Ceny prenájmov od začiatku roku klesajú na celom Slovensku

Ceny prenájmov od začiatku roku klesajú na celom Slovensku

Po prvom kvartáli 2021 je pokles cien podnájmov zjavný nielen v Bratislave, ale prakticky vo všetkých regiónoch. Kým v mestách tento trend súvisí so zavretými školami, odchodom študentov, ako aj chýbajúcimi turistami, v regiónoch možno za poklesom hľadať aj nevydarenú lyžiarsku sezónu.

Pokles cien prenájmov sa od začiatku pandémie prejavil najprv v hlavnom meste, no na prelome rokov zasiahol aj všetky univerzitné mestá a dovolenkové lokality. „Pri dvojizbových bytoch vidíme jasný celoslovenský trend, z ktorého sa vymyká len špecifické košické Staré mesto. Minimálny nárast nájmov 1,2 % v Banskej Bystrici môžeme pokladať skôr za stagnáciu,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Ako ďalej dodáva, poklesu cien ešte stále odolávajú garsónky a jednoizbové byty, ktorých je vo všetkých regiónoch nedostatok a tvoria len 20 % z objemu všetkých bytov na prenájom.

Priemerné ceny prenájmov 2-izbových bytov

Pokles cien prenájmov 2-izbové byty

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Medziročné i kvartálne zníženie cien prenájmov môžeme pozorovať vo všetkých univerzitných mestách, kde na ne tlačí pokles dopytu zo strany študentov, ale aj utlmený turistický ruch. Rôzne anomálie v posledných mesiacoch vykazuje situácia na realitnom trhu v Košiciach. Napriek pozícii druhého najväčšieho mesta nekopíruje celoslovenské trendy, až na segment trojizbových bytov. „Čo sa týka menších bytov, nedosahujú mestské časti Košíc ponuku Nitry, Žiliny či Trnavy, hoci tieto mestá sú trikrát menšie z pohľadu počtu obyvateľov. To je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ceny prenájmov v Košiciach zvyšujú a to predovšetkým v centre mesta,“ vysvetľuje Michal Pružinský.

Prenájmy trojizbových bytov klesli za posledný rok najviac v Bratislave, Košiciach a Žiline. V niektorých krajských mestách dlho odolávali, ale posledný štvrťrok zrazil ceny všade. Na tento segment sa zameriava pomerne málo záujemcov o investičné byty na prenájom, oveľa väčší záujem je o menšie investičné byty.

Priemerné ceny prenájmov 3-izbových bytov

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

„Aktuálny počet garsónok, jednoizbových a dvojizbových bytov na prenájom je vo všetkých častiach Bratislavy niekoľkonásobne vyšší, ako tých na predaj. V Nitre, Trnave, Žiline a Trenčíne je tento pomer približne jedna ku jednej. Investíciu do nehnuteľnosti v hlavnom meste však stále mnohí ľudia považujú za bezpečnú a ziskovú,“ dodáva Michal Pružinský. Najviac bytov na prenájom na portáli Nehnuteľnosti.sk je v súčasnosti Bratislave (74 %), potom v Nitre (7 %), Žiline a Košiciach (6 %).

Porovnanie počtu 2-izbových bytov na predaj a na prenájom

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Porovnanie počtu 3-izbových bytov na predaj a na prenájom

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nehnuteľnosti.sk

 

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon