Najväčší bazén sveta bude mať veľkosť 17 olympijských bazénov

Najväčší bazén sveta bude mať veľkosť 17 olympijských bazénov

Najväčší a najhlbší bazén na svete sa buduje vo Veľkej Británii. Zmestí sa doňho 42 miliónov litrov vody alebo 168 miliónov šálok anglického čaju. Nebude však slúžiť na rekreáciu, stane sa stredobodom nového vodného centra Blue Abyss za 164 miliónov eur, ktoré bude slúžiť na výcvik astronautov a vývoj podmorskej robotiky.

Zdroj: Blue Abyss

High-tech zariadenie, ktoré stavia súkromná spoločnosť známa tiež ako Blue Abyss, sa bude nachádzať na 4-hektárovom pozemku v zóne Aerohub Enterprise Zone na letisku Cornwall v Newquay. Bude ponúkať všetko od hyperbarických komôr po zariadenia pre mikrogravitáciu a samozrejme aj spomínaný obrovský viacúrovňový bazén.

Zdroj: Blue Abyss

Samotný bazén zaberá na povrchu plochu 40 x 50 metrov a v najnižšom bode má hĺbku 50 metrov. Tým predbehne aktuálne najhlbší potápačský bazén v Poľsku hlboký 44 metrov. Tento bazén pojme takmer 42 tisíc metrov kubických vody, čo je ekvivalent 17 olympijských bazénov. To znamená, že Blue Abyss bude mať prvenstvo aj z pohľadu objemu.

Zdroj: Blue Abyss

Viacúčelový bazén bude možné použiť na simuláciu úsekov Medzinárodnej vesmírnej stanice, scénické snímanie podvodných filmov, testovanie ponoriek a výcvik hlbokomorských potápačov. Všetko, od teploty bazéna až po jeho slanosť, je možné ovládať tak, aby bazén simuloval rôzne extrémne podmienky. Môže dokonca vytvárať rôzne prúdy v rôznych hĺbkach. Bazén je tiež vybavený posuvnou strechou a 33-tonovým žeriavom, ktorý pomáha pri spúšťaní lodí a vybavenia do vody.

Blue Abyss, čiže „Modrú priepasť“ navrhol architekt Robin Partington, ktorý má na konte aj londýnsku dizajnovú budovou Gherkin, čo znamená, že určite nemá nedostatok pútavej estetiky. Ide však o viac než o vzhľad. Podľa spoločnosti Blue Abyss tento projekt každý rok vyprodukuje pre miestnu ekonomiku odhadom 8 miliónov libier (9,3 miliónov eur). Nehovoriac o ďalšom postupnom výskume v nespočetnom množstve oblastí.

Zdroj: Blue Abyss

„Blue Abyss bude obrovským prínosom pre výskum v oblasti letectva, energie na mori, podmorskej robotiky, fyziológie človeka, obrany, voľného času a námorného priemyslu a fantastického vzdelávacieho centra pre deti a študentov univerzity,“ hovorí John Vickers, výkonný riaditeľ Blue Abyss a bývalý inštruktor potápania.

Vickers tiež potvrdil, že 5 miliónov libier (5,8 miliónov eur) na prípravu výstavby už bolo zabezpečených a boli prijaté rôzne prostriedky na infraštruktúru. Očakáva sa, že stavba bude trvať približne 18 mesiacov a Blue Abyss sa otvorí v roku 2023. Tak si pripravte plavky.

Zdroj: robbreport.com

Zdroj foto: bbc.co.uk, Blue Abyss

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon