Ako zariadiť byt za málo peňazí s veľkým efektom

Ako zariadiť byt za málo peňazí s veľkým efektom

Každý z nás má pri zariaďovaní bytu určitý finančný limit. Stačí však len trochu premýšľania a hľadania a výsledok môže vyzerať veľmi pôsobivo. Pozrite si naše šikovné nápady, ako dať bytu šmrnc aj s malým rozpočtom.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Či už zariaďujete nový byt alebo prerábate starší, hneď na začiatku by ste sa mali zamyslieť, ktoré časti priestoru a zariadenia sú pre vás dôležité. Treba sa zamyslieť, ktoré časti nábytku najčastejšie a najdlhšie využívate a tiež nad tými, ktoré sa nevymieňajú každý rok. Z tejto úvahy vzíde zoznam vecí, do ktorých sa oplatí investovať aj vyššiu sumu za spoľahlivú kvalitu.

Na čom nešetriť

Každý má vlastný životný štýl a individuálne preferencie, ale obvykle býva najfrekventovanejšia sedačka, kreslá a matrace. Na pohovke nielen oddychujeme, ale väčšinou aj hostíme návštevy, takže by mala byť spoľahlivá a reprezentatívna. A kvalitný matrac dlžíte svojej chrbtici a od dobrého spánku sa odvíja každý jeden deň. Keď hovoríme o kvalite, myslíme tým hlavne preverenie konštrukcie sedačky a matracov, pevnosti a odolnosti materiálu a spojov. Neznamená to, že musíte kúpiť najdrahšiu značku s najvyššou cenou, ale aj pri chytrej a šťastnej kúpe treba rátať s tým, že tieto položky ukroja z vášho rozpočtu najväčší podiel. O tom, ako výhodne kúpiť solídny nábytok, sa dočítate v odseku Ako výhodne kúpiť zariadenie do bytu.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Na čom ušetriť

Je množstvo vecí, ktoré v byte síce potrebujete, ale môžete na nich významne ušetriť. Dnes dokážete nájsť zariadenie s dobrým pomerom ceny a kvality na mnohých miestach a niektoré z nich môžu byť aj doslova zadarmo. Patria medzi ne koberce, svietidlá, skrinky, police, stojany, organizéry či rôzne doplnky. Do tejto kategórie by sme mohli zaradiť aj stoličky, ak ich beriete ako dočasné, pretože neskôr ich môžete vymeniť za odolnejšie a drahšie.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Menší priestor

Nápady ako zariadiť malý byt sú osobitou kapitolou. V tomto prípade treba šetriť nielen financie, ale aj priestor. Pri plánovaní malého bytu veľmi pomôže, ak si vopred určíte funkciu jednotlivých častí bytu a šikovne rozložíte nábytok. Veľkou výhodou bývajú konštrukčne ľahké a viacfunkčné typy nábytku. Miesto na spanie môže byť riešené ako vstavaná posteľ či rozkladacia pohovka, flexibilný stôl môže byť polohovateľný a slúžiť na prácu alebo stolovanie a malý „home office“ sa rozhodne zmestí aj do skrine s výklopnou doskou. Pri tomto type bývania sa rozhodne oplatí investovať aj do vstavaných šatníkových skríň, ktoré neraz plnia aj úlohu priečok bytu.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Efekty, ktoré pozdvihnú byt na vyšší level

Existujú spôsoby, ako priestor urobiť výnimočným aj pri nízkom rozpočte. Interiéroví dizajnéri o nich dobre vedia a s trochou fantázie ich môžete uplatniť aj vy. Pozrite si naše inšpirácie do bytu, určite ich však nevyužite všetky naraz. Treba ich dávkovať s citom, svoj waw efekt urobia najlepšie ako solitéry.

Luxusné textílie

Moderný a luxusný môže byť v malých dávkach zamat, damask alebo hodváb. Najlepšie vynikne na vankúšoch, prikrývkach alebo na čalúnení dominantného kresla. Veľmi efektná je kombinácia lesklých tkanín s textíliami s hrubšou textúrou ako je napríklad ľan.

Zdroj: target.com

Zdroj: oka.com

Zdroj: houzz.com

„Umelecké“ diela

Ak máte obraz alebo plastiku, ktorá sa vám páči, nezáleží na tom, či ste ju získali za stovky eur alebo na blšom trhu. Možno to je pekná pohľadnica alebo fotka. Keď vyzerá pekne, popýšte sa tým na vašej stene. Ešte viac vynikne, ak použijete známy trik s výrazným rámom. Môžete ho získať v bazáre alebo premeniť obyčajný rám premaľovaním na smotanovú farbu s elegantným matným povrchom či s metalickým nádychom.

Zdroj: houzz.com

Závesný luster

Trochu lesku v podobe výrazného lustra rozžiari každú miestnosť, presne ako flitrové šaty povznesú váš šatník. Cink – blink môžete zavesiť do obývačky, ale aj do kuchyne alebo kúpeľne.

Zdroj: Getty Images

Zdroj: houzz.com

Zdroj: profisvietidla.sk

Vystavujte krásne predmety

Pri vytváraní interiérového dizajnu rozhodujú aj maličkosti a nóbl miestom môže byť aj vaša kúpeľňa. Luxusne v nej môže pôsobiť keramická miska na špongie, sklený držiak na mydlo alebo elegantná dóza na tekuté mydlo.

Zdroj: 4home.sk

Luxusné tapety

Kvalitné tapety s textúrou alebo štýlovým vzorom sú skvelým spôsobom, ako získať špičkový vzhľad bez zodpovedajúcej cenovky. Stačí vybrať vhodný model na jednu stenu a pre maximálny efekt skombinovať  s neutrálnou paletou farieb v miestnosti.

Zdroj: tiano.sk

Zdroj: odistudio.eu

Kvety a zeleň

Črepníkové kvety dokážu zaujať niekedy viac, ako dekorácia. Kvitnúce či nekvitnúce – nájdite pre ne vhodné miesto a budú žiariť. Čerstvé rezané kvety sú zas dokonalým stredobodom stola, keď prídu hostia, ukazujú, že ste sa snažili a často poskytujú príjemnú vôňu.

Zdroj: housebeautiful.com

Zdroj: Getty Images

Zdroj: mydecorative.com

Čierno – biela scéna

Na čierno-bielej farebnej schéme je niečo veľmi elegantné. Je nadčasová, môže byť moderná i tradičná. Krásne na nej vyniknú sólové farebné prvky – výrazné kreslo, lampa či kvet. Nezabudnite sa však držať hesla „menej je viac“.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: bulataya.com

Ako výhodne kúpiť zariadenie do bytu

Keď chcete zariadiť byt a nemáte veľa peňazí, musíte tomu venovať viac času. Dnes máte naozaj veľa možností.

  • Môžete počkať na akcie a výpredaje, ktoré sieťové obchody s nábytkom pravidelne prinášajú. Stačí si vyčkať a nezabudnúť ponuky poctivo sledovať. Môžete sa tiež pýtať na zľavy za vystavené či poškodené kusy, často môžu byť až 30 %.
  • Za návštevu tiež určite stojí švédska klasika IKEA, kde dokážete lacno kúpiť veľmi pekné kúsky v prijateľnej kvalite.
  • Surfujte po internete, vyhľadajte obchody s nábytkom a zistite, čo ponúkajú. Často mávajú lepšie ceny ako kamenné predajne.
  • Opýtajte sa svojich známych, či nemajú nábytok na predaj alebo darovanie
  • Ak si dokážete nábytok zrepasovať, oplatí sa pozrieť inzeráty na bazároch a outletových obchodoch, blšie trhy, garážové či susedské výpredaje, ale možno aj u babky či rodičov v pivnici. Staršie či poškodené kúsky stačí často len natrieť, zafarbiť, zalepiť alebo prečalúniť.
  • Trendy a lacné nápady do bytu si môžete nájsť na internete. Je tam množstvo návodov, ako premeniť starý nábytok na nový. Určite si pozrite populárny Pinterest a DIY videá na YouTube, ktoré ušetria váš čas aj nervy. 

Zdroj: houzz.com, rentberry.com, domadoma.sk

Zdroj foto: styla.sk, Nehnuteľnosti.sk, Getty Images, houzz.com, target.com, oka.com, profisvietidla.sk, 4home.sk, tiano.sk, odistudio.eu, mydecorative.com, housebeautiful.com, Pinterest, bulataya.com

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon