Dopyt tlačí na ceny v krajských mestách, Bratislava stagnuje

Dopyt tlačí na ceny v krajských mestách, Bratislava stagnuje

Priemerná cena väčších i menších bratislavských bytov medzikvartálne stagnuje a niekde až mierne klesá. Naopak vysoký dopyt v krajských mestách ako Nitra, Prešov či Trenčín spôsobuje dvojciferný nárast. Anomáliou sú ceny 2-izbových bytov vo viacerých regiónoch, ktoré sa dotiahli takmer na úroveň 3-izbových. Potvrdzujú to aktuálne údaje z aplikácie Trhové reporty realitného portálu Nehnuteľnosti.sk.

Po koncoročných nárastoch cien bytov, neutíchajúcom dopyte po bývaní a inflačnému vplyvu by sa mohla stagnácia cien bytov v hlavnom meste zdať prekvapivá, dôvod je však veľmi jednoduchý. Bratislava sa dostala do fázy, keď z realitného trhu zmizla drvivá väčšina novostavieb a v ponuke ostali staršie a lacnejšie byty. V mestských častiach Bratislava I – IV vzrástla priemerná cena menších bytov len o 0,51 – 5,79 %, v Starom meste dokonca klesla (- 1,42 %). V podobnej situácii je aj centrum Košíc (- 0,65 %). „Napriek pomerne nízkym nárastom cien 2-izbových bytov na väčšine Slovenska, je ich aktuálna cena v porovnaní s 3-izbovými vysoká. V niektorých častiach je medzi nimi rozdiel doslova pár tisíc eur. Najviac sa priblížili v Bratislave V, Nitre a Banskej Bystrici,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Vyššie medzikvartálne nárasty sme zaznamenali v časti Košice III (22,31 %), Prešove (18,75 %), Nitre (11,97 %) a Trenčíne (11,01 %).

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 1Q 2022

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Približovanie cien menších a väčších bytov spôsobuje aj fakt, že nárast cien 3-izbových bytov je v porovnaní s uplynulým obdobím veľmi mierny. Vo väčšine mestských častí Bratislavy od začiatku roka ich priemerná cena poklesla (- 0,6 až - 2,31 %) a v slovenských regiónoch dosahujú kvartálny rast len v jednociferných percentách. „Stagnácia cien 3-izbových bytov môže ukazovať, že dosiahli hranicu, ktorú si už väčšina ľudí nemôže dovoliť. Treba však dodať, že najdrahšie projekty v Bratislave majú aktuálne pozastavený predaj bytov, nakoľko čakajú na vývoj situácie na trhu,“ vysvetľuje Michal Pružinský. Na silných regionálnych realitných trhoch narástla za štvrťrok cena väčších bytov najviac v Nitre (14,63 %), v časti Košice IV (11,73 %, medziročne 40,31 %) a v Prešove (11,36 %).  Aj v prvom kvartáli tohto roku si medziročné prvenstvo udržiava Trenčín, kde vďaka novým developmentom cena väčších bytov za rok vzrástla takmer o polovicu (46,67 %).

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 1Q 2022

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Nehnuteľnosti.sk, Nové bývanie

Diskusia

Podobné články

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Vyberte si. Klasický či industriálny šarm v Bottova Residence

Výhody bývania v meste, a to priamo centrálnej oblasti Banskej Bystrice, budú môcť od budúceho roka využívať obyvatelia projektu Bottova Residence. Zostava 27 nových bytov vznikne po adaptácií dvoch administratívnych a obchodných budov. Záujemcov môže v tomto prípade osloviť ústredná poloha a rovnako aj nie celkom obvyklá architektúra.

...
Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Severská pohoda: Architektky inšpiroval škandinávsky životný štýl

Škandinávia je v trende a určite nie neprávom. Patrí k oblastiam s dobrou úrovňou života, o ktorej veľa napovie prístup k rozvoju urbanizovaného prostredia, stavajúci do popredia človeka a jeho každodenné bytie. Do týchto končín načreli aj hlavné architektky projektu Rezidence na Mariánské cestě z ID Studio. V návrhu pre spoločnosť DOMOPLAN sa rozhodli sprostredkovať niektoré kvality zo škandinávskeho životného štýlu.

...
Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Veľké domy priamo v golfovom areáli pod Tatrami, oživuje sa známy gánok

Menej tradičné susedstvo sa dáva do pozornosti pri projekte Kráľovské vrcholy. Táto špeciálne vyčlenená kolekcia piatich pozemkov leží priamo v golfovom areáli v jednej z podtatranských obcí. Vďaka polohe a dizajnu plánovaných rekreačných stavieb dopraje budúcim obyvateľom nezanedbateľný luxus, každý deň im prinesie efektné obrazy slovenských veľhôr. 

...
Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Projekt s peknou tehličkovou fasádou prináša stabilitu do centra Bratislavy

Medzi novostavbami formujúcimi sa v oblasti bratislavského downtownu je projekt ZWIRN bezpochyby zaujímavým zjavom. Pri jeho tvorbe boli využité mestotvorné princípy, vďaka ktorým vznikla výhľadovo odolná štruktúra s príjemnou, uchopiteľnou mierkou a pri výstavbe sa navyše nezabudlo ani na detaily. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získal prvý obytný blok, pričom na konci februára bol spustený predaj druhej, v tomto prípade už záverečnej, etapy ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon