Najzvláštnejšie stavby sveta: The Stata Center v Bostone

Najzvláštnejšie stavby sveta: The Stata Center v Bostone

V USA sa nájde množstvo neobvyklých stavieb, ktoré vzbudzujú pozornosť kurióznym dizajnom. Jedno z takýchto diel stojí aj v Bostone, ktorý je typický skôr konvenčnejšou architektúrou. Aj preto v ňom zvláštna stavba s podivným vzhľadom vyniká ešte viac.

Bostonským zástupcom v zozname najzvláštnejších stavieb sveta je od roku 2004 akademické centrum The Stata Center, známe tiež pod názvami Building 32 alebo The Ray and Maria Stata Center for Computer, Information and Intelligence Services. Ide o komplex budov, ktoré sa na základe návrhu Franka Gehryho, držiteľa Pritzkerovej ceny, začali v roku 2000 realizovať ako súčasť miestneho technologického inštitútu. Akademické centrum postavili na mieste bývalej budovy MIT 20, v ktorej sídlili laboratóriá na výskum radiácie. Otvorené bolo v marci 2004, 4 roky po zahájení stavebných prác.The Stata Center, Zdroj: news.mit.edu

Nedokončené stavby, ktoré sa zrútia

Americko-kanadský architekt sa pri návrhu bostonského komplexu držal typického rukopisu. Aj The Stata Center navrhol ako dielo s neobvyklými geometrickými líniami popierajúcimi zákony prírody. Jednotlivé budovy sa nakláňajú a miestami evokujú dojem, že padajú a majú sa zrútiť. Umocňuje to dôraz na náhodnosť, v rámci ktorej sú jednotlivé objekty naklonené do rôznych strán bez akéhokoľvek usporiadania alebo logickej postupnosti. Navyše, značná časť komplexu pôsobí nedokončeným dojmom, čo malo dielo urobiť ešte viac originálnym.The Stata Center, Zdroj: wikidata.org

Dielo si vyslúžilo kritiku aj pochvaly

Kuriózny dizajn prevedený do reálnej podoby vyvolal (nielen) v odbornej architektonickej obci okamžité reakcie. Niektorí kritici sa o návrhu vyjadrovali pochvalne a zaradili ho do zoznamu najoriginálnejších stavieb prvej dekády 20. storočia. Vyzdvihli hlavne kreativitu a slobodomyseľný pohľad na dizajn, ktorý má odzrkadľovať slobodu vo vede a vzdelávaní. Iní zas The Stata Center označili za veľkú katastrofu či za dielo, ktoré je ukážkou chaosu a neporiadku v architektúre.The Stata Center, Zdroj: wikimedia.org - Physicistjedi

Bez ohľadu na rozporuplné dojmy zo stavby a z jej vzhľadu je akademické centrum takmer 20 rokov sídlom vedcov a akademikov, ktorí v jeho útrobách pracujú na rôznych výskumoch. Umožňujú im to kvalitne vybavené priestory s celkovou výmerou viac ako 60 000 m², ktoré vo vnútri jednej z najzvláštnejších stavieb na svete ponúkajú dostatok miesta aj možností pre americkú vedeckú elitu.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: wikimedia.org – Lucy Li, news.mit.edu, wikidata.org, wikimedia.org - Physicistjedi

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Nehnuteľnosti na Záhorí – vyberieme sa do Jakubova, Malých Levár, Závodu a Stupavy

Každú nedeľu o 17:50 vysielame na JOJ-ke reláciu o hľadaní vhodnej nehnuteľnosti Nové bývanie. Domček so štyrmi izbami si budú hľadať tri dievčatá – Oľga a jej dve dcéry. Ideálny by bol novší, s menším pozemkom a hlavné je, aby ho nemuseli prerábať. Momentálne žijú v Malackách, ale dochádzajú do Bratislavy, a tak sa rozhodli nájsť si niečo na Záhorí. Výška rozpočtu je do 235-tisíc euro.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon