Umelé svetlo vyčistí verejné priestranstvá od vírusov

Umelé svetlo vyčistí verejné priestranstvá od vírusov

Posledné mesiace priniesli množstvo dizajnových a technologických noviniek, ktorých úlohou je dezinfekcia proti vírusom. K takýmto vynálezom patrí aj unikátna externá lampa Urban Sun. Na jej návrhu sa síce pracuje už od roku 2019, no do povedomia ju dostala práve aktuálna epidemiologická situácia.

Urban Sun, Zdroj: Ossip van Duivenbode

Umelé svetlo dezinfikuje verejné zóny

Mestské slnko (Urban Sun), ako nazval holandský dizajnér Daan Roosegaarde svoj výtvor, si získalo pozornosť najmä kvôli praktickej funkcii. Tá spočíva v schopnosti vyčistiť verejné priestranstvá od rôznych mikroorganizmov vrátane koronavírusu. Šikovnej externej lampe to umožní celkové funkčné prevedenie aj technológia, na základe ktorej umelé svetlo pracuje.Urban Sun, Zdroj: Ossip van Duivenbode

Ako umelé svetlo Urban Sun funguje?

- lampa je zavesená na žeriave, vznáša sa nad verejnou zónou

- z lampy dopadá na zem svetlo s dezinfekčnou schopnosťou

- mestské slnko vyčistí iba ovzdušie pod rozptýleným svetlom

- o čistenie vzduchu na danej ploche sa stará ultrafialové svetlo

- vlnová dĺžka ultrafialového svetla dosahuje 222 nanometrovUrban Sun, Zdroj: Ossip van Duivenbode

Externá lampa má mať 99 % účinnosť

Holandský dizajnér zvolil nižšiu vlnovú dĺžku ultrafialového svetla kvôli ochrane ľudí, ktorí sa budú pohybovať priamo pod lúčmi tohto umelého slnka. Či bude zníženie stačiť na to, aby svetlo nebolo škodlivé, to ukážu ďalšie výskumy. Tie prvé už naznačili, že účinnosť svetla má dosahovať až 99 %, takže osvetlené verejné priestranstvá by mali byť takmer bez vírusov.Urban Sun, Zdroj: Ossip van Duivenbode

Účinnosť netradičného osvetlenia potvrdia alebo vyvrátia výsledky, ktoré prinesie prevádzka samotných lámp. Tá prvá je už pár týždňov nainštalovaná na jednom z nábreží v Rotterdame. Ak sa ukáže ako účinná a bezpečná, Urban Sun sa môže stať bežnou súčasťou verejných zón v ďalších mestách, nielen v tých holandských.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: studioroosegaarde.net

Zdroj foto: Ossip van Duivenbode

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon