September očakávané zlepšenie realitného trhu nepriniesol

September očakávané zlepšenie realitného trhu nepriniesol

Index realitného zdravia za september dosiahol rovnakú známku ako v auguste: 2,64. Prognóza tvorcov Indexu – zlepšenie na 2,46 – sa nenaplnila.

Už 4 mesiace sa Index realitného zdravia pohybuje v intervale 2,64-2,67, teda zhruba na rovnakej úrovni. Z dlhodobého hľadiska by sme očakávali mierne lepšiu známku - asi na úrovni 2,55 - aj keď vieme, že augustové prognózy bývajú príliš optimistické. Na druhej strane žijeme v pandemických časoch a známka 2,64 je podstatne lepšia ako januárová 3,23. Teda je skoro na to, aby sme vývoj trhu hodnotili ako stagnáciu alebo stabilizáciu. Realitní odborníci hodnotia vývoj na trhu za uplynulý mesiac a prognózujú nasledujúci známkou od 1 do 5, kde 5 je najhoršie hodnotenie.

Prognóza Indexu realitného zdravia na október je už opatrnejšie optimistická, keď tvorcovia Indexu očakávajú zlepšenie známky na 2,52. Tohtoročný október ukazuje počasie vľúdnejšiu tvár a my veríme, že aj vďaka tomu dosiahne IRZ známku lepšiu, ako je predpoveď.

Porovnanie hodnotenia vývoja trhu bratislavských a mimobratislavských realitných kancelárií v roku 2021:

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zaznamenali sme aj určitú zmenu v regionálnom hodnotení Indexu realitného zdravia. Po prvý raz od mája tohto roka hodnotia realitné obchodovanie lepšie bratislavské kancelárie a makléri (2,6) ako mimobratislavské (2,67). Podobne vychádza aj predpoveď na október 2,48 vs 2,52. Môže to naznačiť aj stav, keď má obchodovanie s rekreačnými nehnuteľnosťami svoj boom už za sebou. Z dlhodobého sledovania však vieme aj to, že dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach smerom ku koncu roka klesá.

Najbližší mesiac ukáže odpoveď na otázku stabilizácie alebo stagnácie realitného trhu. Niečo už naznačil obrat v regionálnom hodnotení, niečo naznačuje aj aktuálna situácia vývoja pandémie u nás. Držíme palce všetkým realitným odborníkom, aby zvyšok tohto roka pracovali úspešne a nerušení vonkajšími zásahmi.

Sledujte vývoj Indexu realitného zdravia výhradne na portáli nehnuteľnosti.sk.

Zber dát sa vykonáva od júna 2013 prostredníctvom štruktúrovaného elektronického dotazníka, určeného výhradne pre majiteľov alebo riaditeľov realitných kancelárií z celého Slovenska. Oslovené boli skúsené spoločnosti, ktorých názor je podložený dlhodobejšou praxou s realitným trhom. Relevantný respons sa pohybuje medzi 100 a 200 realitnými kanceláriami z celého Slovenska.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon