Prudký nárast cien bytov na konci roka: menšie byty vzrástli aj o pätinu

Prudký nárast cien bytov na konci roka: menšie byty vzrástli aj o pätinu

Za posledný rok vzrástli ceny bytov v mnohých častiach Slovenska o viac ako 30 %, najväčší skok však zaznamenali v poslednom kvartáli. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Na konci roka 2021 sa výrazne zrýchlil rast cien bytov takmer vo všetkých segmentoch a regiónoch, no najväčší nárast môžeme pozorovať pri 2-izbových bytoch. Lacnejšie byty z trhu miznú veľmi rýchlo. V rekordne nízkej ponuke tak ostávajú hlavne drahšie, ktoré ešte viac zvyšujú priemerné ceny. Tie navyše ťahá hore aj rastúca inflácia, ktorá nielen zvyšuje náklady na výstavbu nových bytov, ale aj zvyšuje motiváciu ľudí kupovať investičné nehnuteľnosti v snahe ochrániť svoje peniaze. Silným stimulom ostávajú aj naďalej dostupné hypotéky s nízkymi úrokovými sadzbami. Najvyššie štvrťročné nárasty menších bytov sme zaznamenali v Bratislave I (20,77 %), Prešove (21,21 %) a v Trenčíne (20,18 %). „Za vysokými kvartálnymi číslami stoja nové rezidenčné projekty, často s rekordne vysokými cenami, ako je to najmä v bratislavskom prvom a druhom obvode,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk, „V niektorých krajských mestách so silným realitným trhom však môžeme vidieť aj trendové medziročné nárasty.“ Ide hlavne o Košice s ročným nárastom 33,66 % - 38,39 %, ale aj Banskú Bystricu a Žilinu (obe 28,77 %).

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 4Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Pri 3-izbových bytoch vidno trochu nižší kvartálny vzostup, aj tu však padali na konci roku 2021 rekordy. Rýchly rast cien v mestských častiach Košíc nie je pri sledovaní vývoja v uplynulom roku prekvapením. „Po letnom útlme však kvartálne akcelerovali Žilina aj Bratislava III (23,08 %) a medziročne Trenčín, kde sa za rok zvýšila cena väčších bytov takmer o polovicu (42,57 %),“ upozorňuje Michal Pružinský a dodáva, že v Žiline a bratislavskom Novom Meste je aktuálne ponuka exkluzívnych prémiových bytov vysoká, po ich vypredaní sa však situácia môže stabilizovať.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 4Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Treba dodať, že ceny bytov na Slovensku dlhodobo nestúpajú úmerne mzdám a najvypuklejšie je to v hlavnom meste. Kým pred rokom podľa údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk Bratislavčan na priemerný 2-izbový byt zarábal 9,7 rokov, na konci roku 2021 by ho stál 10,7 priemerných hrubých ročných platov. Tento pomer vychádza trochu priaznivejšie v Prešovskom kraji, kde je dlhodobo najnižšia priemerná mzda na Slovensku. Keďže však ceny nehnuteľností v tomto kraji rástli pomalšie ako mzdy, Prešovčan na priemerný 2-izbový byt zarábal v roku 2021 8,1 rokov, pričom rok predtým potreboval až 8,3 ročných platov.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nehnuteľnosti.sk

Diskusia

Podobné články

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Útulný horský hotel: Objavíte v ňom miestne i recyklované materiály

Tvorcovia aparthotela Lesní stráně sa veľmi príhodne zamerali na vytváranie inej, ako dobre zažitej atmosféry bežných dní. Koncept rekreačného zariadenia z portfólia spoločnosti DOMOPLAN vystavali na dobrom základe. Je ním miesto, sľubujúce dovolenkové zážitky, kľudné, obklopené prírodou a pritom uložené v blízkosti lyžiarskeho strediska. 

...
S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

...
Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Novodobé útočiská: Príklady slovenskej rekreačnej architektúry

Nedávny článok o projekte Apartmány Filipovice zobrazil príklad aktuálnych náhľadov na rekreačné nehnuteľnosti v susedných Čechách. Nižšie uvádzame niekoľko zástupcov, ktorí tentokrát prezentujú domáce prístupy k tvorbe súčasnej dovolenkovej architektúry. Výber zahŕňa diela vychádzajúce z možno bežnejších ľúbivých riešení, ale zároveň i pokus o vybočenie z koľají osvedčenej estetiky.

...
Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Posun správnym smerom, štvrť Bory získa mestskejšiu podobu

Projekt Bory sa na začiatku uviedol predovšetkým ako obchodná zóna. Developer Penta Real Estate však už priebežne komunikoval záujem na vytvorení plnohodnotnej a mestskej štvrte. K zamýšľanému charakteru má významne prispieť plánovaný živý bulvár, rozširujúca sa vybavenosť situovaná na strategických miestach a v neposlednom rade zlepšenie spojenia s ostatnými časťami Bratislavy, aj prostredníctvom električky.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon