Najväčší obytný dom na svete

Najväčší obytný dom na svete

Vyše 40 schodísk, viac ako 1700 miestností, výmera rátaná v desaťtisícoch m². To sú len niektoré čísla, ktorými sa môže pochváliť najväčší obytný dom na planéte. Ten nepatrí žiadnej celebrite a nenachádza sa na žiadnom súkromnom exotickom ostrove. Nájdeme ho na adrese trvalého bydliska najmocnejšieho muža v Bruneji.

Istana Nurul Iman, Zdroj: cnbcindonesia.com

Megalomanský dom brunejského sultána

Palác Istana Nurul Iman, ako sa oficiálne nazýva Palác svetla viery, si drží prvenstvo v rebríčku najväčších obytných domov už viac ako 30 rokov. Postavený bol v roku 1984 pre brunejského sultána Hassanala Bolkiaha. Ten z megalomanskej stavby v hlavnom meste Bandar Seri Begawan neurobil iba sídlo vlády. Obrovský palác, za ktorého návrhom stojí architekt Leandro Locsin, je zároveň sultánovým oficiálnym rezidenčným sídlom, ktoré obýva aj so svojou rodinou.Istana Nurul Iman, Zdroj: wikimedia.org – de:Benutzer:Chtrede

Výmera domu dosahuje až 200 000 m²

Samotný sultánov dom je súčasťou veľkého palácového komplexu, ktorý sa rozprestiera na 120-hektárovom pozemku. Spomedzi všetkých palácových budov ide o najväčšiu stavbu, ktorej výmera dosahuje rekordných 200 000 m². To z nej robí dlhoročného lídra v rebríčku najväčších obytných domov na svete aj so zápisom do Guinessovej knihy rekordov. Do tej sa brunejský sultán zapísal viackrát. Priamo v areáli paláca sa nachádza najväčšia súkromná zbierka automobilov. Vyše 7000 vozidiel je zaparkovaných v 110 podzemných garážach.  Istana Nurul Iman, Zdroj: sandoff.com

Najväčší obytný dom na svete v číslach:

- v celom dome je zriadených 1788 izieb

- súčasťou rezidencie je aj 257 kúpeľní

- v priestoroch budovy je až 44 schodísk

- v paláci premáva 18 menších výťahov

- o osvetlenie domu  sa stará 564 lustrov

- do sultánovej sály sa zmestí 2000 ľudí

- banketová sála pojme vyše 5000 hostí

- palác má vlastnú mešitu pre 1500 ľudíIstana Nurul Iman, Zdroj: worldatlas.com

Megalomanská rezidencia, akej sa minimálne z hľadiska výmery nevyrovná žiadny obytný dom na svete, si vyžiadala astronomické investície. Podľa údajov zverejnených sultánovou kanceláriou sa výška nákladov na výstavbu vyšplhala na 1,4 mld. USD.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: wikimedia.org – de:Benutzer:Chtrede, cnbcindonesia.com, sandoff.com, worldatlas.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon