Koľko domov si bude musieť po rozvode rozdeliť Bill Gates s manželkou Melindou?

Koľko domov si bude musieť po rozvode rozdeliť Bill Gates s manželkou Melindou?

Pred dvomi týždňami Bill a Melinda Gatesovci prekvapili svet oznámením, že po 27 rokoch ukončia svoje manželstvo a mnohých teraz zaujíma, ako si rozdelia majetok. Forbes odhaduje Billovo čisté imanie na 129,3 miliárd dolárov a len ročná daň z jeho nehnuteľností v USA predstavuje asi 4 miliónov dolárov. Takže to bude určite šťavnatá porcovačka...

Zdroj: Kevin Mazur / Getty Images pre Robin Hood

Gatesovci sa stretli ešte v čase, keď bola Melinda produktovou manažérkou v Microsofte, ktorý Bill založil. Nemali žiadnu predmanželskú zmluvu a dnes majú tri deti – Jennifer (25), Rory (21) a Phoebe (18) – a neuveriteľne gigantický spoločný majetok. Zatiaľ sa zdá, že rozvod prebieha celkom priateľsky. Pár bude naďalej pokračovať vo svojich funkciách správcov nadácie Bill & Melinda Gates Foundation a pripravil si dohodu o rozluke, dokument, ktorý pravdepodobne vypracovali s právnikmi ešte pred podaním žiadosti o rozvod a súd sa oň bude opierať pri rozdelení svojho majetku. Ako to nakoniec dopadne, sa dozvieme časom. V každom prípade to nebude ľahká práca, rozhodnúť, ako sa rozdelí ich obrovské portfólio nehnuteľností.

Často sa hovorí, že Bill Gates nerád frivolne míňa svoje peniaze. Samozrejme, záleží to od uhla pohľadu a hlavne od veľkosti bankového účtu. Keďže podľa Forbesu je Billovo čisté imanie 129,3 miliárd dolárov, robí to z neho štvrtého najbohatšieho človeka na svete za Jeffom Bezosom, Elonom Muskom a predsedom LVMH Bernardom Arnaultom. Ťažko povedať, či v takomto postavení je ľahkomyseľné udržiavať flotilu vozidiel Porsche a iných výkonných šporťákov a cestovať súkromným lietadlom (údajne ide o Bombardier BD-700 Global Express, ktorý stojí viac ako 40 miliónov dolárov)...

Zdroj: TASR

Nie je celkom jasné, koľko domov Gatesovci skutočne vlastnia, niektoré z ich majetkov navyše pozostávajú z viacerých pozemkov a domov. V USA je však najmenej 8 domov a budov, ktoré majú podľa daňových záznamov ročný daňový výmer zhruba 4 milióny dolárov. Nám sa to zdá nepredstaviteľná suma, ale pre Gatesa to nie je nič významné, v skutočnosti zarobí viac za jediný deň.

Podľa Business Insider za posledný rok zarobil asi 4 630 dolárov za sekundu. To znamená, že keby minul 1 milión dolárov za deň, trvalo by mu asi 400 rokov, kým by utratil svoje imanie. Business Insider ďalej určil, že je o 66% bohatší ako celá britská monarchia, má viac peňazí ako najbohatší človek v Ázii a najbohatší človek v Číne a mohol by dať každému človeku na svete 15 dolárov a stále by mu 28 miliárd dolárov ostalo. Takže po rozvode sa Melinda určite sťažovať nebude...

Sídlo v Medine, Washington

Táto nehnuteľnosť v hodnote viac ako 131 miliónov dolárov bola doteraz hlavným bydliskom Gatesovcov. Nachádza sa na brehu jazera Washington na ploche viac ako 6 100 m2 a ponúka 7 spální, 24 kúpeľní, 6 kuchýň, spoločenskú sálu s rozlohou 200 m2, garáže pre niekoľko desiatok áut, divadlo v štýle Art Deco s 20 miestami, 18-metrový bazén, wellness a fitness so saunou a parnou miestnosťou, trampolína, knižnica vonkajšie ihrisko, potok s lososmi a pstruhmi, dok pre člny a súkromná pláž pri jazere. Nechýbajú ani technologické vychytávky – obyvatelia aj hostia majú ovládač s vopred nastavenými preferenciami pre osvetlenie, teplotu a audiovizuálne systémy. A aby toho nebolo málo, okrem hlavnej rezidencie vlastní Gates asi 12 okolitých nehnuteľností, ktoré sa rozprestierajú na viac ako štyroch hektároch.

Zdroj: Wikimedia Commons

Melinda sa pravdepodobne vzdá svojich práv na obrovský príbytok, keďže sa pre časopis The Times až v roku 2019 vyjadrila: „Tento dom nebudeme mať navždy. Skutočne sa veľmi teším na deň, keď budeme s Billom bývať v dome s rozlohou 140 metrov štvorcových.“ Tak, alebo aj bez Billa...

Zdroj: Wikipédia

Plážový dom Del Mar, Kalifornia

Len niečo pred vyše rokom si celebritný pár kúpil prímorské sídlo pri San Diegu za 43 miliónov dolárov. Tento komplex, ktorý postavil v roku 1999 Ken Ronchetti, má hlavný dom so 6 spálňami, 2 hosťovské domy, skleník, bazén, vírivku a tenisový kurt. Má oveľa modernejší vzhľad ako ich washingtonský dom - veľa skla, kameňa, ľahkých drevín a bombastický výhľad na oceán.

Zdroj: Realtor.com

Jazdecký ranč Rancho Santa Fe, Kalifornia

V roku 2014 Gatesovci minuli 18 miliónov dolárov na 90-hektárový ranč pre kone, tiež neďaleko San Diega. Táto nehnuteľnosť obsahuje všetko, čo potrebujete na ustajnenie koní, vrátane stajní, ordinácie veterinára, dostihovej dráhy a penziónu. Bill a Melinda si v roku 2018 kúpili aj ďalšiu konskú farmu vo Westchester County v štáte New York, ale to bol darček pre ich najstaršiu dcéru Jennifer a pravdepodobne sa do rozdeľovania majetku po rozvode nezaradí.

Zdroj: Realtor.com

Zdroj: Realtor.com

Dom v Indian Wells, Kalifornia

Za toto luxusné sídlo v púšti so 6 spálňami a 9 kúpeľňami zaplatili Gatesovci v roku 1999 12,5 milióna dolárov. Má rozlohu 1 200 m2 a susedí s exkluzívnym golfovým klubom Vintage Club asi 20 km od Palm Springs. O tejto nehnuteľnosti nie je veľa verejne dostupných informácií, daňové záznamy však uvádzajú, že pozemok s rozlohou pol hektára zahrňuje  hlavné sídlo s plochou takmer 1 300 m2 postavené v roku 1993 so 6 spálňami, 7,5 kúpeľňami a veľkým bazénom v tvare gitary.  

Zdroj: Google

Ranč Cody, Wyoming

Už v roku 2009 sa všeobecne uvádzalo, že Gates dal 9 miliónov dolárov za úžasne krásny ranč s rozlohou takmer 200 hektárov, zasadený do podhoria Carter Mountain, asi 20 kilometrov od Cody vo Wyomingu. K odľahlému statku vedie 11 km dlhá cesta a na jej konci sa nachádza hlavný rezidenčný dom s plochou 1 400 m2 známy ako Irma Lake Lodge. K dispozícii je tiež päťizbový penzión, domov správcu a trojizbová chata postavená údajne americkou legendou Divokého Západu Buffalo Billom Codym, ktorý pozemok osídlil niekedy na prelome 20. storočia.

Zdroj: Zillow

Zdroj: Zillow

Chata Yellowstone Club, Montana

Rodina Gatesovcov vlastní aj víkendový dom v Skalistých Horách v ultraprestížnom klube Yellowstone Club. Táto komunita lyžiarskych a golfových stredísk na viac ako 5 400 hektároch sa nachádza západne od Big Sky v Montane. Nie je jasné, koľko zaplatili Gatesovci za viacárovú nehnuteľnosť, ktorá leží na zalesnenom hrebeni s kúzelnými výhľadmi na okolité hory, ale stať sa členom klubu nie je nič pre bežných smrteľníkov. Členstvo si údajne vyžaduje začiatočný poplatok vo výške približne 300 000 dolárov, kúpu domu, ktorá sa zvyčajne začína na viac ako 5 miliónoch dolárov a ročné poplatky takmer 40 000 dolárov. Jednou z atrakcií klubu je vysoká úroveň súkromia a bezpečnosti, takže Gatesovci tu môžu vyraziť na svahy aj bez osobných strážcov.

Zdroj: Google

Zdroj: Business Insider, foto Zak Grosfield

Jazdecká farma Wellington, Florida

Bill Gates získal pred niekoľkými rokmi aj ďalšiu farmu v prestížnej jazdeckej dedinke Wellington pri Palm Beach, bezpochyby preto, že jeho dcéra Jennifer je zanietená jazdkyňa. Nekúpil však iba malé školiace stredisko. V rokoch 2013 až 2019 zaplatil čiastku takmer 46 miliónov dolárov za najmenej 5 nehnuteľností v exkluzívnej a stráženej enkláve Mallet Hill. Nie je jasné, či aj tento komplex bol darom pre Jennifer, alebo či sa rozdelí medzi Billa a Melindu.

Zdroj: Realtor.com

Zdroj: robbreport.com, architecturaldigest.com

Zdroj foto: Getty Images, Wikimedia Commons, Associated Press, Wikipédia, Realtor.com, Google, Zillow, Business Insider

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon