Kúpeľňa s práčkou: Ako vyriešiť, aby to vyzeralo dobre?

Kúpeľňa s práčkou: Ako vyriešiť, aby to vyzeralo dobre?

Väčšina domácností nemá dostatok priestoru na vytvorenie samostatnej technickej miestnosti s práčovňou. Práčka tak končí najčastejšie v kúpeľni a v poslednom čase býva doplnená aj sušičkou na bielizeň. Máme pre vás tipy, ako efektívne zladiť funkčný priestor a pohodlie kúpeľne.

Zdroj: Schüco Sverige

Umiestnenie práčky do kúpeľne je v menšom byte či dome najprirodzenejším riešením hlavne preto, že pri umývadle, vani či sprche je jednoduchý prístup k inštalácii prívodnej a odtokovej hadice. Obe funkcie, hygiena i pranie, sú navyše mokrou zónou, takže si vyžadujú rovnaké povrchové úpravy podlahy a stien a tiež odsávanie vlhkosti pomocou ventilátora. Nie je žiadnou vedou postaviť práčku do kúpeľne, robí sa to už desiatky rokov. Umením je skombinovať všetky potrebné zariadenia a pomôcky tak, aby slúžili pohodlne a vyzerali esteticky.

Zdroj: Pinterest

Na čo treba pri kúpeľni s práčkou myslieť?

Pri plánovaní kúpeľne s práčkou stojí pred vami úloha rozmiestniť po obvode miestnosti umývadlo, vaňu alebo sprchový kút a práčku tak, aby v strede ostal dostatok priestoru pre manipuláciu s bielizňou, ale aj hygienické úkony pri umývadle a pri sprchovaní či kúpeli. Netreba zabúdať ani na kôš na špinavú bielizeň a úložné priestory na hygienické a čistiace pomôcky.

Zdroj: Motivo Design Studio

Pre komfortné usporiadanie potrebujete miestnosť s plochou minimálne 5,5 m2, ak sa miesto vane uspokojíte so sprchovacím kútom, tak aspoň 4 m2. Ak máte kúpeľňu väčších rozmerov, môžete uvažovať aj nad sušičkou, WC či miestom na sušiak bielizne. V každom prípade si do kúpeľne nainštalujte výkonný odsávač pár, ktorý odvedie vlhkosť vznikajúcu pri sprchovaní, kúpaní, praní a sušení bielizne. Zabránite tak usádzaniu kondenzátu na stenách a vzniku plesní.

Zdroj: YODER design, LLC

Ako môžete ušetriť miesto?

  • Vymeňte krídlové dvierka za posuvný prvok – nebudete musieť od dvierok odstupovať a zabránite tým kolíziám, keď sa dvierka skrinky zrazia s dverami sprchového kúta a podobne. Pre tento účel vám poslúžia posuvné dvere na sprche alebo „harmonikové“ dvere na zakrytie výklenku s práčkou alebo policami.

Zdroj: The Design Villa

  • Uprednostnite vstavané zariadenie – či už na práčku alebo na skrinky. Umožní vám to maximálne využiť úložný priestor a skryť neporiadok

Zdroj: Block Renovation

  • Využite výklenky – do posledného centimetra. Môže v ňom byť sprchový kút alebo práčka, nad ktorú ešte môžete umiestniť sušičku, kotol alebo police.

Zdroj: Tass Construction Group

  • Vytvorte si dostatok vodorovných plôch a úložného priestoru – s práčkou či sušičkou s predným plnením môžete získať pracovný pult alebo príručný priestor pri umývadle. Sú síce trochu širšie ako modely s vrchným plnením, ale umožňujú lepšie vertikálne využitie priestoru.

Zdroj: CHRISTOPHER LEE FOTO

Zdroj: room.technoluxpro.com

  • Kúpte si kombinovanú práčku so sušičkou – oddelené spotrebiče podávajú lepší výkon, záleží to však na vašich prioritách. Môžete tiež využiť vertikálny priestor umiestnením sušičky na práčku s predným plnením, uistite sa však, či ste si vybrali modely, ktoré sú určené na stohovanie.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

  • Vyberte si výsuvný kôš na bielizeň - je skvelý na ukrytie špinavej bielizne pred zrakmi a nezaberá priestor na podlahe.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: trendir.com

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, houzz.com.au

Zdroj foto: Schüco Sverige, Motivo Design Studio, YODER design LLC, The Design Villa, Christpher Lee Foto, Block Renovation, room.technoluxpro.com, room.technoluxpro.com, Pinterest, trendir.com, Tass Construction Group

 

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Detská izba: Ako ju zariadiť pre jedno aj dve deti

Dobre navrhnúť detskú izbu tak, aby tam bol priestor na učenie sa, hru a spánok, chce určite skúsenosti a dobrý cit pre priestor. Obzvlášť tvrdý oriešok to býva, keď ide o menšiu detskú izbu. Nič ale nie je nemožné. Prečítajte si tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon