Ako dnes vyzerajú miesta, kde Popoluška črievičku stratila a našla

Ako dnes vyzerajú miesta, kde Popoluška črievičku stratila a našla

Bez českej rozprávky Tři oříšky pro Popelku si už Vianoce ani nevieme predstaviť. Romantické miesta, na ktorých sa odohráva, sú atraktívne aj po 48 rokoch, a niektoré z nich sú dokonca krajšie. Pozrite sa, ako dnes vyzerajú.

Zdroj: Archív ČT

Na tomto čarovnom filme z roku 1973 nefrčia len Česi a Slováci, práva na vysielanie rozprávky kúpilo 55 krajín a najobľúbenejší je v Nemecku a škandinávskych krajinách. V Nórsku dokonca až tak, že tento rok natočili jeho veľmi verný remake, ktorý o pár dní príde aj do českých kín pod názvom „Tři přání pro Popelku“. Scény severskej prírody ho určite obohatili, ale atmosféra originálu sa prekonáva len veľmi ťažko. Najkrajšie scény pôvodnej rozprávky sa pritom natáčali na vidieku na západe ČR, v Plzeňskom kraji.

Zdroj: kudyznudy.cz

Statok, na ktorom Popoluška v rozprávke žila s macochou a nevlastnou sestrou Dorou, predstavoval gotický vodný hrad Švihov v okrese Klatovy. Na jeho nádvorí sa odohrávalo veľa dôležitých scén. Bolo pozadím pre všetky príchody a odchody a tiež každodenný rušný život na statku. Významnú úlohu vo filme hrala aj parkánová stena s drevenou pavlačou, na ktorej sa macocha s Dorou chystali na príjazd kráľa a jeho družiny. Pavlač však bola postavená len pre filmové účely, rovnako ako sklené okno v pozadí.

Zdroj: Archív ČT

Zdroj: filmovamista.cz

Zdroj: Archív ČT

Zdroj: filmovamista.cz

Scény v Popoluškinej tajnej skrýši, kde pod dohľadom sovy Rozárky lúskala orechy, sa natáčali pri stodole, ktorá stála blízko cesty medzi Švihovom a Mezihořím. Táto „búda“ už bola pred niekoľkými rokmi zbúraná, dnes je na jej mieste medzi ovocnými stromami osamelá chata. Len o kúsok ďalej sa natáčala ďalšia slávna scéna. Do rybníka pri Mezihoří sa vykotili s kočom macocha a Dora, prezlečená za Popolušku. Hrádza so stromoradím sa ani po 48 rokoch od natáčania príliš nezmenila, pribudol na nej len drevený mostík do vody.

Zdroj: Archív ČT

Zdroj: filmovamista.cz

Slávny princov ples, na ktorom si mal vybrať manželku, sa nakrúcal v loveckom zámku Moritzburg, asi 15 kilometrov od Drážďan, v Nemecku. Známa scéna, pri ktorej Popoluška stratí svoju črievičku, sa odohrala na schodisku na východnej strane zámku.

Zdroj: Jaromír Komárek

Zdroj: Wikimedia

Zdroj: Archív ČT

Zdroj: movieloci.com

Zámok dodnes nazývajú perlou saského baroka a je prístupný pre verejnosť. Nemci si Popolušku tak vážia, že každú zimu usporiadajú výstavu venovanú len tejto rozprávke.

Zdroj: Claudia Huebschmann - Schlösserland Sachsen

Treba zdôrazniť, že stará česká rozprávka za svoj svetový úspech vďačí nielen výborne zvoleným filmovým exteriérom a interiérom, ale hlavne majstrovskej réžii Václava Vorlíčka, scenáru Františka Pavlíčka a predovšetkým neodolateľnému šarmu hlavnej predstaviteľky Libušky Šafránkovej, ktorá nás, bohužiaľ, v tomto roku navždy opustila. Súperiť s týmito akcentmi je určite veľmi ťažké a sme veľmi zvedaví, ako sa so spomínaným novým spracovaním rozprávky Nórska verejnoprávna televízia popasovala.

Foto Storm Films, zdroj Bontonfilm

Trailer filmu je už na zverejnený a sľubuje farbistý a strhujúci zážitok. Titulnú úlohu hrá nórska speváčka a textárka Astrid Smeplass a réžie sa ujala herečka a filmárka Cecilie Mosli. Film vznikol so súhlasom režiséra Vorlíčka, bol dokonca požiadaný, aby novú nórsku verziu režíroval on sám, to ale odmietol s tým, že v Nórsku „žiadnu druhú Libušku“ nenájde. „Originálny film diváci oprávnene považujú za národný poklad, zverejnenie upútavky k novej verzii vzbudilo množstvo emócií. My sme ale predovšetkým hrdí, že sa český film dočkal zahraničného prerozprávania, svojho remaku,“ povedal k uvedeniu filmu Ondřej Kulhánek z Bontonfilmu. Uvidíme, ako Nóri uspejú, budeme to môcť zakrátko porovnať aj na televíznych obrazovkách.

Foto Storm Films, zdroj Bontonfilm

Zdroj: hnonline.sk, topky.sk, filmovamista.cz, irozhlas.cz

Zdroj foto: Archív ČT, kudyznudy.cz, archív MF DNES, Jaromír Komárek, Wikimedia, Bontonfilm

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon