10 najlepších miest pre život v roku 2021

10 najlepších miest pre život v roku 2021

Kvalitu života vo svetových mestách hodnotí viacero spoločností. Tie zostavujú rebríčky najlepších miest pre život na základe rôznych kritérií. Aj preto býva poradie v takýchto zoznamoch takmer vždy trochu iné. Potvrdzuje to aj magazín Time Out, ktorý nedávno predstavil svoj vlastný rebríček.

Magazín Time Out sa venuje tvorbe rebríčkov najlepších miest pre život už niekoľko rokov. Túto tradíciu neporušil ani v roku 2021, kedy opäť zostavil nový zoznam miest ponúkajúcich najlepšie podmienky pre život. Podobne ako v predošlých rokoch, aj tentoraz ho zostavil na základe výsledkov indexu Time Out Index, ktorý sleduje hneď niekoľko kľúčových kritérií ovplyvňujúcich celkovú kvalitu života v jednotlivých mestách.Zdroj: franceculture.fr

Ktoré kritériá sleduje Time Out Index?

- celkovú kvalitu života a aktuálnu mieru životnej úrovne obyvateľov mesta

- kultúrny život v meste a ponuku možností na kultúrne a umelecké vyžitie

- ekologické aktivity obyvateľov a ich prístup k environmentálnym otázkam

- schopnosť obyvateľov spolupracovať a udržiavať vysokú úroveň solidarity

- schopnosť mesta zvládnuť pandémiu a jej zdravotné aj ekonomické dopady

- dosah epidemiologických opatrení na kvalitu a priebeh spoločenského životaZdroj: embarcaderocapitalpartners.com

Najlepšie miesto pre život je San Francisco

Vzhľadom na hlavné hodnotené kritériá sa najviac bodov podarilo získať americkému mestu San Francisco. Redaktori magazínu Time Out, ktorí pri zostavovaní tohtoročného rebríčka spolupracovali aj s verejnosťou zapájajúcou sa do tvorby indexu, vyzdvihli najmä ekologické cítenie obyvateľov. K víťazstvu kalifornského veľkomesta prispela aj súdržnosť a spolupráca obyvateľov, ktorá sa prejavila pri viacerých kritických udalostiach. Tú dopĺňa bohatý kultúrny program, ktorý sa teší vysokému záujmu počas celého roka.Zdroj: fodors.com

Vo vedúcej desiatke sa objavila aj Praha

Americké mestá s výnimkou prvého San Francisca a piateho New Yorku v Time Out Indexe 2021 príliš nezabodovali. Až polovicu miest vo vedúcej desiatke totiž obsadila Európa, ktorú dopĺňa kanadský Montreal, izraelský Tel Aviv a japonské Tokio. Spomedzi európskych miest vzbudila pozornosť aj Praha, ktorá sa ako jediné mesto regiónu strednej a východnej Európy ocitla v TOP 20. Autori rebríčka vyzdvihli jej architektúru, zelené zákutia a cit miestnych pre umenie a kultúru. Nielen to zaradilo českú metropolu na konečné 7. miesto.Zdroj: getbybus.com

10 najlepších miest pre život v roku 2021:

1. San Francisco 6. Montreal
2. Amsterdam 7. Praha
3. Manchester 8. Tel Aviv
4. Kodaň 9. Porto
5. New York 10. Tokio

Zdroj: timeout.com

Magazín Time Out zostavil rebríček najlepších miest pre život v roku 2021 z 37 svetových miest. Bratislava sa v tomto zozname neobjavila.Z krajín V4 sa v ňom okrem Prahy ocitla už iba Budapešť, ktorá skončila na 29. pozícii.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: timeout.com

Zdroj foto: franceculture.fr, fodors.com, embarcaderocapitalpartners.com, getbybus.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon