Kontajnerové domy: Akú majú životnosť, výhody a nevýhody?

Kontajnerové domy: Akú majú životnosť, výhody a nevýhody?

Ešte pred pár rokmi boli ľudia obývajúci kontajnerové domy častým terčom posmechu. V súčasnosti tieto príbytky zažívajú dosť veľký boom a život v nich sa stáva inšpiráciou pre ďalších záujemcov o neobvyklé formy bývania. Navyše, s ich postupnou expanziou pribúdajú možnosti, ako prevedenie takýchto príbytkov prispôsobiť svojmu vkusu.

Bývanie v kontajnerovom dome

Napriek expanzii sa kontajnerové domy stále stretávajú s množstvom rozporuplných reakcií. Problémom je najmä „strach z neznáma“, ktorý vzbudzuje viaceré otázniky. Tým hlavným je, či sa dá v takomto dome riadne žiť, či je komfortný a či ponúka požadovanú kvalitu. Splnenie všetkých estetických, praktických a kvalitatívnych nárokov, samozrejme, závisí od vybraného domu a jeho prevedenia. Pri dobrom návrhu projektu ponúkne bývanie v kontajnerovom dome rovnakú úroveň ako bežný rodinný dom s viacerými plusmi aj mínusmi.Zdroj: archute.com

Aké kontajnery sa používajú na realizáciu?

Názov kontajnerové domy nie je pri týchto príbytkoch náhodný. Na ich realizáciu sa pôvodne využívali riadne nákladné lodné kontajnery vyradené z lodnej dopravy. Ich kúpa a preprava na miesto, kde mal dom stáť, ale zvyšovala náklady. Mínusom bolo aj opotrebenie použitých kontajnerov, čo tiež nepomáhalo ich väčšej expanzii. Tá prišla až s nápadom realizácie domov formou modulov z nových oceľových konštrukcií, ktoré imitujú nákladné lodné kontajnery. To ihneď zvýšilo kvalitu domov a majiteľom otvorilo možnosti pri návrhu ich estetického aj dispozičného riešenia.Zdroj: thisoldhouse.com

Ako prebieha výstavba kontajnerových domov?

- po výbere pozemku a príprave projektu sa začne s realizáciou oceľového skeletu

- súčasne s realizáciou skeletu v dielni sa na pozemku pripravujú betónové základy

- konštrukčný skelet v tvare kocky alebo kvádra sa zhotovuje z oceľových profilov

- hotový skelet sa natiera ochranným farebným náterom, prípadne je pozinkovaný

- kompletná oceľová konštrukcia sa následne oplášti z vonkajšej aj vnútornej strany

- v dielni, kde vznikajú jednotlivé moduly, sa do nich rovno zakomponujú rozvody

- pripravené moduly sa prepravia na miesto výstavby, kde sa žeriavom spoja do celku

- pri niektorých projektoch sa moduly zvonku opláštia v dielni, pri iných na mieste realizácie

- spojené moduly sa utesnia pomocou okien a dverí, na záver sa ešte môžu tepelne zaizolovaťZdroj: curbed.com

Výhody kontajnerových domov: 

Nižšia cena – V porovnaní s murovaným domom môžu byť náklady nižšie aj o pár tisíc eur. Jednoduchšie modulové domy s výmerou 2-izbového bytu sa dajú zrealizovať aj za 30 000 €. Plusom sú aj nižšie nároky na pozemok, čo môže takisto ušetriť nejaké peniaze.

Rýchla realizácia – Výstavba prebiehajúca zhotovením prefabrikovaných modulov  a ich následným spájaním do jedného celku na mieste výstavby výrazne urýchľuje realizáciu. Tá môže byť hotová za 4 až 6 týždňov v závislosti od typu domu a jeho veľkosti.

Ekologické bývanie – Už samotná realizácia, pri ktorej sa nevyprodukuje množstvo odpadu, je dosť šetrná. Navyše, kontajner je po rokoch možné recyklovať. Plusom je aj využitie dreva a iných prírodných materiálov pri zariaďovaní interiéru. Kombinácia oceľových konštrukcií a prírodných prvkov v interiéri robí z kontajnerových domov vhodné bývanie pre alergikov. Zdroj: loveproperty.com

Nevýhody kontajnerových domov:

Dizajn – Kontajnerové domy ponúkajú viaceré možnosti prevedenia, no po dizajnovej stránke ťahajú za kratší koniec. Na rozdiel od klasických domov sú známe menšou variabilitou tvarov príbytku. Obmedzenia v tomto smere spôsobujú samotné modulové konštrukcie. V interiéri je však priestor na originálne dizajnové riešenia otvorený.

Korózia – Domy sa dajú upraviť tak, aby bol ich povrch chránený, no celkom odolný voči korózii nebude. Problémy zvyknú nastávať najmä v prípade nekvalitnej alebo zle aplikovanej izolácie. Pri realizácii sa odporúča vsadiť na izoláciu z vonkajšej aj vnútornej strany, čo bude mať význam aj z hľadiska komfortu a spotreby tepla počas vykurovacej sezóny.

Stavebné povolenie – Napriek jednoduchšiemu spôsobu realizácie je aj pri týchto príbytkoch nutné stavebné povolenie. Po ukončení výstavby musí takisto prebehnúť aj riadna kolaudácia.  Výnimkou sú len tzv. mobilheimy, ktoré slúžia ako prenosné mobilné kontajnerové domčeky prevážané kamiónmi alebo v prívesoch.Zdroj: curbed.com

Životnosť kontajnerových domov

Kontajnerové domy síce nie sú až také odolné ako murované domy, no ich životnosť môže dosiahnuť desiatky rokov. Dobre navrhnutý projekt a vonkajšia úprava konštrukcií sa postará o to, aby takýto príbytok vydržal aspoň 60 až 80 rokov. Predpokladaná dĺžka životnosti závisí od konkrétneho domu, jeho parametrov a konštrukčného prevedenia. Kľúčová je tiež lokalita, zasadenie objektu do terénu a vonkajšie podmienky ako veternosť, intenzita mrazov či zrážky, ktoré preveria odolnosť a trvácnosť takýchto domov.Zdroj: curbed.com

Kým vo svete je takáto forma bývania na vzostupe, kontajnerové domy na Slovensku stále čakajú na väčší boom. Ten by mohol priniesť rast dopytu po lacnejšom bývaní v rytme „eko“, obzvlášť v lokalitách, kde sú drahšie nehnuteľnosti a chýbajú voľné pozemky na predaj.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: archute.com, thisoldhouse.com, curbed.com, loveproperty.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon