Záhrada v zime: Ako si poradiť so snehom? 

Záhrada v zime: Ako si poradiť so snehom? 

Stromy bez lístia, záhradka bez úrody. Na prvý pohľad sa môže zdať, že záhrada v zime nepotrebuje žiadnu pozornosť. V skutočnosti si vyžaduje starostlivosť v každom ročnom období. Viete, ako sa treba o záhradu starať, keď napadne sneh? 

Zimné obdobie a poriadna nádielka snehu teší každoročne mnohých lyžiarov, snowboardistov aj deti. Záhradkári majú často s prichádzajúcimi mrazmi hlavu v smútku. Najmä vtedy, keď ťažká biela perina zničí ich dlhoročnú snahu a v záhrade či na dvore spôsobí škody. 

Sneh v záhrade je dobrý pomocník, ale zlý pán. Jemná pokrývka chráni dreviny pred ostrým mrazivým vetrom, avšak veľké množstvo ťažkého mokrého snehu môže lámať kríky a konáre stromov. Poradíme vám tipy a triky, ako rýchlo odhrnúť sneh, aké opatrenia spraviť, aby ste predišli zničeniu úrody a ako mať správne zazimovanú záhradu. 

Ako na rýchle odhrnutie snehu?

Pohľad na krásnu bielu zasneženú krajinu je čarovný, ale niekedy vie sneh poriadne skomplikovať život. Hlavne, ak bývate v časti krajiny, kde bohaté snehové nádielky nie sú len výnimočne, ale pravidelne každú zimu. Ak si ráno radi dlhšie pospíte a odhŕňanie snehu manuálne lopatou si neužívate, vaše starosti môže ľahko a rýchlo vyriešiť snežná fréza. Niekedy sa možno považovala za „luxus“ a boli sme zvyknutí na ručné odhŕňanie. No tak ako iné domáce spotrebiče, aj ona patrí k pomocníkom, ktorí s malou investíciou ušetria množstvo námahy a času. Zároveň pred ťažkým a mokrým snehom ochránite trávnik. 

Kam so snehom?

Či už sneh z chodníkov odpracete ručne alebo pomocou snežnej frézy, je dôležité, aby ste ho neskladovali na jednej veľkej ploche, ktorá sa bude dlho roztápať, často aj do začiatku jari. Aby ste využili pozitívne vlastnosti snehu, porozhadzujte ho po trávniku aj záhonoch v nízkej rovnomernej vrstve. Biela snehová pokrývka bude v takomto prípade plniť skvelú izolačnú funkciu, ochráni trvalky pred mrazom a zároveň postupným roztápaním zabezpečí dostatočnú vlahu. 

Záhrada v zime: Ako si poradiť so snehomZdroj: Bigstock

Sneh rýchlo preč

V zimných mesiacoch klesne teplota vzduchu neraz pod bod mrazu. Konáre stromov sú vtedy mimoriadne krehké. Živý plot, okrasné kríky a stromčeky si s veľkou nádielkou snehu nedokážu poradiť bez vašej pomoci, preto treba na to myslieť a občas sneh opatrne striasť. Aj keď sa to nezdá, váha snehu je naozaj vysoká a slabé konáriky ľahko poláme. Sneh je nutné odstrániť jemnou metlou aj zo záhradného nábytku, skleníka či kŕmidla pre zvieratká, aby sa pod veľkou váhou nezničili. 


Príprava je dôležitá

Väčšina rastlín a stromov sa dokáže bez problémov prispôsobiť nižším teplotám, no v rámci prípravy pred zimou im môžete pomôcť zvládnuť snehovú nádielku ľahšie. Korene pred zamrznutím ochráni vrstva mulčovacej kôry alebo suchého lístia, ktorú zhromaždite okolo dreviny. 

Rastliny v črepníku môžete presunúť na južnú stranu záhrady, prípadne do závetria. Menšie ihličnany, ako napríklad tuje, obaľte jutovinou, aby v zime nezmrzli. Nezabudnite na to, že ich vrchná časť musí zostať voľná. Jutovinu viete kúpiť v záhradkárskych potrebách, prípadne môže poslúžiť staršie vrece. 

Záhrada v zime: Ako si poradiť so snehomZdroj: Bigstock

Z okolia ruží odstráňte napadané lístie, ktoré je zdrojom chorôb a dokonalým úkrytom pre škodce. Zlikvidujte suché a poškodené výhonky a urobte mierny rez hornej časti výhonkov. Krehkým drevinám, menším ihličnanom a okrasným trávam treba pred zimnou sezónou pomôcť uviazaním, spevnením či podperou. Jediný spôsob, ako záhradu ochrániť pred snehovou skazou, je dôkladná príprava a prevencia. 


PR článok

 

Diskusia

Podobné články

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon