Ako odvzdušniť radiátor - osvedčený postup

Ako odvzdušniť radiátor - osvedčený postup

Efektívnych spôsobov, ako vykurovať interiér, je hneď niekoľko. Tým najčastejším sú radiátory, ktoré sú bežnou súčasťou bytov, rodinných domov aj kancelárií. Ich správne fungovanie však vyžaduje pravidelnú starostlivosť, v rámci ktorej je potrebné občasné odvzdušnenie radiátora.

Odvzdušnenie radiátora je jednoduchým úkonom, ktorého cieľom je dosiahnutie kvalitnejšej a úspornejšej prevádzky vykurovacieho telesa. Zvládnuť túto prácu dokáže každý majiteľ bytu sám. Stačí vedieť, kedy takéto odvzdušnenie radiátora vykonať, a potom vsadiť na osvedčený postup, ako správne odvzdušniť radiátor so všetkým, čo tento proces vyžaduje.  Zdroj: bisque.co.uk

Prečo je potrebné odvzdušnenie radiátora?

- radiátor bude po odvzdušnení fungovať lepšie

- odvzdušnenie prispeje k nižšej spotrebe tepla

- vykurovacie teleso bude menej zaťažované

- odvzdušňovaním sa predlžuje jeho životnosť

- v priestore bude ideálnejšia vlhkosť vzduchu

Čo sa deje pri odvzdušňovaní radiátorov?

O kvalitnejšiu a úspornejšiu prevádzku radiátora po odvzdušnení sa postará samotný proces, ktorý počas tejto práce prebieha. Jeho hlavným cieľom je uvoľniť vzduch, ktorý sa dostal do vykurovacieho telesa, kde sa zachytil a tým blokuje rovnomerné sálanie tepla. V počiatočnom štádiu radiátor kúri, aj keď pomerne slabšie. V horších prípadoch sa vytvoria studené miesta, z ktorých nesála žiadne teplo. Aby sme izbu vykúrili, radiátor musí šliapať na vyššie obrátky, čo však zvyšuje spotrebu tepla. Riešením je práve odvzdušnenie, pri ktorom sa uvoľnením vzduchu spriechodnia zablokované miesta a celý radiátor začne kúriť naplno.

Kedy je potrebné odvzdušnenie radiátora?

Radiátory je nutné odvzdušniť vždy, keď na nich odhalíme studené alebo nedostatočne teplé miesta. V takýchto prípadoch je absolvovanie postupu, ako odvzdušniť radiátor, potrebné čo najskôr, aby sme zabránili väčším únikom tepla a s tým spojenému zvyšovaniu výdavkov za jeho spotrebu. Odvzdušnenie radiátora však môže prebehnúť aj preventívne bez badateľných známok zhoršenej funkcie vykurovacieho telesa. Tým sa vyhneme aj najmenším tepelným stratám a zároveň budeme radiátory a celý vykurovací systém udržiavať v lepšej kondícii, čo výrazne zvýši ich životnosť.

Kedy vykonávať odvzdušnenie radiátora?

Indikátorom zablokovaného vzduchu nie sú iba studené miesta v radiátore. Upozorniť nás na nich môže aj tzv. kloktavý zvuk, ktorý radiátor vydáva. V oboch prípadoch sa o vzduchových bublinách dozvieme len počas  riadnej vykurovacej sezóny, kedy je vykurovací systém v plnej prevádzke. Vtedy nie je dôvod odvzdušnenie radiátora odkladať a pristúpiť k nemu môžeme kedykoľvek počas sezóny. Tepelným výpadkom počas vykurovacej sezóny sa však vyhneme, keď budeme odvzdušňovať ešte pred jej začiatkom. Pri starších telesách tak môžeme urobiť aj dvakrát za rok, prvýkrát na jar po ukončení sezóny, druhýkrát na jeseň pred jej zahájením.Zdroj: independent.co.uk

Úspešný kľúč na odvzdušnenie radiátora

Tajomstvom úspechu pri tejto práci, ktorej výsledkom bude plnohodnotné kúrenie, je samotný postup, ako správne odvzdušniť radiátor. Ten zaberie len niekoľko desiatok minút, pričom jeho absolvovanie nevyžaduje veľkú námahu ani finančné investície. Jedinou investíciou bude nákup príslušenstva na odvzdušnenie radiátora, no tá nás čaká iba v prípade, ak nemáme doma požadované pomôcky.

Príslušenstvo na odvzdušnenie radiátora:

- odvzdušňovací kľúč, pri niektorých radiátoroch postačí skrutkovač

- hrnček, miska alebo iná nádoba, do ktorej vytečie voda z radiátora

- handra alebo nejaká utierka na poutieranie radiátora aj vytečenej vody

Postup, ako správne odvzdušniť radiátor:

1. Zapnutie kúrenia – Úvodným krokom celého postupu je zapnutie radiátorov a následné zvýšenie úrovne vykurovania na maximum. Ak odvzdušnenie prebieha počas vykurovacej sezóny, radiátory sú už spojazdnené a stačí ich zapnúť naplno. Tým sa v nich vytvorí vyšší tlak, ktorý začne vytláčať vzduch.

2. Kontrola radiátorov – Po zapnutí kúrenia môžeme počkať približne 20 až 30 minút, počas ktorých prebieha akumulácia vzduchu a jeho vytláčanie von z vykurovacieho telesa. Popritom môžeme kontrolovať, ktoré miesta na jednotlivých radiátoroch sálajú menej tepla, prípadne sú úplne studené. Odvzdušnenie budú napriek plnohodnotnému vykurovaniu vyžadovať aj telesá s kloktavým zvukom.

3. Pripravíme si nádobu na vodu – Pod ventily na radiátoroch, ktoré kloktajú alebo slabo kúria, položíme hrnček, misku alebo nádobu na vodu. Pri odvzdušňovaní totiž z radiátorov vždy vytečie aj voda. Po príprave nádoby je všetko pripravené na hlavný proces, ktorým je samotné odvzdušnenie.

4. Otvorenie ventilov – Samotný odvzdušňovací akt začína otvorením utiahnutých ventilov. Tie uvoľníme špeciálnym odvzdušňovacím kľúčom alebo skrutkovačom. Ktorú pomôcku je potrebné použiť, to závisí od konkrétneho typu radiátora. Ventil neuvoľňujeme celý, aby nám z radiátora prudko nevytiekla voda. Stačí ho otvoriť do troch štvrtín.

5. Vypustenie vzduchu – Po otvorení ventilu začne z radiátora unikať nahromadený vzduch. Počas celého procesu, ktorý môže trvať okolo 2 až 3 minút, sledujte, či je ventil otvorený, aby z radiátora vyšiel všetok vzduch. Po vypustení vzduchu začne z radiátora vytekať voda, ktorú zachytíte do pripravenej nádoby. Ak začne tok spomaľovať a z radiátora vytekajú posledné kvapky vody, vykurovacie teleso je kompletne odvzdušnené.

6. Utiahnutie ventilu – Celý proces ukončíme utiahnutím ventilu, ktorým zabránime, aby sa do radiátora dostával nový vzduch. Ventil uťahujeme tým istým kľúčom alebo skrutkovačom, aký sme použili pri jeho uvoľňovaní. Pri zatváraní ventilu dajme pozor, aby sme ho neutiahli príliš pevne. Potom by sme mali problém s jeho opätovným otvorením.

7. Kontrola tlaku – Na záver môžeme ešte skontrolovať aktuálnu hodnotu tlaku v radiátore. Jeho optimálna úroveň sa pohybuje okolo 1,5 baru. Túto možnosť kontroly majú len majitelia rodinných domov alebo menších 2 až 3-poschodových bytoviek, ktorí si vykurovací systém spravujú sami. V bytových domoch s viacerými bytmi to má na starosti príslušná kotolňa.Zdroj: vasco.com

Ak radiátory nezačali naplno hriať ani po odvzdušnení, celý proces môžete neskôr zopakovať. V prípade ďalšieho neúspechu je možné, že chyba nie je v zablokovanom vzduchu. Potom už ostáva iba osloviť údržbára, ktorý sa pokúsi odhaliť príčinu a čo najskôr ju odstrániť.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: bisque.co.uk, independent.co.uk, vasco.eu

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon