Z ktorých drevín sa vyrábajú najkvalitnejšie drevené žalúzie?

Z ktorých drevín sa vyrábajú najkvalitnejšie drevené žalúzie?

Všestranné drevo si už dávnejšie našlo uplatnenie aj pri výrobe žalúzií. Tie sa spočiatku považovali len za atraktívny estetický doplnok, no s nárastom ich produkcie sa okamžite začala zlepšovať aj ich praktická funkcia. Drevené žalúzie z vybraných drevín tak môžu vzhľadom aj kvalitou konkurovať tieniacej technike z ktorýchkoľvek iných materiálov.

Zdroj: magazif.com

Kanadská lipa

Interiérové žalúzie z kanadskej lipy sú známe najmä pestrou variabilitou sfarbenia. Morením sa dajú upravovať tak, aby mali kupujúci na výber viac ako 20 odtieňov. Každý z nich ponúka vysokú trvácnosť, a to pri prevedeniach s užšími aj širšími lamelami. Plusom je, že žalúzie už nepotrebujú dodatočnú impregnáciu.

Africká vŕba

Ďalšia z drevín, ktorá ponúka široké možnosti estetickej úpravy, no jej pozitívom je aj vysoká kvalita, je africká vŕba známa ako abachi. Ak sa pri výrobe využije vysušené drevo, perfektne zvláda vlhkosť. Navyše, materiál nie je náchylný na vznik prasklín a jeho farba takmer vôbec nebledne ani po dlhých rokoch užívania.Zdroj: janovic.com

Bambusové žalúzie

Z exotických druhov dreva sa pri výrobe tieniacej techniky stále viac uplatňuje aj bambus. Žalúzie z tohto materiálu sa vyznačujú slabou odolnosťou voči vlhkosti, no ako interiérové žalúzie spĺňajú najvyššie kvalitatívne nároky. Okrem nízkej hmotnosti potešia aj možnosťou montáže bez vŕtania či možnosťou výberu medzi viacerými tvarmi a veľkosťami.

Borovica

Borovicové drevo je schopné odolať dažďu a vetru, preto sa tieniaca technika vyrobená z tejto dreviny hodí aj na externé využitie. Borovicové žalúzie alebo rolety nachádzame ako tienenie na pergolách aj terasách, kde sa objavujú v rôznych farebných variantoch. K najobľúbenejším patria modely s povrchovou úpravou v čerešňovom alebo čokoládovom vzhľade.Zdroj: englishblinds.co.uk

Okrem žalúzií vyrobených zo skutočného dreva sa v súčasnosti dajú zohnať aj mnohé atrapy, ktoré ponúkajú široký výber dizajnových riešení imitujúcich desiatky rôznych drevín. Mnohé z nich sa vyznačujú vysokou kvalitou a dostupnou cenou, vďaka čomu sú alternatívou voči tieniacej technike z vyššie uvedených drevín.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: magazif.com, janovic.com, englishblinds.co.uk

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon