10 najefektnejších bytových rastlín, ktoré prežijú takmer všetko

10 najefektnejších bytových rastlín, ktoré prežijú takmer všetko

Nemáte čas, veľa cestujete alebo ste povestným vrahom rastlín, ale predsa by ste prijali nejakú živú zeleň vo svojom interiéri? Prinášame vám 10 rastliniek, ktoré vo vás nestratia dôveru, ani keď na ne na pár dní zabudnete.

Možno vám už ponúkali rôzne „nezmary“, ktoré vydržia aj vašu „starostlivosť“, ako paprade, potosovec alebo zelenec, ale vám sa zdali príliš nudné. Aj nenáročné izbové rastliny však môžu byť zaujímavé, ba dokonca krásne. Jedným z kľúčov k úspechu je nepresádzať ich hneď, ako si ich donesiete do bytu. Rastliny potrebujú čas na aklimatizáciu v novom bydlisku, niekedy môžu žiť vo svojom pôvodnom plastovom kvetináči aj mnoho rokov. Existuje jednoduché riešenie, ktoré im umožní udomácniť sa a zároveň aj uspokojí vašu túžbu po štýlovejšej nádobe. Vložte rastlinu do o niečo väčšej nádoby podľa vlastného výberu, ktorá nemá drenážny otvor, ale zachytáva prebytočnú vodu.  

1. Tučnolist vajcovitý - Crassula ovata

Tučnolist si vďaka svojej sukulentnej povahe naozaj nevyžaduje každodenné zalievanie, stačí ho zalievať až keď sa vám pôda zdá suchá. Skôr mu viac hrozí, že ho utopíte, takže s vodou opatrne.

Zdroj: succulentsnetwork.com

Zdroj: succulentsnetwork.com

2. Juka obrovská - Yucca elephantipes

Juka je odolná listnatá rastlina s dlhými stonkami a dlhými listami. Stačí ju umiestniť na miesto, ktoré je zaliate prirodzeným svetlom a môžete ju pestovať. Skvele sa hodí do rohov vašej obývačky.

Zdroj: happy-giraffe

3. Starček - Senecio rowleyanus

Táto izbová kráska je plazivý sukulent, ktorý vyzerá naozaj interesantne, pripomína šnúry perál. Umiestnite ho na miesto, kde môžu jeho úponky voľne visieť. Vyzerá výborne, ľahko sa pestuje, je však trochu toxický, takže ho nie je vhodné umiestňovať v blízkosti detí a domácich zvierat.

Zdroj: thesill.com

4. Eševéria - Echeveria

Táto pekná sukulentná rastlina by mohla skrášliť a oživiť vaše okno alebo aj pracovný stôl. Mohla by byť tiež úžasným doplnkom terasy či balkónu. Stačí jej minimálna starostlivosť, len udržujte pôdu vlhkú.

Zdroj: mountaincrestgardens.com

5. Aloe Vera

Určite ste o nej počuli, je dobrá pre vašu pokožku a vlasy. Má však nielen blahodarné liečivé vlastnosti, ale je aj úžasnou sukulentnou rastlinou s minimálnymi nárokmi na pestovanie. Stačí jej aj málo svetla a zalievať ju treba len párkrát za mesiac. Dobre sa jej darí aj v tmavých miestnostiach.

Zdroj: Pinterest

6. Svokrin jazyk - Sansevieria trifasciata

Voľakedy ich bolo všade plno, videli sme ich v školských triedach i v úradoch, a možno preto sme na ne zanevreli – neprávom. Táto rastlina tiež patrí k sukulentnému druhu a má hrubé voskovité listy, ktoré môžu byť aj pekne sfarbené. Navyše veľmi efektívne čistí vzduch od CO2, pretože produkuje najviac kyslíka zo všetkých bytových rastlín. Je extrémne nenáročná, ak ju necháte aj dlhší čas bez vody, nič sa jej nestane.

Zdroj: bonprix.co.uk

7. Maranta rebernatá - Marantha leuconeura

Jednou z obľúbených rastlín, ktorá do interiéru prinesie viac než len zeleň, je dekoratívna Maranta. Má jemné tmavozelené listy s perovito maľovanými žilkami žltej a červenej farby. Vďaka pomalému rastu je to ideálna rastlina na okenné parapety alebo police, ktoré potrebujú farebný šmrnc. Darí sa jej aj pri slabom osvetlení, ale zvyčajne uprednostňuje nepriame slnečné svetlo. Na jar a v lete, keď aktívne rastie, udržiavajte pôdu vlhkú, ale od jesene do konca zimy znížte množstvo vody.

Zdroj: amazon.com

8. Tilandsia – Tillandsia

Tieto roztomilé malé vláknité rastlinky sú teraz v kurze. Nazývajú sa aj „vzdušné rastliny“, pretože dokážu žiť aj bez pôdy, zo vzdušnej vlhkosti. Zasaďte ich do malých sklených nádob pripomínajúcich akváriá a zaveste ich kamkoľvek. Občas ich oroste vodou z rozprašovača.

Zdroj: geekalerts.com

Zdroj: stayathomemum.com.au

9. Kaktusy - Cactaceae

Kaktus je izbová dekoratívna rastlina aj pre tých najhorších pestovateľov. Kaktusy sú veľmi nenáročné na údržbu, sú prispôsobené dlhým obdobiam sucha v podmienkach púšte. Keď majú prístup k vode, ukladajú si ju do zdužnatelých častí tela. Dávajte si však pozor, nie všetky kaktusy sú z púšte, niektoré vo voľnej prírode obývajú dažďové pralesy. Nájdite si tie púštne, nechajte ich len tak žiť a oni vám skrášlia byt farebnými kvetmi.

Zdroj: housebeautiful.co.uk

10. Zamiokulkas - Zamioculcas zamiifolia

Je to robustná juhoafrická rastlina s peknými tučnými lesklými listami, po anglicky ju volajú „ZZ Plant“. Nepáči sa jej priame slnečné svetlo ani veľmi hlboký tieň, ale ak jej poskytnete niečo medzi tým, bude šťastná. Je odolná voči suchu, najlepšie urobíte, ak ju dôkladne zalejete, keď sa horný centimeter pôdy vysuší. Ak zabudnete a začne vám padať lístie, dobre ju zalievajte a určite sa vzchopí.

Zdroj: costco.com

Zdroj: stayathomemum.com.au, themanual.com, thedailygardener.com, gardenstead.com

Zdroj foto: The Spruce / Adrienne Legault, succulentsnetwork.com, happy-giraffe, thesill.com, mountaincrestgardens.com, Pinterest, bonprix.co.uk, amazon.com, geekalerts.com, housebeautiful.co.uk, costco.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon