Francúzsko zabavilo ruskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi vilu na Riviére, predtým patrila kráľovskej rodine

Francúzsko zabavilo ruskému miliardárovi Romanovi Abramovičovi vilu na Riviére, predtým patrila kráľovskej rodine

V rámci sankcií uvalených proti Ruskej federácii kvôli jej invázii na Ukrajinu bol zmrazený nielen Abramovičov kráľovský palác v prímorskom letovisku, ale aj superjachty, helikoptéry či domy v Paríži a Karibiku.

Zdroj: dailymail.co.uk, Flying Eye

Francúzske úrady zabavili neuveriteľnú vilu Romana Abramoviča (55) na juhu Francúzska. Château de la Croë sa nachádza na jednej z najprestížnejších častí Francúzskej riviéry Cap d'Antibes a miestni realitní makléri odhadujú jeho hodnotu na približne 108 miliónov eur. Elegantná vila, ktorá sa dá nazvať skôr zámkom, bola postavená v roku 1926 a má viac ako 12 spální, 8 kúpeľní a nachádza sa na piatich hektároch sviežeho lesa a bohatých trávnikov len pár metrov od Stredozemného mora. Abramovič ju kúpil v roku 2001 a minul asi 36 miliónov eur na jej obnovu. Postavil na streche 15-metrový bazén a do suterénu vložil obrovskú posilňovňu a domáce kino, aby vytvoril ultimátnu miliardársku herňu. 

Zdroj: dailymail.co.uk, Flying Eye

Zdroj: dailymail.co.uk, Flying Eye

Oligarchovi bude za zámkom isto smutno, je to totiž nielen pôsobivá stavba, ale má aj slávnu históriu. Do roku 1950 totiž túto úžasnú nehnuteľnosť využíval ako dovolenkový dom bývalý britský kráľ Eduard VIII. a jeho manželka, americká prominentka Wallis Simpsonová, ktorí sú známi aj ako  vojvoda a vojvodkyňa z Windsoru. Stali sa vlastníkmi Château de la Croë v roku 1938 po tom, čo sa kráľ Eduard VIII vzdal trónu kvôli sobášu s Američankou. Vila bola jedným z najobľúbenejších úkrytov kráľovských manželov a pri niekoľkých príležitostiach v nej hostili aj veľmi vážených hostí. Winston Churchill, slávny premiér, ktorý úspešne priviedol Britániu k víťazstvu v 2. svetovej vojne, oslávil vo vile 40. výročie svadby v roku 1948. O dva roky neskôr bol zámok predaný.

Zdroj: Bettmann Archive

Château de la Croë pred rekonštrukciou, zdroj: Gamma-Rapho/ Getty Images

Zabavenie vily francúzskymi úradmi prišlo ako súčasť obrovskej operácie, pri ktorej bola v posledných týždňoch skonfiškovaná alebo zmrazená hotovosť a majetok ruských oligarchov v hodnote viac ako 25 miliárd eur, potvrdilo to francúzske ministerstvo hospodárstva a financií. Vila na Riviére patrila medzi 12 nehnuteľností patriacich Abramovičovi, ktoré boli zabavené, pričom väčšina z nich bola kúpená prostredníctvom francúzskych spoločností, na to špeciálne vytvorených. Celková hodnota jeho zabaveného majetku sa podľa Forbes pohybuje na úrovni 314 miliónov eur. Zhabaný majetok zahŕňa domy, superjachty a helikoptéry, patrí k nemu aj rozľahlé sídlo pána Abramoviča na karibskom ostrove St Barts, ktorý je čiastočne spravovaný Francúzskom ako zámorské územie.

Zdroj: Wikimedia Commons

Zmrazenie majetku znamená, že ho nemožno predať, ani použiť na príjem z prenájmu. Zmrazilo sa 33 nehnuteľností, vrátane tých Abramovičových. Majetok bol zaistený aj v alpskom lyžiarskom stredisku Meribel, ako aj v ďalších svetoznámych strediskách na Riviére, ako sú Saint-Tropez a Cannes. Údaje zahŕňajú aj približne 23 miliárd eur v hotovosti zablokovaných na francúzskych účtoch Ruskej centrálnej banky.

Zdroj: EPA

Zdroj: Associated Press

Abramovič, ktorý je považovaný za dôverníka ruského prezidenta Vladimira Putina, sa stal hlavným cieľom západných sankcií. Bol nútený predať aj svoj obľúbený londýnsky futbalový klub Chelsea. V súčasnosti súťaží o prevzatie vlastníctva nad Chelsea niekoľko potenciálnych kupcov, keďže je však zmrazený, britská vláda musí podpísať predaj, na ktorý dohliada obchodná banka Raine Group. Musí sa to udiať za podmienok, ktoré umožnia tímu pokračovať v činnosti od sankcionovania Abramoviča, miliardár však nemôže profitovať zo žiadneho z výnosov z predaja.

Zdroj: dailymail.co.uk

Zdroj foto: dailymail.co.uk, Flying Eye, Bettmann Archive, Wikimedia Commons, EPA, Associated Press

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon