väčšinou súvisia s vývojom nových developmentov v hlavnom meste. Nachádzajú sa v okrajových častiach Bratislavy a realitný trh ovplyvňuje začiatok a ukončenie ich predajných kampaní,“ upozorňuje Michal Pružinský, analytik Nehnuteľnosti.sk.

Ceny 2-izbových bytov v Bratislave

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Ceny 3-izbových bytov v Bratislave

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie

Diskusia

Podobné články

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Ako sa architekti vysporiadali s nie ideálnym pozemkom

Ako sa architekti vysporiadali s nie ideálnym pozemkom

Dobré diela nevznikajú len v ideálnom prostredí, a to potvrdzuje i nová realizácia architektov z ateliéru ALEXY & ALEXY. Práca s dostupným pozemkom pre investora BSS s.r.o. bola zjavne dobrodružnejšia ako býva štandardne zvykom pri tzv. projektovaní na zelenej lúke. Menší obytný súbor Rebarborová sa aj vzhľadom na východiskovú situáciu dá považovať za rozhodne vydarený.

...
Bývanie i investícia v slovenskom meste so silným géniom loci

Bývanie i investícia v slovenskom meste so silným géniom loci

Projekt Kerling od Across Properties uvádzaný v dnešnom článku disponuje slušným investičným potenciálom. Jeho jednoznačnou výhodou je, že sa nachádza v meste so silným géniom loci, ktorého propagácia naozaj nevyžaduje pracné pátranie po prezentovateľných zaujímavostiach. A keďže ide o obnovu staršieho hotela, výstavba bytového domu si získava body navyše i za udržateľnejší rozmer. 

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon