Akú nehnuteľnosť si kúpite za milión dolárov v rôznych metropolách sveta?

Akú nehnuteľnosť si kúpite za milión dolárov v rôznych metropolách sveta?

Ceny bytov v Bratislave stúpajú raketovým tempom aj v porovnaní so svetovými metropolami. Podľa štatistiky The Wealth Report sa naše hlavné mesto v rýchlosti zdražovania umiestnilo na 11. mieste. V počte miliónových bytov však ešte máme čo doháňať.

Londýnski analytici zostavujú pravidelný The Wealth Report, ktorý každý rok porovnáva desiatky kľúčových realitných trhov na celom svete a prináša pohľad na to, koľko metrov štvorcových nadštandardného bývania si ľudia môžu v jednotlivých mestách kúpiť za milión dolárov, čo dnes predstavuje približne 834 000 Eur. Report vydali aj tento rok a vychádzali pritom z reálnych predajných cien a kurzu aktuálneho na konci roku 2020.

Podľa týchto kritérií došli k záveru, že za milión dolárov si kúpite najmenšiu obytnú plochu v mestských štátoch Monako (15 m2) a Hongkong (23 m2), ktorým v tomto rebríčku patria prvé dve priečky už takmer 10 rokov. Za nimi nasleduje Londýn, New York a na piate miesto najnovšie poskočila švajčiarska Ženeva, kde sa vlani v tomto segmente zdražovalo o viac ako 7 %.

Bratislava v tejto štúdii zahrnutá nebola, analytici Nehnuteľnosti.sk však dodatočne spočítali, že Bratislavčania by si za rovnakú sumu mohli kúpiť 173 m2. Pre porovnanie, podľa výpočtov analytikov z Forbes.cz v Prahe dostanete za milión dolárov 123 m2.

Koľko metrov štvorcových luxusných nehnuteľností si kúpite vo svetových metropolách za milión dolárov – údaje za rok 2020

Zdroj: The Wealth Report 2021

Súčasťou správy The Wealth Report, ktorú vydáva globálna realitná spoločnosť Knight Frank, je aj prehľad, ako sa vlani pohybovali vo svete ceny nehnuteľností. Z analýzy vyplýva, že najviac rástli ceny v Turecku (27,9 % - 30,2 %), kde mestá Ankara, Izmir a Istanbul obsadili tri najvyššie priečky. Ceny tu vytlačila vysoká inflácia a pád tureckej líry v posledných mesiacoch. Ďalej nasleduje Rusko (Petrohrad, Moskva) a Nový Zéland (Auckland, Wellington).

Na najvyšších priečkach (11) sa umiestnila aj Bratislava, kde bol medziročný nárast cien 15,9 %. Praha zapadla do priemeru (5,2 %), ocitla sa na 73. priečke v blízkosti Atén, Záhrebu, Helsink, či Berlína. Zo 150 analyzovaných miest rástli hodnoty realít pri 81 % z nich, u pätiny dokonca dvojciferným tempom. K častému poklesu dochádzalo v Stedomorí a v Ázii, predovšetkým v Indii. Výnimkou je juhokórejský Soul, ktorému s medziročným nárastom 22,3 % pripadla siedma priečka.

Ako rástli a klesali ceny nehnuteľností v svetových metropolách za rok 2020

Zdroj: The Wealth Report 2021

V Bratislave sa na konci minulého roka cena za 1 m2 3-izbového bytu pohybovala v priemere okolo 2 863 €, v Starom meste presahovala väčšinou 4 000 €/ m2. Treba dodať, že ceny v Bratislave a Prahe dlhodobo nestúpajú úmerne mzdám. Kým Bratislavčan by na priemerný byt s plochou 70 m2 zarábal 16 rokov (ak by nemal žiadne ďalšie výdaje), obyvateľ Prahy 14 rokov, Berlínčanovi by stačilo 8 rokov.

Zdroj: Forbes.cz

Zdroj foto: Nehnutelnosti.sk, business.hsbc.com, Forbes.cz, The Wealth Report 2021

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon