7 futuristických štadiónov, ktoré ohúria svet

7 futuristických štadiónov, ktoré ohúria svet

Vitajte na štadiónoch budúcnosti, ktoré nadchnú milovníkov športu aj architektúry! Tieto úžasné arény už nie sú iba miestom na sledovanie športu, ale vymakanými multifunkčnými centrami. Aký veľký skok urobia vo svete športu, môžeme vidieť aj na rozdiele medzi miestami konania Euro 2020 a MS vo futbale 2022.

1. Štadión Tottenham Hotspur, Londýn Veľká Británia

Jeho väčší brat Wembley bude síce teraz počas finálových zápasov EURO 2020 viac v centre pozornosti európskych futbalových fanúšikov, no Tottenham Hotspur je novší, modernejší a má graciózny dizajn od architektonickej spoločnosti Populous. Tá má už na konte celý zoznam známych štadiónov, ako Arrowhead v Kansas City, London´s Emirates či Heinz Field v Pittsburgu. Nie je teda prekvapením, že takáto ctihodná firma navrhla aj úplne nový štadión Tottenham Hotspur (2019), v ktorom je doma jeden z najvzrušujúcejších tímov anglického futbalu. Sklená aréna sa používa hlavne na futbalové zápasy anglickej Premier League, ale jej výsuvný povrch sa dá ľahko zmeniť tak, aby vyhovoval aj americkým futbalovým zápasom NFL či koncertom. Ponúka návštevníkom veľa aktivít v rôznych priestoroch: v rozľahlej átriovej potravinovej hale, minipivovare, kaviarni, troch puboch i pri najdlhšom európskom bare (viac ako 60 m). Korunným klenotom je však sklenený chodník nad štadiónom vedúci k soche zlatého kohúta, maskota klubu.

Zdroj: Populous

Zdroj: tottenhamhotspur.com

Zdroj: tottenhamhotspur.com

2. Štadión Al Janoub, Al Wakrah, Katar

Architekti Zaha Hadid postavili tento elegantný štadión na jednu dôležitú udalosť: MS vo futbale 2022, ktoré sa budú konať v Katare. Plány boli inšpirované námornou históriou Al Wakrah, ako aj estetikou a funkciou lode; zvlnený tvar konštrukcie pripomína tradičné plachty a zaťahovateľná látková strecha sa dá rozvinúť ako plachta, keď je potrebný tieň. Štadión pre 40 000 osôb je tiež vybavený vlastnými chladiacimi systémami pod sedadlom, ktoré odolávajú intenzívnej katarskej horúčave.

Zdroj: Hufton + Crow

Zdroj: qatar-tribune.com

Zdroj: zaha-hadid.com

3. Športový areál Quzhou, Quzhou Čína

Toto je krok do iného sveta. Priekopnícky športový areál Quzhou Sports Campus z dielne MAD Architects s ​​rozlohou 700 tisíc metrov štvorcových sa skutočne javí ako mimozemský. Trávnaté kopčeky ukrývajú podzemné arény osvetlené prirodzeným svetlom strešných okien. Okolo kopcov a jazier vedú bežecké chodníky. Areál ponúka štadión s 30 000 miestami, bazén, telocvičňu a herňu. V záverečnej fáze vývoja bude mať kampus okrem toho aj vedecké a technické múzeum.

Zdroj: MAD Architects

4. Howard Terminal, Oakland USA

Fráza „Zober ma von na zápas“ bude mať na budúcom baseballovom štadióne Oakland A úplne nový význam. Skupina architektov Bjarke Ingels Group premenila arénu na celý zábavný komplex a vonkajší priestor s viacúrovňovým strešným parkom s výhľadom na ihrisko a prístav. Keď bude stavba v roku 2023 dokončená, diváci ju budú môcť sledovať z 27 000 miest na sedenie alebo z priestoru pre 10 000 osôb stojacich medzi korunami stromov parku.

Zdroj: Bjarke Ingels Group

5. Court Simonne Mathieu, Paríž Francúzsko

Keď parížski architekti Marc Mimram snívali o tomto novom tenisovom štadióne French Open, chceli, aby bol v prostredí takmer maskovaný. Nový kurt v parížskej botanickej záhrade Jardin des Serres d'Auteuil je obklopený na mieru vyrobenými skleníkmi a sklenenými chodníkmi, takže fanúšikovia môžu hľadieť na bujnú zbierku kvetov, rastlín a inej flóry z celého sveta. Tento slnečný koncept pod holým nebom z neho robí pokojnejší zážitok pre hostí aj hráčov.

Zdroj: Camille Gharbi

6. Bergen ByArena, Bergen, Nórsko

Bergen ByArena od dánskej architektonickej firmy 3XN, ktorá je označovaná za moderné koloseum, sa chystá zmeniť krajinu tohto pobrežného škandinávskeho mesta. V okolí koncertného a športového centra sa plánuje výstavba kina, hotela a bytového komplexu, ktorý priláka do okolia miestnych obyvateľov aj turistov. Celý kampus bude mať drevenú konštrukciu a zelenú strechu, ktoré plynulo zapadnú do historického prístaviska, nábrežia a horského prostredia.

Zdroj: 3XN

7. Estadio Alfredo Harp Helú, Mexiko City Mexiko

Tento futuristický bejzbalový štadión mexických architektov Francisca Gonzaleza Pulida a Alonsa de Garaya vyniká v Mexico City pozoruhodným vzhľadom vďaka hranatému krytu s baldachýnom, ktorý sa vznáša nad hlavnou tribúnou. Z leteckého pohľadu sa zubatá strecha podobá logu zahroteného trojzubca tímu Diablos Rojos del México. Štadión je postavený na pôde olympijského komplexu z roku 1968 a je obklopený vonkajším trhom, organickou záhradou a klietkami na trénovanie odpaľovania, ktoré sú všetky prístupné verejnosti.

Zdroj: Rafael Gamo

Zdroj: Rafael Gamo

 

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Populous, tottenhamhotspur.com, Hufton + Crow, qatar-tribune.com, zaha-hadid.com, MAD Architects, Bjarke Ingels Group, Camille Gharbi, 3XN, Rafael Gamo

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon