Na aký majetok mám a nemám nárok po uzavretí manželstva

Na aký majetok mám a nemám nárok po uzavretí manželstva

v Podcasty

Čo je moje, to je tvoje. Takto by sa dal v krátkosti zhrnúť právnický termín bezpodielové vlastníctvo manželov (BSM), ktoré vzniká uzatvorením manželstva. Ak Vám manželstvo klape, tak náhle delenie majetkov pravdepodobne riešiť nebudete. Ako sa ale postupuje v prípade rozvodu? Aké práva máte pri kúpe a predaji nehnuteľností?  Ak začne jeden z manželov podnikať, môže toho druhého pripraviť o dom či byt? Aj na tieto otázky odpovedá v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk tajomník Realitnej únie a advokát Mojmír Plavec. 

Po rozvode máte tri roky na to, aby ste si rozdelili spoločný majetok 

Bezpodielové vlastníctvo manželov môže zaniknúť z piatich dôvodov: 

  • smrťou jedného z manželov 
  • právoplatným rozhodnutím súdu o rozvode manželstva 
  • právoplatným rozhodnutím súdu o zrušení BSM 
  • vyhlásením konkurzu na majetok jedného z manželov 
  • právoplatným rozsudkom súdu o prepadnutí majetku jedného z manželov v trestnom konaní 

Vypočujte si najnovší Podcast:

 

Manželstvom nezískavate len príjmy, ale aj časom vytvorené dlhy 

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) má prispieť k spravodlivému uspokojovaniu potrieb manželov a rodiny všeobecne. Zároveň slúži k nastaveniu základných ekonomických pravidiel fungovania medzi manželmi. Tento majetkovoprávny mechanizmus sa viaže výlučne len na manželstvo, teda na výnimočný zväzok muža a ženy. Manželia podľa neho nemajú kvantitatívne určený podiel na vlastníckom práve k spoločným veciam. „Zdrojom bezpodielového vlastníctva manželov sú najmä príjmy z práce, podnikania, úspory, prémie, honoráre, rôzne odmeny, ale aj napríklad také výhry z lotérie. Súčasťou BSM sú aj záväzky, úvery a dlhy,“ objasňuje advokát Mojmír Plavec. Je len päť výnimiek, kedy nebudú veci patriť do spoločného majetku manželov, aj keď boli získané počas trvania manželstva. Sú to veci získané ako dar, v rámci dedičstva alebo reštitúcie. Do BSM nepatria ani veci, ktoré mali manželia každý samostatne vo vlastníctve ešte pred uzatvorením manželstva. Za výnimku sa považujú aj veci, ktoré podľa povahy slúžia k osobnej potrebe alebo k výkonu povolania jedného z manželov. „Keď máte manžela hudobníka, hrá na saxofón a kúpi si hudobný nástroj, tak ten hudobný nástroj bude v jeho výlučnom vlastníctve“ vysvetľuje Plavec.  

Diskusia

Podobné články

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Kúpiť nehnuteľnosť alebo radšej počkať? Kúpa nehnuteľnosti je pre mnohých z nás jednou z najväčších investícií v živote. No a vybrať tú správnu nehnuteľnosť je pre nás kľúčové. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, tak je dobré sledovať aj aktuálnu situáciu na realitnom trhu. A práve o nej sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s analytikom portálu Michalom Pružinským.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon