Ako umyť žalúzie: 3 najúčinnejšie techniky

Ako umyť žalúzie: 3 najúčinnejšie techniky

Kým niektoré domáce práce zvládneme bez väčšieho úsilia za niekoľko minút, pri iných nás čaká pomerne zložitejší a časovo náročnejší proces. Jednou z nich je práve umývanie žalúzií, ktoré sa právom radí medzi najneobľúbenejšie práce v domácnosti.

Zdroj: clean-organized-family-home.com

Umývanie tieniacej techniky síce nevyžaduje skoro žiadnu fyzickú námahu, no pri jej čistení sa možno trochu „zapotíme“. Proces, ako vyčistiť žalúzie, totiž zahŕňa detailnú prácu, ktorej absolvovanie sa nezaobíde bez dostatku trpezlivosti a precíznosti. Práve vďaka nim dokážeme umyť žalúzie tak, aby boli čisté, elegantné a naďalej si plnili svoju praktickú úlohu.Zdroj: housebeautiful.com

Prečo nezanedbávať pravidelné čistenie žalúzií:

- vyčistené žalúzie oživia priestor krajším vzhľadom

- na žalúziách sa nebude usádzať prach ani mastnota

- pravidelným čistením sa predlžuje ich životnosť

- zároveň si lepšia plnia svoju funkciu pri tienení

Výber techniky, ako vyčistiť žalúzie, je kľúčový

Zaužívaných techník, ako vyčistiť žalúzie, je niekoľko. Nie každá však prináša požadovaný účinok. Navyše, s niektorými metódami čistenia sa spájajú aj isté riziká súvisiace s prípadným poškodením ich vzhľadu či funkčnej stránky. Pri 3 osvedčených technikách, ktoré zvyknú využívať majitelia bytov aj rodinných domov na celom svete, je ale riziko poškodenia nižšie. Každý z týchto 3 spôsobov je zároveň zárukou, že dodržanie správneho postupu, ako vyčistiť žalúzie, prinesie vysoký účinok. Plusom v porovnaní s menej využívanými technikami je tiež výrazné uľahčenie celej práce.

Spôsob, ako umyť žalúzie, sa líši podľa materiálu

3 najúčinnejšie techniky sa nedajú použiť pri všetkých typoch žalúzií. Možnosti ich využitia závisia najmä od materiálu, z akého je daná tieniaca technika zhotovená. Hliníkové, vinylové či drevené žalúzie sú dostatočne odolné, aby bez problémov zvládli ktorúkoľvek z uvedených techník. Problémy môžu nastať len pri látkových žalúziách, ktoré vyžadujú špeciálny prístup k čisteniu. Modelov vyrobených z rôznych druhov textílií však v našich domácnostiach nie je veľa, takže uvedené techniky platia na väčšinu žalúzií napriek miernym rozdielom v postupe čistenia, ktorý je potrebné prispôsobiť konkrétnemu materiálu.Zdroj: makemyblinds.co.uk

3 najúčinnejšie techniky, ako umyť žalúzie:

1. Umývanie žalúzií namontovaných na okne

Demontáž a následná opätovná montáž žalúzií je práca navyše, ktorej sa mnohí radšej vyhnú. Obzvlášť kvôli tomu, že žalúzie sa dajú vyčistiť aj na okne. Využitím osvedčenej techniky sa nám dokonca podarí dosiahnuť vysoký čistiaci účinok. Prvý zo spôsobov, ako umyť žalúzie, však vyžaduje o niečo väčšiu opatrnosť, aby sme tieniacu techniku pri umývaní nepoškodili.

Pomôcky na umytie žalúzií:

- suchá prachovka z mikrovlákien

- vysávač s kefovým nadstavcom

- tenšia antistatická handrička

- vedro naplnené letnou vodou

- prípravok na čistenie žalúzií

Postup, ako vyčistiť žalúzie:

- najprv utrieme žalúzie od prachu pomocou prachovky z mikrovlákien

- následne môžeme žalúzie povysávať, vždy iba s kefovým nadstavcom

- pri horizontálnych žalúziách utierame prach vždy smerom zhora nadol

- pri vertikálnych žalúziách zas postupujeme vždy smerom zľava doprava

- po utretí prachu vo vedre pripravíme roztok vody a čistiaceho prípravku

- pri väčších prilepených škvrnách môžeme pridať do roztoku jedlú sódu

- do roztoku namočíme antistatickú handričku a poriadne ju vyžmýkame

- handričkou začneme jedným ťahom umývať jednotlivé články žalúzie

- pri umývaní postupujeme rovnakým smerom ako pri utieraní prachu

2. Demontáž žalúzií a ich následné ručné umývanie

Druhý z osvedčených spôsobov, ako umyť žalúzie, sa zakladá na ich osprchovaní. K tomu je ale potrebná ich kompletná demontáž z okna, pretože žalúzie sa umývajú nad vaňou alebo nad umývadlom. Plusom tejto metódy je vysoký čistiaci účinok, ktorý sa dá dosiahnuť bez rizika, že žalúzie počas umývania poškodíme, čo hrozí hlavne pri ich čistení na okne. Problémom sa však stáva opätovná montáž tieniacej techniky na okno.

Pomôcky na umytie žalúzií:

- pomôcky na čistenie sú rovnaké ako pri umývaní žalúzií na okne

- k čisteniu je nutné použiť kúpeľňu alebo miestnosť s umývadlom

Postup, ako vyčistiť žalúzie:

- všetky žalúzie, ktoré sa chystáme vyčistiť, najprv demontujeme z okien

- žalúzie môžeme pred umývaním poutierať od prachu pomocou prachovky

- zbaviť prachu ich môžeme aj s použitím vysávača s kefovým nadstavcom

- následne si pripravíme roztok vody s čistiacim prípravkom alebo so sódou

- poutierané žalúzie začneme nad vaňou alebo nad umývadlom sprchovať

- po osprchovaní ich vyčistíme handričkou namočenou v čistiacom roztoku

- žalúzie následne ešte raz dôkladne osprchujeme a necháme ich vyschnúť

- po uschnutí ich začneme montovať späť na okno, najlepšie podľa návodu

3. Umývanie pomocou ultrazvukového čističa žalúzií

Podstata tretej z techník spočíva v ultrazvukovom čistení, ktoré sa už dlhšie využíva v optike či v stomatológii. Jej priekopníkom sa ju podarilo dostať aj do firiem a servisov, ktoré majú v náplni práce profesionálne čistenie žalúzií. Na túto prácu využívajú špeciálny ultrazvukový čistič žalúzií, ktorý pracuje na princípe vysokofrekvenčnej energie vyvolávajúcej podtlak. Ten potom produkuje bublinky, ktorých cieľom je rozpúšťať všetky usadeniny na žalúziách.Zdroj: makemyblinds.co.uk

Takáto forma čistenia sa zatiaľ v našich domácnostiach nevyužíva vo veľkom. Firmy, ktoré ponúkajú služby spojené s umývaním žalúzií, sa však tejto revolučnej metóde otvárajú stále viac, takže majitelia bytov, domov alebo kancelárií si môžu nechať vyčistiť tieniacu techniku u profesionálov, ktorí im ušetria čas aj úsilie. Mechanickú demontáž a montáž žalúzií späť na okno však budú musieť zvládnuť sami. To isté platí o starostlivosti o žalúzie po umytí, ktorá zahŕňa občasné poutieranie alebo povysávanie prachu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: clean-organized-family-home.com, housebeautiful.com, makemyblinds.co.uk

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon