V USA sa chystajú stavať kompletne udržateľné mesto na zelenej lúke pre 5 miliónov ľudí

V USA sa chystajú stavať kompletne udržateľné mesto na zelenej lúke pre 5 miliónov ľudí

Miliardár Marc Lore plánuje postaviť na juhozápade USA udržateľné mesto Telosa, ale že úplne. Okrem ekologických opatrení v ňom má platiť vlastníctvo komunity. Nová „Utópia“ má privítať prvých obyvateľov v roku 2030.

Podľa portálu Arch Daily pracuje americký podnikateľ a zakladateľ Walmartu a e-shopu Jet.com Marc Lore na návrhu metropoly budúcnosti. Oslovil slávneho dánskeho architekta Bjarke Ingelsa a jeho firmu Bjark Ingels Group (BIG), aby mu ju pomohli navrhnúť. Verí, že Telosa má potenciál byť skutočne utopickým mestom. Je to výstižné označenie, pretože preklad tohto gréckeho slova znamená „vyšší účel“. Mesto by malo byť postavené na myšlienke „ekvitizmu“, teda vlastníctve komunity. Ak pôjde všetko podľa plánu, mesto bude postavené na juhozápade USA a bude v ňom sídliť až 5 miliónov obyvateľov.

Zdroj: City of Telosa

Podľa plánov má byť pôda darovaná komunitnej nadácii, ktorá peniaze získané zvyšovaním hodnôt pozemkov použije na zlepšenie verejných služieb a zaistenie rovnakého prístupu každého občana k zdravotnej starostlivosti, bývaniu, vzdelávaniu a doprave. V primeranom čase tí, ktorí žijú v meste Telosa, dostanú podiel na mieste, takže ako sa bude mesto rozvíjať, bude sa lepšie dariť aj obyvateľom. Podnikateľ sa domnieva, že Telosa by v konečnom dôsledku mohla mať hodnotu až 1 bilión dolárov a generovať 60 miliárd dolárov ročne pre svojich obyvateľov. „Poslaním projektu Telosa je vytvoriť spravodlivejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť," hovorí Lore vo videu na webovej stránke projektu, „Čo keby ste mohli platiť rovnaké dane, ako dnes, ale získať najlepšie sociálne služby na svete?"

Pre architektov BIG bolo zadanie Loreho sna veľkou výzvou. Firma, ktorá navrhla dva areály Google a Audemars Piguet Museum, mala za úlohu vytvoriť otvorené, férové a inkluzívne mestské centrum. Telosa bude ponúkať široké otvorené ulice, ktoré uprednostňujú chodcov a cyklistov, ale stále ponúkajú priestor pre autonómnu verejnú dopravu. Bude plná zelených verejných priestorov, ktoré odrážajú ekologického ducha. K dispozícii bude aj zariadenie na recykláciu vody a spracovanie obnoviteľnej energie na podporu dlhodobej udržateľnosti. A v strede bude obrovská vyhliadková veža s názvom Equitism, ktorá bude slúžiť ako maják, aj ako miesto stretávania pre obyvateľov.

Zdroj: City of Telosa

Skôr, ako bude niečo z toho možné postaviť, bude však musieť Marc Lore spolu s architektmi vybrať pre mesto lokalitu. V súčasnosti prebieha vyhľadávanie pozemku s plochou 600 hektárov na juhozápade USA a plánuje sa jej rozšírenie až na 60 000 hektárov. Investor očakáva, že hneď, ako nájdu správne miesto, veci sa pohnú rýchlo. Podľa jeho plánov má Telosa privítať prvých 50 000 obyvateľov v roku 2030. Kto by si pomyslel, že Utópia príde už o 9 rokov?

Zdroj: robbreport.com

Zdroj foto: City of Telosa

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon