V centre Košíc obnovili obchodný dom z obdobia socializmu

V centre Košíc obnovili obchodný dom z obdobia socializmu

Architektúra z obdobia socializmu vzbudzuje protichodné reakcie a odpoveď ako sa vysporiadať s týmto dedičstvom nebude istotne jednoznačná. Napriek častokrát nie veľmi ohľaduplnému vstupu do mestských štruktúr sa totiž mnohým stavebným počinom nedajú uprieť zjavné kvality, ktoré možno oceniť i dnes. Pri niektorých sa aj z tohto dôvodu pristupuje k prerábkam a adaptáciám pre aktuálne potreby.

OD_URBANOD URBAN; Zdroj: ARKON

 

Investovať do objektu s rokom ukončenia výstavby 1968 sa napríklad rozhodla spoločnosť ARKON, v centrálnej časti Košíc kompletne zrekonštruovala obchodný dom, označený novým názvom OD URBAN. Pre verejnosť sa otvoril dňa 22.04.2021, po viac ako roku trvania stavebných prác. 

URBAN_intOD URBAN; Zdroj: ARKON

 

Jedným z jasných a v podobne atraktívnej lokalite aj žiaducich cieľov bolo oživenie mestského prostredia. Budova umiestnená na území najväčšej pamiatkovej rezervácie na Slovensku, na nároží Hlavnej ulice a Kasárenského námestia bola predstavená v známej, ale osvieženej podobe, so zachovanou charakteristickou fasádou a interiérom pozmeneným v duchu súčasných trendov. 

Pôvodný projekt vypracovala architekta Růžena Žertová, ktorá zadefinovala tiež parametre efektného obvodového plášťa. Zaujímavé fasádne tvarovky z liateho betónu navrhla akademická sochárka Jana Bartošová Vilhanová, osadené sú pred prvým až tretím poschodím a svojím stvárnením pripomínajú renesančnú bosáž. Stavbu odľahčuje vrchné ustupujúce poschodie a presklený parter „komunikujúci“ so svojím aktívnym mestským okolím.

OD_URBAN_extOD URBAN; Zdroj: ARKON

URBAN_EXTOD URBAN; Zdroj: ARKON

Za projektom rekonštrukcie stojí tím v zložení koncepčných architektov z pražského štúdia ABMV world a projektant Marek Šatánek z M PROJECT. V porovnaní s obnoveným originálnym vonkajším vzhľadom objektu podstúpil jeho interiér aj výraznejšie úpravy. Odstránením stropnej konštrukcie bola vytvorená galéria a v konečnom dôsledku veľkolepejší, svetlejší priestor pre pripravovanú stravovaciu zónu, tzv. food court. 

URBAN_intaOD URBAN; Zdroj: ARKON

URBAN_eskalatorOD URBAN; Zdroj: ARKON

Na piatich nadzemných a jednom podzemnom podlaží ponúka OD URBAN  8 000 m² obchodných a 1 600 m² administratívnych plôch. Momentálne najväčšou prevádzkou v obchodnom dome sú potraviny LIDL, k ďalším značkám, ktoré tu zákazníci nájdu patrí DM Drogerie Markt, GECO Tabak, Alb, Pepco, kníhkupectvo MARTINUS či Fusakle, skladbu doplní MiStore, Daffer a Benu Lekáreň. Na najvyššom poschodí boli vytvorené kancelárske priestory.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Zanedbanú plochu pri Račianskej ulici nahradí nový park

Areál nových domov pri Prešove poskytne „dovolenkové“ služby

Univerzita v Trenčíne sa prestavuje na bytový dom

 

Zdroj: Novostavby.sk, ARKON

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Byty s atraktívnymi, neobvyklými dispozíciami v súčasných projektoch

Experimenty s dispozičným členením sa v rámci budov určených na bývanie neobmedzujú len na rodinné domy, pri ktorých je pochopiteľne možné uplatniť väčšiu dávku kreativity. Na nie celkom všedné priestory sa dá napriek obmedzeniam súvisiacim najmä s úsilím o ekonomickosť návrhu naraziť i pri hromadnejšom type výstavby. Nižšie si ukážeme zopár súčasných developerských projektov, pri ktorých autori v rôzličnej miere vybočili zo zaužívaných hraníc a ...
Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Prestavba v Tatrách prinesie luxusné apartmány aj remeselnú pekáreň, Kuszmannov bazár

Štýlové apartmány a trendy prevádzka pribudnú v Tatranskej Lomnici po recyklácií staršieho objektu. Nie tak dávno bol známy ako Hotel Tatry, po prestavbe bude niesť označenie Kuszmannov bazár, ktoré čerpá z trochu vzdialenejšej minulosti miesta. Ponuka cieli i na náročnejších klientov. Populárna dovolenková lokalita v spojení so štandardom vyhotovenia a službami vytvára dobrý základ pre sľubnú investičnú nehnuteľnosť.

...
Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Zotavovňa v Tatrách sa recykluje na štýlové apartmány Lebenski

Tvorbu mnohých stavebných projektov ovplyvňuje dnes už očakávaný environmentálne zodpovedný prístup, ktorý sa s ešte väčšou naliehavosťou vyžaduje pri vstupe do prírodného prostredia. Zelenšie myšlienky sa napríklad presadili pri novom apartmánovom dome Lebenski vo Vysokých Tatrách. Elegantná stavba, výsledok spolupráce spoločnosti BL, s.r.o. a ateliéru Atrium Architekti, vznikne recykláciou miesta i stavebnej matérie staršieho objektu.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon