Za vysokými cenami bytov je aj testovacia hra developerov

Za vysokými cenami bytov je aj testovacia hra developerov

Koniec roka nás doslova ohromil zvýšením cien bytov. Dvojizbové či trojizbové byty sú v niektorých lokalitách drahšie aj o viac ako 30 000 eur oproti vlaňajšku. Čo všetko túto situáciu na realitnom trhu spôsobilo? Za aké ceny je možné v tomto období si kúpiť byt či dom? Budeme splácať pre vysokú zadlženosť naše hypotéky ešte aj na dôchodku? Aj o týchto témach sme sa rozprávali s analytikom portálu Nehnuteľnosti.sk Michalom Pružinským.

Za vysoké ceny bytov môže najmä slabá ponuka bytov v porovnaní s dopytom, nízke úrokové sadzby komerčných bánk, presídľovanie obyvateľstva či inflácia, ktorá ovplyvňuje investičné príležitosti. Michal Pružinský však poukazuje aj na správanie samotných developerov. Tí zvlášť v Bratislave podľa neho testujú očakávania a dopyt kupujúcich. Sú za tým nielen zvyšujúce sa náklady, ale najmä vysoký dopyt po nehnuteľnostiach. Niektoré developerské projekty podľa Pružinského dokonca už ani nezverejňujú cenníky bytov. „Tie cenníky dosahujú v niektorých prípadoch vysoké úrovne. Takže vždy, keď sa nájde čo len jeden kupujúci, ktorý je ochotný tú cenu zaplatiť, tak ten developer tlačí tú cenu stále vyššie a vyššie. Takže sme vo fáze testovania.“ Prémiové developerské projekty sú v podstate bežné stavby, ale ich ceny sa dvíhajú vzhľadom na neutíchajúci záujem stále vyššie. 

Viac o tom:  

  • ako sa aktuálne cenovo pohybujú dvojizbové a trojizbové byty na Slovensku 
  • kto si dnes môže dovoliť kúpiť vlastný byt 
  • čo sa môže stať, keď Európska centrálna banka zasiahne voči nízkym úrokom bánk 
  • ako sa chrániť pred možnou stratou domova ak mi hrozí splácanie hypotéky aj na dôchodku 
  • či sa oplatí teraz kúpiť byt alebo dom 

si vypočujte v rozhovore s analytikom portálu Nehnuteľnosti.sk Michalom Pružinským a redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou. 

 

 

Riešením pre lacnejšie bývanie  môžu byť aj nájomné byty 

Ak by sa aj v tomto období začali stavať nájomné byty, ich efekt by sa prejavil až o pár rokov. Podľa Pružinského ide ale skôr o dlhodobé riešenie, ktoré môže pomôcť pri dostupnosti lacnejšieho bývania. „Myslím si, že nájomné byty sú najmä na Západe bežnou záležitosťou a pomáha to ľuďom. Ale u nás je to zatiaľ len na báze sľubov.“  Zároveň Pružinský dodáva, že na Slovensku je veľmi zakorenená predstava o tom, že musím niečo vlastniť, aby som mal svoju istotu v rámci hesla: Postav dom, zasaď strom. „Ten trend sa podľa mňa posúva do toho štádia, že ľudia zisťujú, že kvôli práci je častokrát potrebné migrovať. A tá flexibilita v prípade toho nájomného bývania je omnoho vyššia, takže naozaj sa môžem zobrať o 3 mesiace po výpovednej lehote a ísť bývať niekde inde.“  

Pri výbere bývania sa neriaďte len pocitmi, ale aj dátami 

Ak premýšľate nad kúpou bytu, no nie ste si istí či je teraz na to ten vhodný čas, je dobré si spraviť akýsi prieskum trhu. Pri rozhodovaní sa vám môžu pomôcť informácie napríklad o tom, v ktorých lokalitách sa oplatí investovať do nehnuteľností alebo o tom ako sa najbližšie obdobie bude vyvíjať realitný trh. Ako sa ale k takýmto údajom dostať, keď sa v tejto problematike nevyznáte? Môžete na to využiť portál www.trhovereporty.sk.  

Diskusia

Podobné články

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Ako vybrať správny pozemok na stavbu rodinného domu? (rozhovor)

Pred výberom pozemku zistite všetky detaily, ktoré môžu ovplyvniť stavbu a budúce užívanie. Ako sa vyhnúť rizikám a nečakaným prekážkam nám v rozhovore vysvetlí odborník na geofyziku RNDr. Maroš Nikolaj, PhD. zo spoločnosti Esprit z Banskej Štiavnice. Viac ako 30 rokov sa zaoberá problematikou životného prostredia v oblasti geológie, hydrogeológie, hydrológie, ekológie či modelovania prírodných procesov.

...
Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

...
Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie nehnuteľnosti - ako prebieha dedičské konanie

Dedenie patrí k najčastejším spôsobom nadobudnutia nehnuteľnosti. Dedič ju môže po smrti zosnulého vlastníka získať dvoma spôsobmi. Možnosti získania nehnuteľnosti a jej prevodu do osobného vlastníctva na základe výsledkov dedičského konania určuje platná legislatíva. Jej aktuálne znenie stanovuje dedičom aj povinnosti vyplývajúce z nadobudnutia majetku.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon