Čierna stavba kontroverzného developera Mohameda Hadida v LA sa bude búrať, hrozí, že sa zrúti z útesu

Čierna stavba kontroverzného developera Mohameda Hadida v LA sa bude búrať, hrozí, že sa zrúti z útesu

Gigantická nedokončená stavba v lukratívnej štvrti Los Angeles, ktorú susedia volajú „Vesmírna loď Enterprise“, bola po piatich rokoch súdnych sporov predaná v aukcii za 5 miliónov dolárov. Jej majiteľ, jordánsko – americký luxusný developer dlho odolával, ale zákon ho dostihol. Súd nariadil, že sa musí do 9 mesiacov zbúrať.

Modelky Gigi a Bella Hadid, Foto: Monica Shipper/ Getty Images

Realitný magnát Mohamed Hadid (73) je už dlhé roky známy výstavbou a rekonštrukciou hotelov a luxusných sídiel v slávnej losangeleskej  štvrti Bel Air a Beverly Hills. Veľa sa mu toho podarilo, okrem iného aj krásne dcéry Gigi a Bella Hadid, ktoré sú modelkami Victoria's Secret, no tento megalomanský projekt na ulici Strada Vecchia mu rozhodne nevyšiel. Stal sa jednou z najväčších realitných ság v LA, ktorá preňho nemá šťastný koniec.

Zdroj: Realtor.com

Polhektárový pozemok kúpil ešte v roku 2011 a hneď sa pustil do výstavby sídla s rozlohou 2 800 m2, povolenie však mal na oveľa menší a nižší dom. Jeho plány tiež počítali so 70-miestnym IMAX kinom, gigantickou vínnou pivnicou a množstvom spální a terás, ktoré mesto nikdy neschválilo. Susedia už vtedy vyjadrili obavy, že štvorposchodové sídlo, prezývané „Vesmírna loď Enterprise“, by mohlo destabilizovať svah a ohroziť pozemky pod ním.

Zdroj: Realtor.com

Hadid ho ešte ani nestihol dostavať a bol v roku 2017 obvinený z nezákonnej výstavby. Nepodal síce námietku proti obvineniam z trestného činu, ale dostal príkaz vykonávať verejnoprospešné práce, platiť pokuty a predložiť plán na stabilizáciu stavby. Naďalej však tvrdohlavo svoj projekt obhajoval. „Zbúrať tento dom? Nikdy!" povedal pre Town and Country Magazine, „Tento dom bude stáť večne. Bel Air padne skôr ako tento rozsudok.”

Zdroj: Damian Dovarganes/AP

V roku 2018 bola však na Hadida podaná občianska žaloba od jeho susedov za to, že nedodržal podmienky dohody o vine a treste a ignoroval opakované príkazy na zastavenie výstavby. Požadovali, aby Hadid nedokončený dom zbúral. V roku 2019 súd nariadil zbúranie sídla ako „nebezpečenstva pre verejnosť“. V tom čase Hadid tvrdil, že je „príliš na mizine“ na to, aby dom sám zbúral, za čo ho mnohé médiá vysmiali. Napriek tomu 73-ročný developer v posledných rokoch svoj životný štýl „uskromnil“.

Zdroj: Damian Dovarganes/AP

Hadid sa snažil zastaviť skazu vyhlásením bankrotu, no nakoniec bol nútený dať nehnuteľnosť na trh za 8,5 milióna dolárov. Keďže sa nenašli ochotní kupci, cena bola znížená na 5,5 milióna dolárov a nakoniec vydražená za 5 miliónov dolárov miestnemu developerovi Sahara Construction Co., ktorá musí zabezpečiť, aby bol Hadidov napoly dokončený výtvor zbúraný v priebehu nasledujúceho 9 mesiacov.

Zdroj: Damian Dovarganes/AP

Zdá sa, že Enterprise teda z kopcov Bel-Air odletí. Zatiaľ sa Mohamed Hadid stále pokúša predať aj obrovský pozemok s adresou 90210 a stiahol sa do svojej novej „chaty“ za 4,5 milióna dolárov v horách nad Beverly Hills.

Zdroj: dirt.com, robbreport.com

Zdroj foto: Invision/AP, Monica Shipper/ Getty Images, Realtor.com, Damian Dovarganes/AP

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon