Katar vybuduje futuristický nemocničný komplex budúcnosti

Katar vybuduje futuristický nemocničný komplex budúcnosti

Arabské štáty pri Perzskom zálive bojujú o pozíciu najsilnejšieho svetového regiónu na architektonickej mape na všetkých frontoch. Zbrane vytasil už aj Katar, ktorý nedávno predstavil projekt megalomanského nemocničného komplexu.

Nápad postaviť v Katare medicínsku štvrť, ktorej stredobodom bude futuristický nemocničný komplex, nie je až takou novinkou. Holandskí architekti z ateliéru OMA boli totiž poverení tvorbou takéhoto návrhu ešte pred 2 rokmi.Po 2 rokoch prác je ich projekt Al Daayan Health District Masterplan hotový. Predstavitelia Kataru ho spolu s architektmi už stihli predstaviť aj verejnosti.

Al Daayan Health District Masterplan, Zdroj: oma.com

Rozľahlá štvrť s modulárnymi nemocnicami

Požiadavky na architektov zo strany katarských predstaviteľov boli jasné. Nový nemocničný komplex má byť nadčasový, schopný šetriť miesto aj finančné náklady na realizáciu a zároveň byť vybavený najmodernejšími technológiami. Predstavený návrh má splniť tieto požiadavky vďaka konceptu, ktorý pozostáva z modulárneho systému. V praxi to má priniesť nemocničný komplex vytvorený z niekoľkých modulov, v ktorých budú zriadené jednotlivé oddelenia. Tie sa spoja do jedného veľkého štvorcového komplexu, ktorý bude zaberať plochu 1,3 mil. m².

Pri realizácii novej štvrte pomôže aj 3D tlač

Vo svete už je niekoľko stavebných komplexov s rôznymi účelmi využitia, ktoré sa postavili na báze podobných modulárnych systémov. Známe sú napríklad kontajnerové domy alebo iné objekty zriadené práve v pospájaných kontajneroch premenených na byty, domy či kancelárie. V prípade tohto projektu však architekti zašli ešte ďalej. Pri výstavbe má pomôcť aj 3D tlač, ktorá poslúži na realizáciu fasád. Tie budú vytlačené priamo na púštnom pozemku, kde bude nová nemocničná štvrť stáť. 

Nemocničný komplex s kapacitou 1200 ľudí

Pre samotných pacientov bude dôležité skôr vybavenie nemocničnej štvrte, zoznam oddelení a celková kapacita lôžok. Tá má dosiahnuť 1200 miest, no presný počet sa môže ešte zmeniť. Lôžka budú prerozdelené do niekoľkých oddelení. Architekti zahrnuli do návrhu ambulantné diagnostické centrum, ženskú nemocnicu aj väčšie oddelenie pre deti. Súčasťou komplexu má byť aj fakultná nemocnica, takže pri výstavbe Al Daayan Health District Masterplan sa ráta aj so vzdelávacou funkciou futuristického medicínskeho centra. 

Al Daayan Health District Masterplan, Zdroj: oma.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: oma.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon