16 najkrajších zelených striech sveta

16 najkrajších zelených striech sveta

Živé vegetačné strechy pribúdajú na budovách celého sveta a pomáhajú ochraňovať i škrášľovať planétu. Pozrite si 16 veľkolepých príkladov, ako sa špičkoví architekti dokážu s nimi pohrať vo svojich projektoch.

Tieto sebestačné živé architektonické prvky z odolných sukulentov, tráv, divých kvetov a byliniek môžu mestským budovám priniesť prirodzenú krásu alebo prepojiť vidiecke stavby s okolitou krajinou. Majú celý rad ekologických výhod, ako schopnosť absorbovať oxid uhličitý, znižovať odtok dažďovej vody, obmedzovať prehrievanie budov a poskytovať miesto biotopom hmyzu, vtákov a iným voľne žijúcim zvieratám. Keď k tomu prirátame nižšie náklady na vykurovanie a chladenie, predĺženie životnosti strechy a daňové stimuly (v závislosti od mesta), je ľahké pochopiť, prečo tento trend stále rastie.


1. Watermill Residence, New York USA


Architekt Andrew Berman koncipoval toto nábrežné sídlo na Long Islande ako letné a víkendové útočisko pre tri generácie jednej rodiny. Dom zahŕňa aj jednopodlažné hosťovské krídlo a garáž, na ktorých je vegetačná strecha s divými kvetmi a trávami od dizajnérskej firmy Goode Green.

Foto: Michael Moran/OTTO pre Andrew Berman Architect

2. Dom autorodiny „Autofamily House“, Poľsko


Robert Konieczny z architektonickej firmy KWK Promes vymyslel toto jedinečné sídlo pre zberateľa umenia v Poľsku. Do domu sa vchádza cez krytú príjazdovú cestu, ktorou sa dostanete do vyvýšených obytných priestorov. Celá konštrukcia má zelenú strechu, ktorá jej umožňuje pri pohľade zhora bezproblémovo splynúť s krajinou.


Foto: Juliusz Sokolowski


3. Biesbosch Museum, Národný park De Biesbosch, Holandsko


Mix bylín a trávnatých prikrývok transformovaného Biesboschovho múzea, ktoré sa nachádza v národnom parku neďaleko Dordrechtu v Holandsku. Architektonická firma Studio Marco Vermeulen zachovala šesťuholníkovú štruktúru predchádzajúcej budovy a pridala krídlo s výhľadom na vodný prílivový park a vodné cesty, ktoré boli vykopané okolo múzea, čím sa miesto zmenilo na ostrov.

Foto: Ronald Tilleman

4. Daniel F. a Ada L. Rice Plant Conservation Science Center, Chicago USA


Vedecké centrum ochrany rastlín Daniela a Ady Riceovcov navrhol Booth Hansen a bolo dokončené v roku 2009. Leží v botanickej záhrade v Chicagu a ponúka záhradu na zelenej streche s rozlohou 1 500 m2. Pozemky sú rozdelené na dve časti, jednu s pôvodnými rastlinami a druhú s odrodami, ktoré sa bežne používajú na zelených strechách, a slúžia na rozsiahly výskum toho, ako sa rôznym druhom darí v strešnom prostredí.

Foto: Rice Plant Science Science Center

5. Komunitné centrum Čchung-čching Taoyuanju, Čchung-čching, Čína


Súvislá zelená strecha spája tri oddelené štruktúry komunitného centra Čchung-čching Taoyuanju, vrátane kultúrnych, atletických a verejných zdravotníckych zariadení. Prepája ich navzájom, aj s okolitou krajinou. Vector Architects vytvorili rozľahlý komplex v tvare prstenca, ktorý nadväzuje na existujúcu topografiu jeho lokality v horách parku Taoyuan.

Foto: Vector Architects


6. Espace Bienvenüe, Marne-la-Vallée, Francúzsko


Francúzsky architekt Jean-Philippe Pargade vytvoril rozsiahly kampus pre Pôle Scientifique et Technique Paris-Est, výskumné a inžinierske centrum známe aj ako Espace Bienvenüe, v Marne-la-Vallée, východne od Paríža. Ústredným bodom lokality je zvlnená betónová budova dlhá takmer 200 metrov, ktorá je krytá prístupnou záhradnou terasou navrhnutou v spolupráci so záhradným architektom Davidom Besson-Girardom.

Foto: Sergio Grazia


7. Múzeum Moesgaard, Højbjerg, Dánsko


Múzeum Moesgaard, inštitúcia venovaná dánskej archeológii a etnografii, sa presťahovala do pozoruhodnej novej budovy, ktorú navrhol architekt Henning Larsen v roku 2013. Skosená strecha budovy je pokrytá trávou, machom a kvetmi, je otvorená pre návštevníkov a ponúka dostatok priestoru na relaxáciu, piknik alebo vychutnávanie výhľadov na lesy a panstvo Moesgaard, bývalé sídlo múzea.

Foto: Hufton + Vrana

8. Meera Sky Garden House, Singapur


Zeleň je viditeľná alebo prístupná z každého poschodia štvorposchodovej súkromnej rezidencie „Nebeskej záhrady Meera“ postavenej architektom Guzom Wilkinsonom na ostrove Sentosa v Singapure. Budova je postavená so strešnými záhradami na každej úrovni a kombinuje sklenené a pevné steny, ktoré poskytujú súkromie a zároveň maximalizujú priečne vetranie, čím sa znižuje potreba klimatizácie.

Foto: Patrick Bingham-Hall

9. Múzeum Städel, Frankfurt, Nemecko


Múzeum Städel, ktoré bolo založené v roku 1815 a predstavuje výnimočnú zbierku európskeho umenia, dostalo v roku 2012 podzemné rozšírenie od architektonickej firmy Schneider+Schumacher. V novom priestore pod záhradou je zbierka umenia 20. storočia a je zakončený klenutým vzdušným stropom s kruhovými strešnými svetlami, ktoré tvoria základ pre pôsobivú topografiu trávnatej záhrady nad ním.

Foto: Norbert Miguletz

10. Olympijský park sôch, Seattle USA


Architektonická firma Weiss/Manfredi na brehu Elliottovho zálivu premenila bývalý závod na transport ropy na Olympijský park sôch múzea Seattle Art Museum. Bol dokončený v roku 2007, návrh zahŕňa reliéf v tvare písmena Z, ktorý spája tri rôzne lokality a prispôsobuje existujúcu cestu a železnicu. Pekne zapadá do krajiny vždy zelených a listnatých lesov, ako aj k záhrade pozdĺž pobrežia.

Foto: Paul Warchol


11. StreetDome, Haderslev, Dánsko


Dánske architektonické firmy Cebra a Glifberg+Lykke dokončili tento multifunkčný skatepark pre mesto Haderslev v roku 2014. Mestská aréna zahŕňa uzavretý priestor známy ako hala iglu, ktorej strecha pozostáva zo skla a výsadieb rozchodníkov a machov. Striedavé krúžky pomáhajú presvetliť a izolovať interiér.

Foto: Mikkel Frost

12. Kalifornská akadémia vied, San Francisco


Architekt Renzo Piano sa pri navrhovaní novej budovy Kalifornskej akadémie vied, ktorá bola dokončená v roku 2008, inšpiroval okolím parku Golden Gate Park a kopcov San Franciska. Na hektárovej obytnej streche budovy s certifikátom LEED Double Platinum sa nachádza približne 1,7 milióna pôvodných rastlín, obsahuje solárne panely a meteorologické stanice a slúži aj ako vonkajšia učebňa.

Foto: Tim Griffith

13. Pivnica Marchesi Antinori Chianti Classico, Bargino, Taliansko


Zatiaľ čo mnohé zelené strechy sú posiate trávami alebo machom, pre vínnu pivnicu Marchesi Antinori Chianti Classico bol prirodzenou voľbou vinič. Architektonická firma Archea Associati so sídlom vo Florencii navrhla 600-ročnej spoločnosti nové sídlo, ktoré mizne v krajine vďaka exteriéru pokrytému viničom spojeným s prírodnými materiálmi, ako je terakota a drevo.

Foto: Antinori Winery

14. Brooklyn Botanic Garden Visitor Center, New York USA

Návštevnícke centrum Brooklynskej botanickej záhrady navrhnuté ateliérom  Weiss/Manfredi je elegantná sklenená budova so sviežou živou strechou s rozlohou 930 m2. Je vizuálnym mostom medzi okolitou mestskou oblasťou a prírodnou krajinou v záhrade. Na streche budovy kategórie LEED Gold je umiestnených 40 000 rastlín vrátane tráv, trvaliek a kvitnúcich cibuľovín.

Foto: Albert Vecerka/Esto

15. LOTT Clean Water Alliance Regional Services Center, Olympia, Washington

USABudovu s certifikáciou LEED navrhla firma Miller Hull Partnership pre agentúru na čistenie odpadových vôd. Dve zelené strechy sú zavlažované recyklovanou vodou, čo pomáha znižovať spotrebu pitnej vody.

Foto: View Pictures/Getty Images


16. Nanyang Technology University School of Art, Design and Media, Singapur

Pre technologickú univerzitu umenia, dizajnu a médií Nanyang navrhli poradcovia CPG tri rozsiahle a prepojené bloky. Každý segment je zakončený zelenou strechou, ktorá spája štruktúru s okolitou zalesnenou krajinou.

Foto: John S Lander/Getty Images

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Andrew Berman Architect, Juliusz Sokolowski, Ronald Tilleman, Rice Plant Science Science Center, Vector Architects, Sergio Grazia, Hufton + Vrana, Patrick Bingham-Hall, Norbert Miguletz, Paul Warchol, Mikkel Frost, Tim Griffith, Antinori Winery, Albert Vecerka/Esto, Arch Daily

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon