Po letnom útlme ceny bytov opäť rástli, podpisuje sa na nich aj inflácia

Po letnom útlme ceny bytov opäť rástli, podpisuje sa na nich aj inflácia

Dlhé roky sme boli zvyknutí, že najintenzívnejšie tempo rastu cien bytov na Slovensku patrilo vždy hlavnému mestu, tento rok však búra štandardy. Potvrdzujú to údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk aj v treťom štvrťroku 2021, kde sa kvartálnymi skokanmi stali Košice a Trnava.

Jeseň priniesla na slovenský realitný trh ďalší vzostup cien nehnuteľností. Je v ňom cítiť už aj rastúcu infláciu, ale hlavné dôvody tohto trendu sa sú prítomné už od začiatku pandémie. Bytov je nedostatok a úroky hypoték sú nízke. Novostavby sa po príchode na trh veľmi rýchlo vypredajú a po nich ostanú v ponuke skôr staršie nehnuteľnosti. „Práve to je príčinou stagnácie priemernej ceny bratislavských bytov. Nové developmenty sú už rezervované a tak v mestských častiach môžeme sledovať len mierny medzikvartálny rast cien, v Bratislave II a III dokonca pokles,“ vysvetľuje Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Najnovšie analýzy vychádzajú z nového zdroja dát Trhové Reporty, ktorý v sebe obsahuje ceny viac ako 62 000 aktuálnych inzerátov.

Druhé najväčšie slovenské mesto Košice je na rastovej vlne už celý rok. V segmente 2-izbových bytov v tomto štvrťroku však opäť poskočili všetky mestské časti okrem II. obvodu o 6,4 – 9,9 %. Medzikvartálne výrazne zdraželi byty v Trnave a to o 13,4 %. „V Košiciach prirodzene tlačí ceny nahor záujem mladých rodín o nové bývanie a niekoľko zaujímavých rezidenčných projektov. Trnava je atraktívna pre blízkosť hlavného mesta, ako aj pre rastúcu kvalitu bývania. Pre mnohých záujemcov je výhodnou alternatívou voči drahším bratislavským nehnuteľnostiam,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 3Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Ceny väčších bytov vzrástli za štvrťrok ešte výraznejšie, v Košiciach o 9,4 – 13,9 % a v Trnave o 16,3 %. V segmente 3-izbových bytov poskočili popri spomínaných dynamických realitných lokalitách aj Trenčín (11,5 %) i Banská Bystrica (11,6 %), v ktorej priemerná cena nehnuteľností v posledných rokoch stagnovala. „V oboch mestách pribudli na trh rezidenčné novostavby s nadštandardnými bytmi, ktoré zdvíhajú cenový priemer. Je možné, že po vypredaní sa ceny v lokalitách zastabilizujú alebo aj poklesnú,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 3Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nové bývanie

Diskusia

Podobné články

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

Trendy mestské bývanie: Inšpirovala industriálna éra vychytenej lokality

V pražskej štvrti Karlín bol v minulom roku dobudovaný štýlový bytový dom Iconik od Karlín Group. Jeho návrh má potenciál obstáť aj v hodnotení o pár desiatok rokov. Autori z pražského ateliéru edit! totiž hľadali námety v miestnej vývojovej ére, ktorá sa výrazne podpísala na obraze lokality. Ako inšpirácia poslúžila dnes trendy a zároveň nadčasová industriálna estetika.

...
Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon